VALIKKO

Kekkonen hän tulee

Graafikko: Mia Selin

Kekkonen tulee -elokuvassa Suomen tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkonen suunnittelee pysähtyvänsä Allin Baarissa matkalla kauemmaksi Pohjois-Lappiin 1970-luvun alussa. Moisen arvovieraan pysähdys paikkakunnalla saa baarin pitäjän Allin (Merja Larivaara) murehtimaan lähes kaikesta. Hyvän tarjoilun lisäksi Kekkoseen hurmiollisesti suhtautuvat kylän asukkaat on yritettävä pitää kurissa ja laihduttava juhlakuntoon. Se ei oletettavasti ole helppoa, sillä mukana on muun muassa Tabe Sliooria esikuvanaan pitävä Maija Kellinsalmi (Marjaana Maijala), joka pyrkii järjestemään kilpailevan vastaanoton kunnantalolle. Katsojia tässä kaikessa ohjailee eteenpäin Allin tytär Sylvi (Wilma Rosenqvist), joka ei oikein jaksa ymmärtää moista hössötystä ja omaa omat keinonsa siitä selviytymiseen.

Mitä lähemmäksi maan presidentin vierailu tulee, sitä hullummiksi kyläläiset vaikuttavat muuttuvan. Mukaan kuvioihin tulee ilkeitä ihmimillisiä piirteitä kuten kateutta, kilpailuhenkeä, suuria egoja ja ennen kaikkea suurta draamaa. Kukaan kyläläisistä ei pysty tätä välttämään. Toisaalta mitä muuta on odotettavissa, jos Kekkosen mahtia kuvaillaan seuraavasti: ”Marjatertut alkavat kasvaa, eläimet kumartavat, sairaat parantuvat, köyhät saavat kultakolikon ja naiset hedelmöityvät. Kaikki unelmat risteytyvät toisiinsa siellä missä Kekkonen käy.”

Valkokankaalla vilahtelee suhteellisen suuri joukko tunnettuja suomalaisia näyttelijöitä antamassa panostaan pienen suomalaisen kyläyhteisön sekoamiselle. Mukana ovat muun muassa Konsta Mäkelä (Martti Kellinsalmi), Miina Turunen (Liisa), Aake Kalliala (Olavi), Jukka Puotila (Anneli), Kristiina Elstelä (Kaarin-Anne) sekä Iina Kuustonen (Uskovainen Sinikka). Jokainen näistä tekee omaa osuutensa uskottavasti ja roolihahmojensa kautta antaa kyllä katsojalle pitkäikaista ihmettelyn iloa. Ja ehkä sieltä ohjaajan pidemmästä versiosta, joka joskus kenties päätyy DVD:lle voi löytyä lisää näiden hahmojen edesottamuksia yrityksissään hallita elämäänsä.

Elokuva perustuu Pia Pesosen Urho Kekkonen Strasse romaanissa olevaan kertomukseen Allin baari. Strassa-kirja itsessään sisältään 14 erillistä tarinaa, joita sitovat yhteen presidentti Kekkonen, Suomen Lappi ja 1960-70-lukujen vaihde. Kekkosta enemmän kirja painottaa ehkä lappilaisten omia tarinoita ja ajassa elämistä. Suosittelenkin leffan jälkeen kirjastoon suuntaamista ja kirjan lainaamista. Elokuvalliseen muotoon tarinan on saattanut Mr. Elias Koskimies, jonka oikeasti nasevaa ja huumoria kukkivaa työtä oli myös tarjolla Kaappari (2013) elokuvassa. Tosin tässä kohtaa on myönnettävä, että Kaappari pysyi kyllä huomattavasti paremmin kasassa kuin joka suuntaan singahteleva pieni kyläyhteisö,mutta ehkä siinä auttoi myös toinen käsikirjoituksesta vastannut henkilö. Ohjauspuikoissa on pyörinyt Ms. Marja Pyykkö. Ms. Pyykön kädenjälkeä voi myös ihailla elokuvasta Sisko tahtoisin jäädä (2010). Pohjois-Suomea fanittajien katsojien keskuudessa elokuva voi tarjota tuttujen paikkojen bongailua. Leffaa kuvattiin Enontekiöillä Peltovuomassa ja Nunnasessa sekä Kittilän Raattamassa.

Kajahtanut kyläyhteisöwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
UKK dokumenttia odottavien on turha vaivautua elokuviin. Leffa keskittyy selvästi enemmän kyläyhteisön asettamiin odotuksiin ja sen mukanaan tuleviin inhimillisiin piirteisiin kuin itse presidenttiin. Ja hyvä niin. Toisaalta on jollakin tapaa ihastuttavaa huomata, että maan isän mieskunnon osoittamiseksi riitti aikoinaan viinan kestäminen, hiihtäminen, kalastaminen ja palmuun kiipeäminen. Tästä on menty pitkä matka siihen, missä nykyään täytyy painia tiikerin kanssa tai johtaa muuttolintulaumaa ilmojen halki. Elokuva myös todennäköisesti aukeaa paremmin niille, jotka ovat eläneet Kekkosen aikaa ja ymmärtävät siten paremmin, mistä tässä kaikessa oikein on kyse. Tässä myös piilee elokuvan riski, onnistuessaan se tuo meille hyvin nähtäväksi 1970-lvun ajattelutavan ja epäonnistuessaan tässä on riski mennä parodian puolelle. Itse nautin elokuvasta, ja suosittelen sitä kaikille Kekkosta tunteville ja tuntemattomille. Tämä siitäkin huolimatta, että leffa ei olisi kärsinyt vaikka muutamia sivuhahmoja olisikin jättänyt pois ja keskittynyt enemmän Kekkosen odottelun hurmaan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Komedia, Leffat
Henkilöt: , , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa