VALIKKO

Percy Jackson: Sea of Monsters – Percy Jackson: hirviöiden meri

 

ใบปิดใหม่จาก Percy Jackson

Olihan se hieman yllätys nähdä Percy Jackson jälleen valkokankaalla, varsinkin kun ensimmäinen elokuva (Percy Jackson & Olympians: The Lightning Thief) ei ollut mikään suuren suuri kassamenestys, mutta en valita, mukaansa tempaavaa nuorisoleffaa on aina ilo katsoa. Tällä kertaa Percy (Logan Lerman) tietää jo syntyjuurensa ja lähtee tavoittelemaan ystäviensä viisauden jumalan tyttären Annabethin (Alexandra Daddario) ja satyyrin Grover Underwoodin (Brandon T. Jackson) kanssa Kultaista taljaa. Taljan perässä on muitakin innokkaita ottajia, joten ongelmilta ei voi välttyä. Niitä tällä kertaa tarjoilee edelleen Hermeksen poika Luke (Jake Abel). Tämän lisäksi Percylle sisaruksellisen yllätyksen tarjoilee myös kyplooppi-velipuoli Tyson (Douglas Smith).

Toivon kovasti Percyn kumppaneineen menestyvän tällä kertaa paremmin sillä valkokankaalle kyllä mahtuu sekaan puolijumalista ja Kreikan mytologiasta valittuja paloja sekoitteleva coctaili. Antiikin Kreikan tarustojen puolelta hirviöiden meren olisi kuitenkin odottanut tarjoavan muitakin antiikkisia hahmoja kuin kaikkien tavoitteleman kultaisen taljan, skorppiomaisen Manticoren, yli-pahan Kronoksen, merihirviö Charybdiksen ja ison Polyphemuksen. Ollaanhan otsikossa hirviöiden meressä ja kyseessä on Poseidonin poika, joten vettä lisää kehiin. Tätä samaa vesielementin lisäystä toivoin jo edellisessä Percyn seikkailussa, no ehkä sitten siinä seuraavassa ollaan koko ajan ämpärissä ja veden kanssa tekemisissä. Mene ja tiedä.  Kreikan mytologian lisäksi on mielenkiintoista nähdä sitten aikoinaan miten suomalaisten taruston kanssa pärjätään. Kalevala – uusi aika on tulossa elokuvateattereihin loppuvuodesta ja Percyn seikkailujen tavoin tulevssa Kalevala-elokuvassa sekoitellaan historiallista mytologiaa nykypäivään.

Ohjaaja Mr. Thor Freudenthal halusi syventää valkokankaalla enemmän Percyn todellista tarinaa. Ja tällä kertaa se kertoo Kultaisen taljan etsimisen lisäksi nuoresta miehestä, joka etsii omaa paikkaansa. Osin tämä oman paikan ja todellisen rohkeuden etsiminen on Percyn kohdalla myös vastausten etsimistä isä-ongelmaansa. Toki, kun isukkina on antiikkinen meren jumala Poseidon, niin isä-poika juttelut voivat olla aika harvassa. Tämän ja identiteettikriisin keskellä ohjaaja on pyrkinyt tekemään elokuvasta myös hyvinkin humoristisen. Katsoja sitten päättäköön, miten hyvin tässä on onnistuttu. Jos leffan jälkeen kysytään, että nautinko rainasta, niin siihen on pakko vastata – kyllä. Kyllä siellä salissa lievän jännittämisen lisäksi pääsee myös kunnolla nauramaan.

Percyn kohdalla Harry Potterismilta ei voinut leffan aikana mitenkään välttyä. Kaksi kilpailevaa leiriä, ylimielisiä puolijumalia, tavallisten tallaajien keskuudessa asuvia jumallisia ihmisiä ja iso suuri paha, joka voi tuhota kaiken edelleen osuvan. Oikempaan olisi varmaankin pohtia, että kumpi on saanut vaikutteista kummasta Percy Harrysta vai Harry Percystä. Vai pitäsikö mennä vielä kauemmaksi historiaan ja pohtia sitä, millaisia vaikutteita Harry on saanut antiikin Kreikasta. Percy Jackson -kirjoissa ja ilmeisestikin myös näissä elokuvissa, kun pyritään kuitenkin eloistamaan kreikkalaista mytoligiaa nykyaikaan sopivaksi.

Nyt sitä on sitten kai suunnattava kirjastoon etsimään Mr. Rick Riordanin muita Percy Jackson & Olympians -kirjoja (luvassa olisi vielä ainakin The Titan’s Curse, The Battle of the Labyrinth ja The Last Olympian). Sillä seuraavan elokuvan ilmestymiseen mennessä ehtii taas tapahtumaan paljon. Leffa ei itsessään kovin paljon petaa tulevaa jatko-osaa, mutta Percyn saaman ennustuksen mukaan paljon kuitenkin ehtii tapahtua ennen hänen 20-ikävuottaa (Harry Potter, anyone??) ja sitä odotellessa voisi vaikka lukea rauhassa kaikki Percy Jackson kirjat. Kirjaston tädit – täältä tullaan taas kyselemään apua.

Modernisoitua mytologiaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Percy Jackson ja hirviöiden meri on antoisa teini-leffa (ja miksei myös muillekin antiikin mytologiasta pilke silmäkulmassa kiinnostuneille ihmisille). Sen juoni on suhteellisen peruskamaa, leffa ei edellytä edellisen rainan näkemistä – vaikka se toki avaisi monta asiaa lisää. Ja siinä on luvassa riittävästi toimintaa, moraalista pohdintaa ja oman paikan etsimistä maailmassa. Meillä jokaisella on omat kohtalomme, joita sitten voimme yrittää muokata suuntaan jos toiseen. Elokuva arvioinnin näkökulmasta Percy Jackson uppoaa hyvin kesäkamana, eikä siten tuota pettymystä. Mitään suurta ja syvällistä siitä tuskin saa kovinkaan paljon irti, mutta leffakokemuksesta taatusti nauttii huolimatta tapahtumien kiivastempoisesta esittämisestä. Itse olisin kaivannut lisää vain mytologisten hahmojen näkemistä tai niiden ominaisuuksien esittelyä ja en usko tämän tunteen poistuvan uusintakatsomiselle (minkä leffa kyllä kestäisi mennen tullen). Suosittelenkin elokuvaa kaikille Percy Jackson faneille. Leffa on taatusti erilainen kuin kirja, jättää siitä paljon pois ja oikoo ehkä mutkia liiankin suoraksi. Mutta se on hauska, tiivis ja tarjoaa hyviä hetkiä. Tässä alkaa elokuvien lisäksi kohta kiinnostumaan myös antiikin mytolioasta ja se ei voi olla kovin paha juttu.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa