VALIKKO

King Arthur: Legend of the Sword – Kuningas Arthur: Miekan legenda

Kuvahaun tulos haulle King Arthur: Legend of the Sword

Nyt kaikki Kuningas Arthurin ja pyöreän pöydän ritarien ystävät saavat huutaa ”hurraa”!! Kuningas Arthurin tarina on täällä (taas). Tällä kertaa eeppisen draaman ohjauksesta on vastannut Mr. Guy Ritchie. Valkokankaalla kuningas Arthurin legendasta on näytetty erilaisia versioita vuodesta 1904 (Parcifal) lähtien. Joten kyllä tämäkin raina sopii pitkän luettelon jatkoksi. Itse muistan pitkästä listasta nähneeni vain vuoden 2004 Kuningas Arthurin. Joten ehkäpä se oli aika paikata tätä mytologiaa lisää.

I’m not getting drawn to this mess.

Valkokankaalla tavataan nuori Arthur, joka viettää riehakasta elämää Londiniumin kaduilla tietämättä mitään syntymäoikeudestaan. Kaikki muuttuu kuitenkin kun hänen onnistuu vetää Excalibur-miekka kivestä. Siinä hän saa tietää olevansa kuninkaallista sukua ja joutuu pohtimaan miten pysyä hengissä, miten käyttää voimiaan kansaa hallitsevaa Vortigern-tyrannia vastaan ja mitä mieltä oikein on tästä kuninkuus-hommasta.

Ohjauksesta on vastannut Mr. Guy Ritchie, joka tuo itselleen tyypilliseen tapaan tämän tarinan suhteellisen suoraviivaisesti valkokankaalle. Leffa on toimintatäytteinen ja väkivaltainen varsinkin tappelukohtauksien kuvaamisessa. Kaikki nämä piirteet ovat tyypillisiä Mr. Ritchien elokuville. Richien leffaksi Kuningas Arthurin tarina on kuitenkin yllättävän vakava, varsinkin kun ohjaaja hallitsee sen huumorin käytön myös rankemmissa tilanteissa. Ehkäpä se on sitten niin, että leffan huumori uppoaa paremmin aikuiseen väestöön, tai sitten ei meinaan jälleen kerran sain yksikseni naureskella salissa. Joka tapauksessa leffa on tunnistettavissa Mr. Ritchien tuotokseksi myös nopeista leikkauksista ja erillisten kohtauksien saumattomata yhdistymisestä. Tätä katselee ihan mielellään, vaikka miehen leffat tuntuvat toistavan sitä samaa hyväksi koettua kaavaa leffasta leffaan.

Kunnon fantasiatarinan tavoin Kuningar Arthurin tarinassa hyvä ja paha erotetaan erittäin selkeästi toisistaan mahdollisimman monin eri tehokeinoin. Visuaalinen painotus on helppo havaita, mutta samaa alleviivausta on kyllä kaikessa muussakin erojen tekemisessä leffan aikana. Ikäraja ei ole kuitenkaan sieltä korkeimmasta päästä, joten tätä rautalankamallia olisi ehkä voinut hieman hävyttää jonnekin hämärän rajamaille, edes joissakin kohtauksissa. Joka tapauksessa nyt pahat ovat todella pahoja ja hyvät ovat todella hyviä kaiken uhittelun ja tappelemisenkin alla. Ehkä ohjaajan ja käsikirjoittajien valinta näin vahvaan kaksinjakoon on ymmärrettävissä, kun ajatellaan leffan olevan myös kasvutarina nuoresta pojan klopista valtakunnan kuninkaaksi. No, ei se sitä kyllä oikeasti ole. Jokaisessa ihmisissä on sitä hyvää ja pahaa, niin myös Kuningas Arthurissa, olivatpa britit mitä mieltä tahansa.

Kaiken mätkimisen ja kamppailun keskellä pahan voittamiseksi ketään ei varmasti yllätä, että leffa uhkuu joka hönkäisyllään testosteronia. Miehet rulettavat valkokankaalla, hoitavat homman kotiin ja naisia ei siellä juurikaan näy missään merkittävissä rooleissa. Valkokankaalla vilahtaa yksi merkittävä naishahmo, maagi. Mutta hänkin jää nimeä vaille. Joten tässä kohtaa annan noottia rainan käsikirjoittajille herroille Joby Harold ja Lionel Wigram ohjaajan lisäksi. Oikeastaan olisi myös aiheellista ennen napinaa katsoa peiliin, sillä missään Mr. Ritchien leffoissa naisilla ei ollut kovin suurta roolia. Joten sitä ei olisi pitänyt odottaa tässäkään. Mutta silti, napinaa…. napinaa…. napinaa…. Leffalle on joidenkin lähteiden mukaan uhottu tulevan vielä kuusi jatko-osaa (oh-hoh) varmaankin pyöreän pöydän merkeissä, joten jos näin käy, niin toivottavasti siellä on naisilla merkittävämpiä rooleja muutakin kuin näyttää nätiltä.

Pääosissa pyörivät herrat Charlie Hunnam ja Jude Law tekevät varmasti parhaansa. Mutta leffa hengittää Vortigernin roolissa olevan Jude Lawn tahtiin. Jos miehen taituruutta näyttelemisessä epäili ennen leffaa, sitä ei tee leffan jälkeen. Ja se on pelkästään riittävä syy tämän elokuvan näkemiseen (kaikista muista lapsuksista huolimatta). Hänen edustamaansa pahan maallistumaan ei halua sitoutua, kompata tai ihastella, vaan pikemmin vihata. Jolloin voi todeta miehen suoriutuneen roolistaan enemmän kuin hyvin. Ja yllättäen tästä hahmosta alkaa elokuvan loppua kohden välittää edes hieman (tai sitten tässä saa lähteä tarkistamaan omaa mielenterveyttään). Sankarin rooolissa oleva Mr. Charlie Hunnam jää kakkoseksi tälle suoritukselle. Toki hän esittää hyvin Arthurin kasvutarinan, mutta hahmo jää yllättävän yksinapaiseksi nokkeluudestaan huolimatta, jolle on vaikea kuvitella kuninkaan valtaa ja viittaa.

Musiikista vastannnut Mr. Daniel Pemberton osaa jälleen tehtävänsä. Mies on ollut musiikista vastuussa tämän leffan lisäksi muun muassa elokuvissa: Cuban Fury, The Man from U.N.C.L.E ja Gold. Pian, ellei nyt jo, hänet voikin laskea sellaisten säveltäjien joukkoon joiden elokuvamusiikista saisi oman konserttikokemuksensa. Tämä ihan vain vinkkinä Santtu-Matias Rouvalille ja Tampereen Filharmonialle.

Oikeassa elämässä Englannin kuninkaan Arthurin (https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuningas_Arthur) on väitetty eläneen 500-luvulla. Arthur oli Camelotin ja pyöreän pöydän ritareiden perustaja. Oikeasti kuninkaan historiallisuus on vähän epäselvää, mutta se ei estä hänen myyttisen legendansa vaikutusta keskiaikaan (ja vuosia sen jälkeenkin). Excaliburia (= hiottu kalpa) puolestaan on pidetty kelttiläisessä tarustossa maagisena miekkana. Sen pystyi vetämään kivestä pois (ja tätä teemaa on lainattu muun muassa Avengereissa Thorin nuijan kanssa) vain mies, josta olisi tuleva Britannian kuningas. Ja tässä tapauksessa se olisi kuningas Arthur.

Matka kuninkaaksiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
King Arthur esittää oman versionsa miekan kivestä vetämisestä ja sen seurauksista. Leffa on tyypillinen Mr. Ritchien raina, ja jos hemmon edelliset elokuvat ovat osuneet ja uponneet sinuun niin sen tekee myös testosteronia täynnä oleva Arthur. Elokuva painottaa ohjaajalleen tyypillisesti enemmän matkaa kohteeseen kuin itse päämärää. Ja tätä reissua on ihan mielenkiintoista seurata, vaikka hyvän ja pahan väliset erot on alleviivattu, yliviivattu ja väännetty rautalangasta. Tämän väännön keskellä olisin toivonut elokuvassa olevan useampia ja vahvempia naishahmoja, kuin nyt nähdyt mallikatalogista sinne eksyneet haahuilijat. Mutta kaiken napinan keskellä myönnettäköön, että leffa on ihan asiallinen popcorn-leffa. Se on fantasialla hyöstettyä toimintaa, joka jättää katsojansa alfa-uros höyryihin ja ehkäpä jopa odottamaan niitä mahdollisia jatko-osia.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Charlie Hunnam, Jude Law, Djimon Hounsou, Aidan Gillen, Eric Bana, Àstrid Bergès-Frisbey, Kingslet Ben-Adir, Tom Wu, Neil Maskell

Kesto: 126 minuuttia

P.s. Kamppailu kesän kolikkokassan räjäyttävästä elokuvasta on alkanut kovalla yrityksellä. Tosin tähän mennessä esitetyt elokuvat olleet lähinnä jatko-osia, joten mukaan kisaan toivon kovasti niitä uniikkikappaleita. Tähän mennessä parhaansa ovat yrittäneet tehdä katsojien houkuttelussa

  • Smurfs: The Lost Village
  • Guardians of the Galaxy Vol 2
  • Fast & Furious: The Fate of the Furious
  • Pirates of Caribbean: Salazar’s Revenge
  • King Arthur: Legend of the Sword

Ja nämä ovat saamassa massiivisia haastajia ainakin tekobudjeteiltaan. Tällä viikolla pamahtaa elokuvateattereihin heti alkuun kaksi uutta ehdokasta ja sen jälkeenkin oletettavasti hyviä popcorn-leffoja tipahtelee tasaiseen tahtiin:

  • Wonderwoman (2.6.)
  • Baywatch (2.6.)
  • The Mummy (9.6.)
  • Rough Night (16.6.)
  • Transformers: Viimeinen ritari (25.6.)
  • Spiderman: Homecoming (5.7.)
  • Valerian and the City of a Thousand Planets (26.7.)
  • Milo: kuun vartija (9.6.)
  • Itse Ilkimys 3 (30.6.)
  • Autot 3 (28.7.)

Syksy näyttäköön miten tässä oikein käy, minkä nimeää parhaaksi poppari-leffaksi, mikä yllätti myönteisesti ja missä rahat sekä aivot olisi saanut jättää suosiolla narikkaan jo kotona.

 

Osastot: Jännitys, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys, Väkivalta
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa