VALIKKO

Grimsby / The Brothers Grimsby – Grimsbyn veljekset

Grimsbyn veljesten vakoojakomediassa tehokas MI6-agentti Sebastian Graves yrittää estää koko maailmaa uhkaavan terrori-iskun. Homma kuitenkin menee munille, kun hänen kauan kadoksissa ollut veljensä Nobby Butcher ilmestyy äkillisesti kuvioihin. Edessä onkin piilopaikan löytäminen rakkaan (??) veljen Nobbyn kotinurkilta sekä homman loppuunsaattaminen yhdessä innokkaan, mutta auttamattoman hidasjärkisen veljen kanssa.

Ohjauksesta on vastannut Mr. Louis Leterrier ja käsikirjoituksesta herrat Sacha Baron Cohen, Phil Johnston ja Peter Baynham. Ohjaaja Mr. Leterrier vie elokuvaa reippaalla tahdilla eteenpäin. Pieni hidastaminen olisi ehkä ollut tarpeen, mutta se olisi voinut paljastaa enemmän elokuvan heikkouksia. Nyt sentään päästään aina seuraavaan kohtaukseen ennenkuin edellinen alkaa kusemaan alleen ja katsojakin tuntee käsikirjoittajien tyyliä niin hyvin, että osaa alkaa nauramaan reippaasti ennen kuin elokuvasa päästään käsiksi itse varsinaiseen vitsiin (tai sitten tässä on vaan tullut katsottua liikaa ennalta-arvattavia elokuvia, mutta sehän taas ei voi pitää paikkaansa). Tämä ennalta-arvattavuus koituu ikävä kyllä tämän sekopäisen elokuvan hautakiveksi. Ennen Mr. Sacha Baron Cohenin elokuvia katsojessa leffassa sentään saattoi olla muutama (okein, useahkokin) typeröinen yllätysmomentti, joka tuli ihan puskan takaa. Tässä sitä ei juurikaan tapahdu, vaan elokuvaa voi seurata miettimällä, että tässä nyt sitten tulee joku homovitsi, koska piikki osui kiveksiin.

Valkokankaan valloittajista on todettava, että elokuva on selvästi tehty hyödyntämään herrojen Baron Cohen ja Strong fyysisen komiikan lahjoja. Toki mukana on sitä typeröisenkin naaman näyttämistä, alatyylistä dialogia, mutta fyysinen kohellus nousee ihan omaan arvoonsa. Se sitten tapahtuu osin muiden näyttelijöiden kustannuksella, jotka saavat lähinnä avustajan roolin. Tämä on sääli, sillä esimerkiksi daamien Rebel Wilson, Gabourey Sidibe ja Isla Fisher komediantaidot ovat kiitettäviä. Naisista valkokankaalla vain Ms. Penelope Cruzilla tuntuu olevan jotain tyhjää paperia enemmän käsikirjoituksessaan.

Joskus 1990-luvulla Mr. Sacha Baron Cohen oli taatusti yksi Britannian hauskimmista miehistä kieroituneen mustan huumorinsa ansiosta. Sitten valkokankaalle kuitenkin jyrähtivät Borat, Brüno, The Dictator. Näiden ja niiden kansojen edustajista tehtyjen satiiristen karikatyyrien jälkeen edessä oli katsaus likemmäksi kotia Grimsbyn merkeissä. Harvassa elokuvassa tehdään pilkkaa samalla tavalla homoista, huumeista, AIDS:sta ja ikävällä tavalla penetroitumisen kohteeksi joutumisesta. Leffa on toki omalla tavallaan viihdyttävä, mutta on pakko pohtia ääneen, että eikö mikään enää riitä vitsiksi? Pilkkaavat teemat ovat yhä rankempia ja suorasukaisempia loan heiton suhteen. Toisaalta Ali G -päivistä Mr. Baron Cohen on keskittynyt enemmän alapään vitseihin ja erilaisiin eritteisiin, jotka ovat aina kuulunut osaltaan miehen verbaaliseen esitykseen.

Grimsby löytyy oikeasti myös kartalta. Se on satamakaupunki Englannin Lincolnshiressa. Nimensä kaupunki on kuulemma saanut tanskalaisen kalastajan Grimmin mukaan. Muinaisnorjalla grim tarkoittaa viikinkiä / rumaa ja by kaupunkia. Elokuva vaikuttaa ottaneen innoituksensa tästä vain lähinnä pääosassa pyörineen Noddyn (Sasca Baron Cohen) ulkonäköön. Se mitä paikalliset grimsbyläiset sitten suhtautuvat kaupunkinsa pääsemiseen näissä merkeissä valkokankaalle voidaan olla montaa eri mieltä. Mutta henkilökohtaisesti uskoisin kaupungista löytyvät muutakin suurelle yleisölle esitettävää. Mutta ehkäpä Grimsbyn mielenkiintoinen historia on sitten jo toisen elokuvan arvoinen.

Sekopäistä kohellustawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka ei onneksi jätä katsojalle paljonkaan aikaa näkemänsä sulattamiseen, sillä sillon voisi oikeasti huomata pitävänsä / inhovansa elokuvaa vielä enemmän. Leffa on täynnä valmiiksi voideltuja vitsejä, jotka eivät juurikaan saa vastakaikua yleisön vatsalihasten treenaamisessa. Itse sain parhaat naurut näiden varsinaisten vitsien ulkopuolelta ja siitä, kun tajusin mihin suuntaan kohtaus seuraavaksi menee. Käsikirjoittajat ja ohjaaja ovat ottaneet kaiken mahdollisen naurun irti homoseksuaalisista viittauksista, penetroitumisesta ja typeröisenä olemisesta. Ainakin tätä kautta leffan myötä saa aivonsa nätisti narikan hyllylle. Salista poistuessa ei juurikaan muista mitä valkokankaalla tapahtui, mutta siitä ei kyllä ole paljonkaan haittaa. Mr. Baron Cohen on uskollinen tyylilleen, joten hänen elokuvistaan ja tyylistään pitävät saavat Grimsbystä varmaankin eniten vastinetta rahoilleen. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka haluavat nauttia Mr. Baron Cohenin häpeilemättömöstä tyylistä, stereotypioiden asettelusta ja haluavat ennenkaikkea laittaa ne aivonsa narikkaan. Viksumpaa ja vilmaattisempaa elokuvaa kaipaavat voivat suunnata muualle.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Sacha Baron Cohen, Mark Strong, Isla Fisher, Rebel Wilson, Penélope Cruz, Annabelle Wallis, Ian McShane, Gabourey Sidibe, Barkhad Abdi

P.s. Vakoojakomedioista kiinnostuneet voivat klikata itsensä tänne (Spy). Kokosin aikoinaan postauksen loppuun niitä omia suosikkejani koomisten vakooja-leffojen parista, sekä niitä, joita en ole koskaan oppinut ymmärtämään.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa