VALIKKO

The Fifth Estate – Viides valtiovalta

The Fifth Estate -elokuva kertoo WikiLeaksin perustajan Julian Assange (Benedict Cumberbatch) ja luottomiehensä Daniel Domscheit-Bergin (Daniel Brühl) yrityksistä tuoda koko maailman tietoon salaisten asiakirjojen sisältöjä Assangen perustaman WikiLeaksin kautta. Elokuva kuvaa hyvin miten hieno idea totuuden esille tuomisesta johti varsinaiseen painajaisrupeamaan sekä särkyneisiin suhteisiin, joita selvitellään edelleen.

Elokuva perustuu taiteellisin vapauksin Mr. Daniel Domscheit-Bergin kirjaan Inside WikiLeaks: My Time With Julian Assange At The World’s Most Dangerous Website (2011). Kirja esittelee hyvin sen, miten miesten välinen ystävyys vaikeutui idealismin, pelon ja isojen egojen vuoksi. Tämä on myös saatu hyvin vangittua valkokankaalle. Tämän lisäksi The Fifth Estate -elokuvan käsikirjoitukseen saatiin innoitusta Guardian-lehden journalistien herrojen David Leighin ja Luke Hardingin teoksesta WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy (2011). Mr. Assange itse ei ole halunnut millään tavoin kommentoida tehtyä elokuvaa. Hänen mielestään se on progandistinen ja elokuvan kommentointi olisi miehen mielestä ollut sen laillistamista. Mr. Assangea mukaillen voisi tässä kohtaa todeta, että totuus on tuolla jossakin, jokaisen on paras selvittää se itse.

Ohjaaja Mr. Bill Condon onkin ollut puun ja kuoren välissä. Biografisen elokuvan tekeminen vielä sielun ja ruumiin voimissa olevasta henkilöstä on haasteellista. Lasten ja lastenlasten haastattelu olisi antoisampaa tai ainakin vaarattomampaa jollakin tasolla. Sama varovaisuus pätee muihinkin kuin Mr. Assangen kuvaamiseen valkokankaalla. Siellä vaikuttavat ihmiset ovat oikeasti olemassa ja heillä on varmasti myös oma objektiivinen näkökulmansa nyt nähtyyn elokuvaan. Vaikeimman haasteen edessä lienee kuitenkin ollut Mr. Cumberbatch, joka sai Mr. Assangelta sähköpostiviestejä, jossa tämä pyysi näyttelijää luopumaan roolistaan. Mr. Cumberbatch tunnetusti hyppää rooliinsa syvään sisällä, joten tämän asian kanssa tasapainoileminen ei ole voinut olla helppoa. Herrojen Cumberbatch ja Brühl lisäksi valkokankaalla nähdään vaikuttavaa kaartia. Mukana tarinaan sananvapauden vaikeudesta ovat meille esittämässä muun muassa David Thewlis, Anthony Mackie, Stanley Tucci, Laura Linney ja Alicia Vikander. Jokainen heistä tuo siihen mukaan oman näkökulmansa, jonka jälkeen mikään ei olekään enää kovin yksiselitteistä.

Asiaa tietämättömille kerrottakoon, että WikiLeakin tarkoitus on tuoda julkisuuteen poliittisia tai kaupallisia luurankoja eri maiden kaapeista. Se pyrkii sananvapauden edistämiseen ilman pelkoa kiinnijäämisestä tai rangaistuksesta. Sen perustaja australialainen Mr. Julian Assange on tällä hetkellä maanpaossa Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa, sillä kuten olettaa saattaa paljastuksia piilotelleet maat eivät suuresti riemastuneet niiden julkitulosta – vaikka tämä ei olekaan virallinen syy miehen suurlähetystössä viihtymiseen.

Ennen muinoin ajateltiin, että neljäs valtiovalta muodostui mediasta, joten on pakko pohtia mihin kohtaan WikiLeaks sopii median roolia. Siinä missä medialla ehkä on enemmän moraalista selkärankaa, aikaa ja resursseja vuotojen tarkistamiseksi ja yksityisten suojaamiseksi, niin WikiLeaks tuntuu unohtaneen viimeisen näistä. Tiedot julkaistaan nimineen ja osoitetietoineen, jos niin on. On kuitenkin todettu, että se joka hallitsee mediaa, hallitsee maailmaa. Mitä WikiLeaks sitten hallitsee? Sananvapautta? Vuotojen turvaamista? Rehellistä propagandaa asioista, jotka valtiovallat toivovat sinun unohtavan tai olevan tietämättä? Vai onko seuraava askel sittenkin tulla reippaasti itse esiin Mr. Edward Snowdenin tavoin ja paljastaa mielestään merkittäviä vääryyksiä? Varmaa on kuitenkin vain se, että ihmisten käsitys saadusta tiedosta ja sen totuudellisesta on hyvinkin vaihteleva.

Joo - Ei - Vaarinhousutwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Fifth Estate ei ota liian voimakkaasti kantaa WikiLeaksin yhteiskunnalliseen asemaan, se ei myöskään herätä liian voimakkaasti pohtimaan sitä, että mikä on oikein. Mitä kaikkea tavallisen pulliaisen tulisi tietää ja miksi? Onko meille oikeasti oleellista tietää kaikkea kulissien takana käytyä keskustelua. Tämä siitäkin huolimatta, että väkivalta ja seksi käyvät hyvin kaupaksi. Fifth Estate ei myöskään oikeastaan jätä katsojaa pohtimaan tätä. Katsojat, joilla on vankka mielipide WikiLeaksista suuntaan tai toiseen kokevat elokuvan varmasti minua voimallisemmin. Itse nautin pikapiipahduksesta sen perustamiseen ja yhden ihmisen vimmaisuuteen asiansa ajamisessa hinnalla millä hyvänsä. Näyttelijät tekevät hyvää työtä, WikiLeaks aukeaa hieman ja sen seurauksia voi nykyajassa seurata yhä tiiviimmin. Ehkä elokuvan jälkeen tätä kaikkea julkisuuteen vuotamista ymmärtää vähän paremmin. Suosittelen leffaa aiheesta kiinnostuneille, matkan varrelle on rakennettu mielenkiintoisia jännitysmomentteja, jotka pitävät katsojan hyvin penkissä kiinni ja pakottavat välillä pohtimaan sitä, että eikö WikiLeaksillä sittenkin pitäisi olla hieman enemmän sitä kuuluisaa moraalista selkärankaa?
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: ???, Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , ,
Kommentit

Vastaa