VALIKKO

Still Alice – Yhä Alice

Still Alice perustuu taiteellisin vapauksin Ms. Lisa Genovan samannimiseen menestysromaaniin vuodelta 2007. Mikäli daamin aihe miellyttää kannattaa tutustua hänen muihinkin kirjoihinsa, jotka käsittelevät neurologiaa. Left Neglected (2011) käsittelee neglect eli kehon toisen puolen huomiotta jäämisen tarkkaavaisuuden häiriöitä. Love Anthony (2012) kertoo kahdesta naisesta ja heidän yhteydestään autismia sairastavaan poikaan Anthonyyn. Mr. Genovan kohdalla neurologian suuntaus ei yllätä, sillä sen parista löytyy hänen entinen ammattinsa. Ohjauspuikoissa elokuvaa oikeaan suuntaan ovat tökkineet herrat Wash Westmoreland ja Richard Glatzer. Osittain Mr. Glatzerin henkilökohtaisen kamppailun kanssa oman sairautensa kanssa Still Alice -elokuvaa on pidetty suhteellisen suorapuheisena.

Elokuva kertoo 50-vuotiaasta lingvistiikan professorista Alice Howlandista (Julianne Moore), jolla todetaan Alzheimerin sairaus. Hänen aviomiehensä John (Alec Baldwin) pitää Alice maailman fiksuimpana ja kauneimpana naisena, jonka kanssa hän on onnistunut saattamaan maailmaamme kolme ihastuttavaa lasta järkevän Annan (Kate Bosworth), näyttelijän urasta haaveilevan Lydian (Kristen Stewart) ja lääketieteen parissa töitä tekevän Tomin (Hunter Parrish), jotka kaikki toteuttavat omia haaveitaan. Alicella onkin kaikkea mitä toivoa voi, kunnes kohtalo puuttuu brutaalisti peliin koko perhettä koskien.

Perinteisen näin sairaus vaikuttaa ihmissuhteisiin -teeman sijasta käsikirjoittavat ovat painottaneet Alicen kokemuksia ja tuntemuksia nopeasti etenevästä taudista. Ankeasta olotilasta huolimatta koko elokuva ei ole yhtä synkistelyä, vaan mukaan on saatu humoristiakin kohtauksia ja oman kohtalon suhteellisen rehellistä kohtaamista. Rehellisyyden seuraksi elokuva olisi kuitenkin kaivannut joidenkin avoimeksi jääneiden juonentynkien sievää loppupaketointia – tavalla tai toisella. Nyt hyvinkin vakavia aiheita käsitellään nopeasti ja pintapuolisesti, eikä niihin enää palata elokuvan aikana.

Mutta tästä huolimatta elokuvaa Still Alice on kiitettävä sen rehellisestä henkisen ja fyysisen toimintakyvyn menestyksen kuvauksesta. Se ei kaunistele tilannetta ja antaa ihmisten ymmärtää hyvin, miltä tuntuu, kun tietää menettää itsensä. Tilanne on julma ja raskas. Paluuta entiseen terveeseen ei ole vaan edessä on syöksyminen tilaan, jossa kaikki tuttu on kadonnut ja tilalle on tullut hetkellinen uusi ahdistus ennen kaiken tutun katoamista. Elokuva kuvaa hyvin sitä vaihetta, miltä tuntuu menettäää itsensä. Tämä aika on raadollista dementiaan sairastuneiden keskuudessa, enkä tautia toivo kenellekkään. Ms. Mooren suoritus koskettaa ja ei  taatusti jätä ketään kylmäksi, vaikka elokuvan tasolla liikutaan vielä hienovaraisissa muistin- ja oman autonomian menetyksen piirteissä.

Sisältä syövä sairauswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Perhedraaman lisäksi Still Alice käsittelee Alzheimerin tautia sangen kunnioittavasti. Jopa siinä määrin, että Still Alice tuntuu joissakin kohdin kovin kliiniseltä. Elokuva kertoo yhden ihmisen tarinan sairastumisesta ja sen kanssa kamppailusta, eikä ota kantaa muiden heikommassa tilanteessa olevien selviytymismahdollisuuksiin. Elokuva esittää myös hyvin sen, että Alzheimerin tauti ei omaa mediaseksikkyyttä ja siten siihen sairastuneita ei välttämättä myöskään kohdella samoin tavoin kuin esimerkiksi syöpään sairastuneita. Suosittelen elokuvaa kaikille Alzheimerin taudista kiinnostuneille, niille jotka hoitavat muistisairaita ja meille muille, että ymmärtäisimme heitä paremmin. Elokuva koskettaa, puhuttaa ja esittää kauniilla tavalla, että jokainen meistä on edelleen oma persoonansa, vaikka taitomme kommunikoida tai tuoda sitä esille olisi hävinnyt.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Aiheesta lisää kiinnostuneet voivat klikata itsensä tänne, alzheimer-infoon. Tai sitten  ja toki sen lisäksi voi istua ison nessupaketin kanssa katsomaan seuraavia elokuvia: Iris (2001), The Notebook (2004), Away from Her (2006), Barney’s Version (2010), The Iron Lady (2012), Amour (2013) ja A Late Quartet (2013), joissa Alzheimerin tauti / dementia ovat myös saaneet oman osansa.

Osastot: Draama, Leffat
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa