VALIKKO

Harry Potter and The Deathly Hollows: Part 2 – Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2, saagan loppu (vihdoinkin)

Valkokankaalla on luvassa eeppinen taistelu, jossa sanan ja sauvan säililtä ei voi säästyä kukaan. Kirjan lukeneet tietävät kyllä miten tässä käy, ja ne jotka eivät vielä ole Harry Potterista ikinä kuulleetkaan voivat suosiolla hypätä tämänkin rainan ylitse, sillä se kokoaa yhteen kaiken menneen, eikä välttämättä toimi kovin itsenäisenä elokuva. Jos taas tuntuu siltä, että rainan haluaa nähdä, niin siitä vaan. Itseni se yllätti erittäin ja totaalisen myönteisesti. Meille fanittajille tämä eeppinen kokemus tarjoillaan myös 3D-vaihtoehdon kanssa, mutta itse suuntasin sitä katsomaan ihan 2D:nä. 3D-lisä olisi kyllä aikoinaan ollut huima lisä varsinkin huipsauksen kohdalla. Se olisi ollut aikoinaan varmasti kovinkin ihokarvoja pystyyn nostava kokemus.

Mutta jotain juonesta joka tapauksessa. Raina tekee, kuten sen mainoslause lupaa ”It all ends”. Lopun saavuttaminen vaan edellyttää Harryltä (Daniel Radcliff), Ronilta (Rupert Grint) ja Hermionelta (Emma Watson) loppujen hirnyrkkien tuhoamisen Voldermorin kukistamiseksi. Siinä samalla Tylypahkan velhokoulu joutuu totaaliseen remonttiin. Loppu tulee, ruumiita kasaantuu ja muutama ikimuistoisia taikoja lausutaan. Itse jään suremaan, kaikesta huolimatta, professori Severus Snaken kohtaloa (ihan asiallinen hemmo loppujen lopuksi, eikä Alan Rickman viitan alla ainakaan asiaa pahentanut).

http://www.youtube.com/watch?v=I_kDb-pRCds

Jos kaikki Potterit olisivat olleet näin vauhdikkaita, niin voisin kuvitella yhtyväni elokuvateatterin aulassa kuulemaani keskusteluun. Siinä joukko Rohkelikon jäseniksi pukeutuneita nuoria otti itsestään kuvia elokuvan ison pahvijulisteen edessä ja julistavat päivän olevan surun päivä, koska Potter-saaga loppui. Ennen elokuvaa olin kyllä ihan loppumisen kannalla (kun näitä leffoja on ollut jo niiiiin monta: Harry Potter ja viisasten kivi (2001), salaisuuksien kammio (2002), Azkabanin vanki (2004), liekehtivä pikari (2005), Feeniksin kilta (2007), puoliverinen prinssi (2009) ja kuoleman varjelukset, osa 1 viime vuonna). Mutta nyt vauhdikkaan viimeisen osan jälkeen olisi ollut kiva nähdä näitä lisää. Mutta kuten elokuva lupasi ”It all ends” ja näin tässä sitten kävi, että pitää tyytyä tähän. Elokuva vei meinaan niin mukanaan, että ajankulu katosi jonnekin takavasemmalle kokonaan.

Elokuvaa uppoutuminen tässäkin määrässä on sinänsä mielenkiintoinen, koska kolme viimeistä Potteria (Feeniksin kilta – Kuoleman varjelukset) on ohjannut sama hemmo Mr. David Yates, ja siitä huolimatta varjelusten ensimmäinen osa ei tehnyt yhtä lähtemätöntä vaikutusta kuin tämä grande finale. Omia suosikkejani Pottereista ovat kyllä edelleen alkupään naiviimmat elokuvat, joiden ohjauksesta haluan kiittää Mr. Chris Columbusta. Kiitos.

Elokuvan vaikuttavuudesta kertoneen sekin, että soisin elokuvaraatien antavan sille tunnustusta ensi vuoden kisoissa. Taru Sormusten Herrasta trilogian viimeinen osa Kuninkaan paluu korjasi  aikoinaan pöydän omana esitysvuotenaan (2004). Samanlaista teknisen / erikoistehosteiden huomioimista soisi myös kymmenen vuotta kestäneen Potter saagan viimeiselle osalle. Toisaalta sen kohtaloksi voi kaatua kohderyhmän nuoruus, tai tarinan liiallinen lapsellisuus. Mutta ainahan sitä voi toivoa ja nyt on kuitenkin Potterin viimeinen mahdollisuus saada se tunnustus. Potter saagasta useampi raina on kuitenkin muutamia kertoja ollut jo ehdokkaana muun muassa BAFTA:ssa (British Academy of Film and Television Arts ), mutta toistaiseksi se on onnistunut kahmimana lukuisista ehdokkuuksista huolimatta itselleen vain yhden BAFTA-palkinnon elokuvasta Harry Potter ja liekehtivä pikari. Toki on myönnettävä, että tänä vuonna (2011) Kuoleman varjelusten ensimmäinen osa sai merkittävän tunnustuksen BAFTA:lta, kun sen ohjaaja, kirjoittaja sekä elokuvan näyttelijät muun henkilökunnan kanssa saivat Michael Balcon palkinnon brittiläisen elokuvan hyväksi tekemästään työstään. Sitä Oscar-pystiä vaan kaipaisin samaan suuntaan….

Haluan myös esittää kiitokset elokuvan musiikin säveltäneelle Mr. Alexandre Desplatille. Hän suolti musiikin sielustaan myös Kuoleman varjelusten ensimmäiseen osaan ja sai kunnian olla samalla asialla tässäkin. Musiikin mainitseminen on sinänsä mielekästä, sillä Harry Potterin tunnari on varmaankin niitä klassikoita, jotka tulevat elämään ja jotka ihmiset pystyvät nopeasti yhdistämään Potter-saagaan. Siinä Mr. Desplat on tehnyt hyvää työtä omalta osaltaan.

Grande finalewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
kannatti katsoa, koska leffa vei totaalisesti mukanaan. Enemmän kuin mikään aiempi Potter-raina ja se oli kyllä melkoinen yllätys. Elokuva eteni nopeasti, erikoistehostefirmat olivat tehneet hyvää työtä ja viimeisen kirjan lukemisesta oli itsellä kulunut niin pitkä aika, että koki elokuvan tekevän kunniaan kirjalle itsenään. En ainakaan itse jäänyt kaipaamaan suurempia lisäyksiä, vaikka olinkin kuvitellut Voldemortin ja Harryn viimeisen kohtaamisen hieman erilaiseksi – mutta annetaakoon tässä kohtaa taiteellisen vapauksen kannattaa omia joukkojaan. Tämän viimeisen leffan kohdalla on vaikea uskoa, että on jaksanut sarjaa seurata alusta asti, kirjat siinä ohella muutaman kerran lukeneena. Joten haluan tässä yhteydessä kiittää ystävääni Carolia ja hänen poikaansa Curtisia, jotka innoittivat ensimmäisen osan katsomiseen, serkkuani Seijaa kirjojen lainaamisesta sekä ystävääni Anna-S., joka kärsivälllisesti jaksoi selittää juonen kiemuroita, kun ne eivät oma-aloitteisesti tajuntaani uponneet. Kiitos teille kaikille. Erityisesti olen kiitollinen sinulle, Anna-S., sillä ilman asiantuntemustasi potterismiin olisi tästäkin rainasta jäänyt merkittäviä osia ymmärtämättä. Siinä mielessä suosittelen elokuvaa vain kaikki aiemmat osat nähneelle. Tällöin ei tarvitse kuluttaa aikaa turhien asioiden pohtimiseen. Mutta raina on myös mielenkiintoinen erikoistehosteiden kannalta, vaikka se ei olekaan varsinainen karvapalloelokuva. Siitä huolimatta tehostefirmat ovat tehneet hienoa työtä, jonka vuoksi elokuvan voisi katsoa uudestaankin. Sen kyllä varmaan teenkin, joka tapauksessa, sillä siten voin vielä pitkittää lopullista loppua. Tämä siitäkin huolimatta, että lopullinen poistuminen, kuolema, on seurannut mukana kaikissa Pottereissa tavalla tai toisella. Onneksi DVD:t on keksitty. Nyt pitää vain odottaa viimeinkin osa omaan kokoelmaansa ja suorittaa Potter-maraton heikon hetken sattuessa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Meille kaikille, joille voi sitten tulla jonkinlaisia vieroitusoireita Pottersarjojen loppumisesta suosittelen piipahtamista seuraavalla nettisivulla: http://fi.harrypotter.wikia.com/wiki/Etusivu. Ehkä se auttaa, toivottavasti. Samoin haluan jakaa teidän kaikkien kanssa vielä elokuvissa näytelleiden omia suosikkivuorosanojaan vuosien varrelta. Lisää mielenkiintoisia ja potterismiin liittyviä juttuja löytää http://www.harrypotterfans.com/ -sivulta.

Emma Watson (Hermione Granger): “I’m going to bed before either of you come up with another clever idea to get us killed — or worse, expelled.”

Evanna Lynch (Luna Lovegood): “You’re just as sane as I am.” Because it gives no comfort at all.

Rupert Grint (Ron Weasley): I say “bloody” a lot and I always get a thrill from saying it because it’s a rude word.

Tom Felton (Draco Malfoy): “My father will hear about this.”

Ralph Fiennes (Lord Voldemort): “I can touch you now.”

Matthew Lewis (Neville Longbottom): “Why is it always me?”

It all ends here.

Osastot: Sci-fi, Toiminta/äksönpläjäys
Kommentit

Vastaa