VALIKKO

Daddy’s Home – Isä on kotona

http://static.srcdn.com/slir/w786-h1227-q90-c786:1227/wp-content/uploads/daddys-home-poster.jpg

Isä on kotona -elokuva tirisee testosteronia, jolla yritetään laulaa toista suohon. Radiossa työskentelevä sliipattu ja hyvin käyttäytyvä Brad Whitaker yrittää parhaan mukaansa olla hyvä isäpuoli vaimonsa Sarahin kahdelle lapselle Dylanille ja Meganille. Kaikki sujuukin suhteellisen hyvin, kunnes kuviiin kaahaa mukaan lasten biologinen isä Dusty. Luvassa on niin lasten kuin heidän äitinsäkin huomiosta kamppaileminen. Paras mies (isä) voittakoon.

Käsikirjoituksesta on vastannut muun muassa Mr. Brian Burns, jonka omaelämänkerrallisiin kokemuksiin raina kuulemma perustuu yhdessä Mr. Jon Morriksen ja ohjaaja Sean Andersin kanssa. Ja sitten tietenkin taiteellisin vapauksin, että varsinaiset isät eivät vetäisi hernettä nenäänsä. Politiikan journalistina aloittanut Mr. Burns on tehnyt mielenkiintoisen käännöksen kirjailijan urallaan. Luvassa oli ensin sitä perinteistä hollywoodlandian televisio-ohjelmien tekoa (mm. Entrourage, Blue Bloods) ja niissä menestymistä. Miehen käsikirjoitukset ovat olleet kehuttuja, palkittuja ja koskettavaksi koettuja. Joten itse laitoin paljon taakkaa miehen harteille tähän leffaan. Enkä kyllä kovasti pettynyt. Daddy’s home on viihdyttävä, joka kestää ainakin vielä yhden katselukerran. Miesten välistä nokittelu parhaasta isyydestä oli mielenkiintoista katselle ja kuunnella.

Elokuva on toinen yhteistyö herrojen Wahlberg ja Ferrell välillä (The Other Guys, 2010). Ja edelleen mennään samanlaisissa asemissa parityön suhteen. Mielenkiintoisesti tässä elokuvassa hemmot tosin viettävät mahdollisimman vähän aikaa samanaikaisesti valkokankaalla vaikka samoissa tilanteissa pyörivätkin. Roolitus on toki onnistunut, mutta olisi ollut mielenkiintoista nähdä, miten leffa olisi toiminut jos sliipatun isäpuolen roolissa olisi ollut Mr. Wahlberg ja Mr. Ferrell olisi hurauttanut harrikalla paikalle. Siinä olisi ollut varmasti oma huumorilisänsä. Ohjaaja ja osin käsikirjoittaja Mr. Sean Andersin ainakin olisi uskonut pystyvän tämän uskottavasti esittämään. Sillä miehen elokuvallisesti CV:stä löytyy kuitenkin sellaisia käsikirjoituksia kuin Hot Tub Time Machine (2010), She’s Out of My League (2010), We”re the Millers (2013) ja Horrible Bosses 2 (2014). Nämä leffat ovat olleet pääasiallisesti viihdyttäviä ja niissä yllättävät hahmot ovat esittäneet itselleen epätyypillisiä rooleja suhteellisen onnistuneesti, joten miksei sitten tässäkin.

Miesten välistä mittelöäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
josta voisi kyllä jo kysyä ihan alkumetreillä, että yllättääkö loppu kenetkään? Ja ennen kaikkea onko sillä oikeasti väliä? Leffa joka tapauksessa yllätti positiivisesti ja sai aikaan ainakin minussa naurunrämäköitä. Ehkä enemmänkin siitä olisi saanut irti, mutta nyt mennään näillä mikä on osittain sääli. Kunnon revittely olisi aina kunnon revittelyä ja siihen olisi varmasti herrojen Wahlberg ja Ferrell ammattitaito riittänyt. Asian turvallinen esittely on toki myös ymmärrettävää, mutta katsojia ei saisi ottaa itsestään selvyytenä. Suosittelen leffaa kaikille herrojen Wahlberg ja Ferrell elokuvien ystäville. Tämä huumorikaksikko ei petä tässäkään elokuvassa, vaan tykittelee isänä ja isäpuolena olemisen haasteita koko rahan edestä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Mark Wahlberg, Will Ferrell, Linda Cardellini, Hannibal Buress, Thomas Hayden Church, Owen Vaccaro, Scarlett Estevez

Isäpuolet eivät ole mikään kovin myyvä elokuvavaltti, joten aiheesta ei ole suuremmin tehty myöskään rainoja. Ja jos niitä on, niin isäpuolien rooli ei ole olla se sankari. Hemmo saa useinmiten kantaakseen typeryksen tai ilkeän isäpuolen viitan sekä tietenkin se ilkimyksen, joka saa äidin kaiken huomion. Daddy’s Home -elokuvan Brad sopii tähän joukkoon omalla tavallaan. Joten suotakoon hänelle myönteistä seuraa seuraavista elokuvista:

  • Blended (2014). Kaksi hyvin erilaista perhettä yrittää oppia toisiltaan ja siinä sivussa rakentaa parisuhdetta. Lisäksi elokuvan sanomana voi pitää, että lapsen kasvatuksessa vaikuttaa auttavan se, että on samaa sukupuolta jälkikasvunsa kanssa.
    Journey 2: The Mysterious Island (2012). Isäpuoli käyttää matkan rakentaakseen suhdetta poikapuoleensa. Reissun aikana tietenkin opitaan yhtä ja toista, mutta samalla lapsi huomaa isäpuolen todellakin tekevän kaikkensa hänen, eikä vain hänen äitinsä, eteen
  • Yours, Mine & Ours (2005). Erilaiset kasvatustyylit saavat aikaan omia ongelmiaan uudessa parisuhteessa, mutta rakkaus voittaa kaiken.
  • Aristocrats (1970). Herttuattaren lapset oppivat selviytymisen taitoja kujakatti O’Malleyltä. Ja lopulta pitävät häntä isähahmonaan. Myös Herttuatar löytää O’Malleyssä itselleen seuraa.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa