VALIKKO

WallStreet: Money Never Sleeps / WallStreet: raha ei nuku koskaan

”Greed is good” todettiin vuonna 1987 ”Wall Street: rahan ja vallan katu” elokuvassa, missä kieroista osakekaupoista jouduttiin vankilaan. Elokuvassa Bud Fox (Charlie Sheen) pyrki tulemaan idolinsa Gordon Gekkon (Michael Douglas) tyyliseksi taidokkaaksi pörssikeinottelijaksi. Gekko kuitenkin joutui vankilaan muun muassa sisäpiirin kaupoista ja vietti aikaa sellissään aina 2000-luvun alkuun asti. WallStreet jatkon kannalta voi pohtia sitä, että kuinka uskottava Gekkon rooli jonkun muun näyttelijän harteilla. Rooliin haikailtiin aiemmin muun muassa Richard Gereä tai Warren Bettyä, mutta kumpikaan heistä ei ollut aiheesta kiinnostunut. Vastoin Hollywoodin suosituksia ja käsityksiä Mr. Douglasin näyttelijäntaidoista ohjaaja Oliver Stone päätyi valitsemaan hänet pääroolinsa Gordon Gekkoksi, eikä hän olisi mielestäni voinut tehdä parempaa valintaa.

Wall Street tekikin historiaan nousemalla yhdeksi aikakauttaan, ja siihen kuuluvaa nousukauden pörssikeinottelua, kuvaavaksi elokuvaksi. Sen dialogeja on siteerattu useampaan kertaa ja se innoitti lukuisia meklareita ympäri maailmaa. Yhteiskunnallisen vaikutuksen lisäksi filmi toi Mr. Douglasille ansaitun Oscarin vuoden parhaasta miespääosasta.

Mielenkiinnolla siis odotan, saako Wall Street elokuvan jatko-osa aikaan samanlaista hypetystä, kuin hänen esi-elokuvansa aikoinaan. Ainakin Mr. Douglas on palannut Gordon Gekkon rooliin saman ohjaajan, Mr. Stonen, alaisuuteen selvittämään, että raha ei oikeasti koskaan nuku. Uudessa elokuvassa Gekko pääsee pois vankilasta vuosien tuomionsa jälkeen ja toteaa maailman muuttuneen 1980-luvusta suhteellisen paljon. Paljon on muuttunut ja hävinnyt, muun muassa hänen vaikutusvaltansa ja rahansa. Gekko alkaakin toimia totuuden torvena talousmarkkinoilla varoitellen tulevasta ajasta ja samalla pyrkien rakentamaan kadonnutta imperiumiaan uudestaan, manipuloimaan ihmisiä entiseen malliin sekä koettamaan rakentaa katkolla ollutta suhdetta etääntyneeseen tyttäreensä Winnieen (Carey Mulligan) osaksi tämän tulevan sulhasen idealistisen sijoituspankkiirin Jacob Mooren (Shia LeBeouf) avulla.

http://www.youtube.com/watch?v=OnFnVnEb3Uc&feature=fvst

Mr. Stonen elokuville on tyypillistä hyvinkin mustavalkoinen ajattelu, eikä tämä formaatti tunnu pettävän tässäkään rainassa. Hyvät ovat hyviä kaikista vastoinkäymisistä huolimatta ja pahat pysyvät pahoina saaden palkkansa (joka kyllä voi olla se sama, mitä hyviksetkin tavoittelevat). Mustavalkoisen ajattelumallin lisäksi Mr. Stone tarjoaa katsojalla runsaasti ääripäiden vastakkainasetteluja niin elämänkatsomusten kuin muidenkin arvojen kohdalla. Ja tässä elokuvassa ennen kaikkea mielenkiintoisia vaihtokauppakuvioita: tietoa tyttären tapaamista vastaan.

Näyttelijät tekevät hyvää työtä Mr. Stonen ohjauksessa. Mr. Douglas jatkaa voittokulkuaan Gekkona ja saa rinnalleen toisen alfauroksen Josh Brolinin petollista ja voittoa tavoittelevaa talousmaailman edustajan pankkiiri Bretton Jamesin roolissa. Näiden herrojen rinnalle Mr. LeBeoufin suoritus tuntuu suhteellisen kepeältä. Hyvästä vastuksesta huolimatta hän onnistuu kuitenkin pitämään päänsä pinnan päällä elokuvan aikana. WallStreetin naisilla sen sijaan on heikompi asema. Ainoa merkittävä rooli on osunut Ms. Mulliganille ja hänkin saa olla suurimman osan valkokangasajastaan tippa silmässä.

Mr. Douglaswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
rulettaa roolissaan Gordon Gekkona, mutta samanlaista yhteiskunnallista paatosta hereillä olevasta rahasta rainasta ei saa kuin alkuperäinen versio osoitti – mahdolliset viittaukset pankkikriisiin kaatuvat kaiken muun alle. Joskin on myönnettävä, että finanssikriisistä on saatu hyvinkin siedettävästi katsottava mielenkiintoinen elokuva. Elokuvan syvempää sanomaa voi kuitenkin joutua etsimään pankkikriisien ja vihertävien vaihtoehtojen toiselta puolelta – perhesiteistä. Varsinkin kun Mr. Stonen ohjaus seikkailee läpi koko filmin näiden kahden erilaisen teeman välillä. Wall Street elokuvien välillä olevien 23 vuoden aikana jokainen katsoja on varmasti jollakin tavalla joutunut ottamaan kantaa kumpaankin, halusi sitä tai ei. Talouskriisi on ikävä kyllä tietoinen asia meille kaikille, samoin perheiden yhdistämisprojektit – eli sen parhaan tuen löytymisen perhepiiristä. Mieli tekisi sanoa, että näin ei ole, mutta varsinkin talouden vaikutuksien kanssa eläminen vaikuttaa meihin jokaiseen. Ja elokuva kertoo hyvin sen, mitä siellä taustalla tapahtuu. Pidin elokuvasta, ja tällä kertaa se riittää vallan hyvin perustelemaan nämä pojot.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

”What, can’t you believe in a comeback?”

Osastot: Draama, Jännitys, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa