VALIKKO

Hail, Caesar!

Valkokankaalla seurataan asioiden fiksaajaa / pr-päällikköä Eddie Mannixia Hollywoodin Capitol Pictures -elokuvastudioilla kiitämässä studiosta toiseen joskus 1950-luvulla. Pääongelmanaan hänellä on selvittää, mitä kadonneelle tähtinäyttelijälle Baird Whitlock oikein on sattunut, mutta siinä samalla laitetaan mutkia suoraksi myös raskaana olevan näyttelijän DeeAnna Moranin, tyylikkään ohjaajan Laurence Laurentzin sekä juorutoimittajien Thora ja Thessaly Thackerin kohdalla. Kaikki tämä vain sen vuoksi, että studio saisi pitää kiiltokuvaleimaansa yllä vastekin. Whitlockin kidnappausdraaman selvittämisessä hän saa apua yllättävältä taholta, länkkäreistä salonkielokuviin siirtyvältä laulavalta cowboyltä Hobie Doyleltä.

Baird Whitlockin kidnappauksen selvittelyn aikana Mannix porhaltaa paikasta toiseen. Katsoja joutuu tässä kohtaa myöntämään, että elokuvassa on vaikeasti havaittava juoni, mutta eri studioiden tapahtumien seuraaminen on sitäkin mielenkiintoisempaa. Vaikuttaakin siltä, että rainan tekeminen on ollut hauskaa niin näyttelijöille kuin ohjaaja-käsikirjoittaja-veljeksillekin. Tämän huvinpidon kustannuksella voi antaa anteeksi sen, että Mannixilla on hieman liikaa asioita selvitettävän Whitlockin löytämisen rinnalla. Ei silti, että ne elokuvanautintoa heikentäisivät, pikemminkin päinvastoin. Nykyaikana sopiikin vain toivoa, että valkokankaan tähtösten meno on hieman laantunut noista ajoista. Joillakin valkokankaan hahmoilla väitetään kuitenkin olleen omat innoittajansa hollywoodlandiassa. Ja jos nykyäänkin se kuuluisa erite nousee päähän, niin minkäs sitten asialle voit.

Coenin veljekset (Joel ja Ethan) ovat jälleen tehneet uuden yleisöä nuoleskelevan elokuvan. Tai joidenkin mielestä ei. Mutta itse ainakin koin Hail, Caesarin hyvin viihdyttäväksi. Elokuva on veljesten toinen kulisseihin paluu. Edellisestä Barton Fink -rainasta onkin jo aikaa. Ja tällä kertaa leffa on ainakin paljon hauskempi ja humoristisempi. Valkokankaille on myös rynnistämässä Trumbo, joka tulee omalta osaltaan käsittelemään myös samoja asioita. Myös siinä oman osuutensa saavat kommunismi ja juorutoimittajat. Joka tapauksessa Hail, Caesar on myönteinen käänne veljesten elokuvallisessa CV:ssä, jossa on viime vuosina ollut suhteellisen synkkämielisiä esityksiä (A Serious Man, True Grit, Inside Llewyn Davis). Ja omalla kohdallani tämä ainakin näkyi reippaana vatsalihasten treenaamisena naurun myötä. Leffaa ei kannata katsella liian kireällä pipolla, vaan suosittelen heittäytymään hullunmyllyyn mukaan täysillä.

Coenin veljekset vaikuttavat suosivan samoja näyttelijöitä elokuvasta toiseen, mutta tämä elokuva on tästä poikkeus. Mukana on toki jälleen kerran Mr. Josh Brolin, Ms. Tilda Swinton ja Mr. George Clooney. Mr. Clooneyn osaksi tulee näytellä typeröistä pahvipäätä (jälleen). Ehkä tähtikarisman lisäksi Mr. Clooneyllä on riittävän vakuuttava naamavärkki typeröisenä olemiseen. Mutta veljesten mukana olo ilmeisesti kannattaa ja näyttelijät haluavat tehdä parhaansa. Tästä hyvänä esimerkkinä voi pitää Mr. Tatumin steppiesitystä No Dames -kappaleen tahdissa. Kaikkihan tietävät, että Mr. Tatum osaa toki tanssia, mutta elokuvaa varten hemmo joutui myös opettelemaan sujuvasti steppaamaan ensi kertaa elämässään. Jokainen valkokankaalla vaikuttava näyttelijä on vakuuttava, mutta minuun parhaimman vaikutuksen teki Mr. Ehrenreich, joka oli vain oma itsensä kaiken studion tähtipalvonnan keskellä. Toivottavasti nuorelle miehelle on myös tilausta tulevissa Coenin veljesten rainoissa.

Hollywood hupailuawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Ja katsojan kosiskelua 1950-luvun elokuvastudioiden kulisseissa. Coenin veljeksistä joko pitää tai sitten tai, tai sitten heistä voi toki opetella pitämään. Ja itse taidan kuulua tuohon viimeiseen ryhmään. Hail, Caesar! ei ole ehkä ihan tyypillinen veljesten leffa ja joidenkin mielestä se on kaksikon surkein tuotos toistaiseksi. Mutta kun jättää leffan luokittelun tarpeen kokemuksen ulkopuolelle, voi myönteisesti yllättyä. Toki elokuvassa mennään eteenpäin sata lasissa ja vähän pienempikin tahti tai asioiden keskelle pysähtyminen ei olisi sitä mielestäni heikentänyt. Nyt kuitenkin näin, joten ei voi kuin nauttia hollywoodlandian kultakauden tähtien oikuista, heidän peräänsä katsomisesta ja studion arjen pyörittämisestä siinä kaiken keskellä. Hail, Caesar! on loppupeleissä hauska elokuva, joka tarjoaa kunnon nauruja säännöllisesti. Suosittelen sitä kaikille Coenin veljesten elokuvien ystäville, sekä heille jotka kaipaavat irtiottoa arjesta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Josh Brolin, George Clooney, Alden Ehrenreich, Ralph Fiennes, Jonah Hill, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton, Channing Tatum, Heather Goldenhersh, Michael Gambon

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa