VALIKKO

Lorax 3D

Amerikkalainen Mr. Theodor Seuss (1904 – 1991), alias Dr. Seus, oli aikoinaan aktiivinen lastenkirjojen kirjoittaja. Hänen kirjallisesta, 46 kirjan, tuotannosta suurin osa varmasti enemmän tuttuja amerikkaiselle nuorisolle, mutta Suomessa valkokankaalle pääsi aikoinaan ainakin How the Grich Stole Chrismas-tarina. Dr. Seussin kirjallisuudelle ovat tyypillistä riimit, rytmit ja hyvin mielikuvitukselliset otukset. Sen lisäksi hänen tuottama kirjallisuutensa sisälsi paljon enemmän tai vähemmän näkyvää moraalista opetusta erityisesti kulutusjuhlan seurauksista, ympäristön merkityksestä ja tasa-arvosta. Kaikki taidolla piilotettu erilaisiin riimeihin ja sitä kautta piilo-opetuksen avulla ammettavissa kasvavan nuorison päähän. Eikä nyt valkokankaalla pyörivä Lorax tee tästä linjasta poikkeusta.

The Loraxin tuottanut Illumination Entertaiment -tuotantoyhtiö on tuonut meille jo aiemmin kaksi lasten piirrettyä: Despicable Me (2010) ja Hop (2011), joista edelleen märisen siitä, että aikuisten katsojien iloksi niitä olisi kiva katsoa ja kuunnella myös ilman dubbauksia. Mutta kassakoneiden kilinää kuunnellessa dubbaus varmistaa laajemman katselujoukon, joten joudun myös Loraxin kohdalla tyytymään kohtalooni ja harmittelemaan sitä, että kuulematta jää sellaiset äänet kuin: Zac Efron, Taylor Swift, Danny De Vito, Ed Helms ja Betty White. Ei sillä, kyllä elokuvia katsoo myös suomeksi dubattuina, ikävä kyllä tällöin vain alkuperäiset vitsit jäävät kääntymättä ja samalla teoksesta häviää jotain mielenkiintoista. Mutta ihan vain Finnkinolle tiedoksi, enemmistö katsojista koostui tänään ainakin sellaisista ihmisistä, joiden keski-ikä osuu 13-vuoden nurkille. Eli alkuperäisiä ääniä kehiin, kiitos.

Animaatiossa idealistinen 12-vuotias Ted Wiggings (Zac Efron / Samuel Harjanne) asuu muovisessa Thneed-Villessa, joka on ympäröity korkein muurein. Kaikki kaupugissa on tehty muovista ja kansalaisten elämää seurataan big-brother tyyliin usein kameroin. Tedin tavoitteena on valloittaa unelmiensa tytön Audreyn (Taylor Swift /Pamela Tola) sydän. Audreyn sydän sykkii erityisesti puille, joten Ted lähtee etsimään niistä isoäitinsä Norman (Betty White) kannustamana. Puun hakureissulla Ted tekee tuttavuutta Once-lerin (suom. Kerskanen) (Ed Helms /Antti Pääkkönen) kanssa, joka kertoo mistä puuton maisema johtuu ja miten pieni, pippurinen ja isoviiksinen Metsänhenki Lorax (Danny De Vito / Mikko Kivinen) siihen oikein kuuluu mukaan. Thneed-Villen kaupunginjohtaja Aloysius O’Hare (Rob Riggle / Jarmo Mäkinen) ei ole kovin innostunut omista syistään Tedin puuinnostuksesta, mikä lisää oksia hänen rattaisiinsa.

Ole kiltti luonnollewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
niin siitä jää jotain myös jälkipolville taitaa olle elokuvan suurin ja tärkein sanoma ja se tulee kyllä hyvin selvästi elokuvasta esille. Dr. Seussin kirjallisen riimityksen puolesta elokuvan anti harmittaa, sillä tämä ei pääse oikeuksiinsa valkokankaalla hvyästä suomennuksesta huolimatta. Toki muuten leffa oli ihan riittävän jännittävä, otteessaan pitävä ja muutenkin mukiinmenevä ja Illumination Entertainment osoitti, että animaatio onnistuu. Mutta leffa jätti kuitenkin kylmäksi, hyvästä sanomasta huolimatta. Ehkä se oli liian steriilin ja muovisen oloinen, tai jotain, mutta tähtösiä ei nyt vaan tipu tätä enempää, tämä siitäkin huolimatta, etä Lorax ottaa kantaa vahvasti siihen, että kaikenlaisia turhakkeita emme oikeasti tarvitse. Kai nyt suhtautuu taas kyynisesti tavaran haalimiseen ja osaa ottaa askeleen kohti vähemmän materialista maailmaa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Aikuisen näkökulmasta Lorax kannustaa viettämään ehkä enemmän ’älä osta mitään’ -päivää. Ostosvapaan päivän tarkoitus on herättää ihminen huomaamaan, että kaikkea sieltä kaupasta ei kannata kotiin kantaa ja sitä kautta kääntää myös ostoskäyttäytyminen kohti ekologisempaa ajattelua. Vuorokausi ilman tavaran hankintaa ja rahan kulutusta – kuulostaa helpolle, joillekin se voi olla äärimmäisen vaikeaa. Tänä vuonnakin sitä varmasti vietetään marraskuun viimeinen perjantai.

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa
Kommentit

Vastaa