VALIKKO

The Invisible Woman – Kielletty rakkaus / Näkymätön nainen

The Invisible Woman – Kielletty rakkaus -elokuva esittelee meille Charles Dickensin (Ralph Fiennes) hullaantumisen nuoreen Nelly Ternaniin (Felicity Jones) sekä sen mitä tästä suhteesta seurasi. Elokuva keskittyy Dickensin ja Ternanin suhteeseen ja niihin syihin, jotka ajoivat nämä kaksi yhteen 13 vuoden ajaksi. Samoin se tuo hyvin esille sen, miten epätasapainoinen parin elämä oli Dickensin haluessa loistaa julkisuuden valokeilassa ja samalla pitää Ternan poissa julkisesta elämästä.

Ohjauspuikoissa on pyörinyt pääosan esittävä Mr. Ralph Fiennes ja miestä on onniteltava siitä, että hän on kiitettävästi välttänyt liiallisen melodraaman. Sen sijaan hän tuo kyllä hyvin esille varjoissa elävän naisen näkökannan ja yhteiskunnalta kielletyn rakkauden. Ja tässä julkisuuden tavoittelun varjossa Nellyä sivistää myös Dickensin vaimo Catherine (Joanna Scanlan), joka tekee nuorelle Nellylle selväksi, että hän ei voi koskaa tietää kumpaa Charles Dickens rakastaa enemmän – julkisuutta vai elämänsä naisia. Ohjaajaa on kaiken tämän keskellä kiitettävä mielenkiintoisesta lähestymistavasta, joka tekee elokuvasta katsomisen arvoisen. Elokuva ei tarjoile suoria vastauksia tai lyhyitä reittejä A:sta B:n vaan kiertelee ja kaartelee, vihjailee ja avaa solmuja pala palalta jättäen katsojalle runsaasti aikaa omaan pohdintaan ja näyttelijöiden eleiden tulkintaan.

Pääosissa vakuuttaneet Mr. Fiennes ja Ms. Jones hallitsevan tämän pienieleisen ja suurimerkityksellisen näyttelemisen taidon hyvin. Mr. Fiennesin Dickens on itsekäs, julkisuudesta juopuva mies, joka haluaa kaiken. Ms. Jonesin kuvaama Nelly hurmaantuu siveellisesti tästä kaikesta ja yrittää pitää viktoriaanisen pintansa, mutta joutuu taipumaan Dickensin charmin alla.

Oikeassa elämässä Ms. Ellen ’Nelly’ Ternan (1839 – 1914) oli vasta 18-vuotias tavatessaan 45-vuotiaan Dickensin. Pariskunnan romanssi alkoi varovasti ja se pidettiin julkisuudesta poissa pitkään vielä Dickensin poikien kuoleman jälkeenkin. Tämä sopi hyvin viktoriaanisen aikakauden tunnelmiin. Ryhtyessään Mr. Dickensin rakastajattareksi Ms. Ternan luopui omasta näyttelijänurastaan ja joutui ajan kuluessa hyväksymään sen, että hänestä tuli juuri se, mitä hän vähiten toivoi – Dickensin rakastajatar, ei vaimo.

Viktoriaanisen kauden kirjailijan Mr. Dickensin (1812 – 1870) tuotantoa fanittavat voivat suunnata kirjastoon klassikoiden osastolle ja etsiä käsiinsä muun muassa seuraavat kirjat Great Expectations – Loistava tulevaisuus, A Tale of Two Cities – Kaksi kaupunkia, A Christmas Carol – Joululaulu ja The Adventures of Oliver Twist -Oliver Twist. Näiden lisäksi sieltä löytyy varmast paljon muitakin mielenkiintoisia kirjoja. Oma kirjallinen rakkausuhteeni Mr. Dickensin tuotantoon alkoi äänikirjasta A Tale of Two Cities.

Rakkautta kulissien takanawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
The Invisible Woman kertoo hyvin naisen näkökulmasta siitä mitä oli rakastaa naimisissa olevaa miestä viktoriaanisella kaudella, jolloin avioeroa katsottiin todella kieroon. Sielujen sympatian löydyttyä toisen ihmisen kanssa on kuitenkin vaikea päästää tätä enää menemään. Kielletty rakkaus kuvaakin hyvin sitä kiellettyä, salattu rakkautta, joka on yhtä aikaa surullinen ja intohimoinen. Nellyn tarinan lisäksi näkymättömän naisen asemaan nousee myös Dickensin vaimo Catherine, jonka kohtaloksi jää hyväksyä miehensä päänpistojen sietäminen ja Charlesin jakaminen julkisuuden ja Nellyn kanssa. Kulisseissa saattoi olla vaikka mitä mieltä, mutta julkisuuteen sitä ei kuitenkaan sopinut luovuttaa. Kielletty rakkaus -elokuva ei sovi kaikille. Se voi tuntua välillä pitkäpiimäiseltä, yksitotiselta ja paikallaan junnaavalta. Sitä kaikkea se onkin. Samalla se on myös hienoa pukudraamaa, taidokasta kertomusta ja taustojen valoittamista Dickensin eälmästä. Suosittelenkin elokuvaa kaikille niille, joihin englantilainen pukudraama uppoaa. Samanlaista juonittelua ja juoruamista ei ole tarjolla, mutta sitäkin enemmän sitä mitä kulissien takana oikeasti tehtiin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Mikäli toisinaan hyvinkin kaksinaismoralistinen viktoriaaninen aika ja siihen liittyvä elämäntyyli kiinnostavat suosittelen selaamaan seuraavaa elokuvalistaa. Nämä kaikki elokuvat sijoittuvat jollakin tavalla tähän tiukan pinnallisen siveellisyyden aikakauteen ja tarjoavat omalla tavallaan siitä (taiteellisin vapauksin) uutta ulottuvuutta. Niistä löytyy aikakaudelle tyypillistä siveyskäyttäytymistä, skandaalinhakua ja tiukkaa tapakulttuuria.

Osastot: Draama, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa