VALIKKO

And the Oscar goes to … – Ja Oskarin vuonna 2013 saa….

Oscars-2013-animated-films

Oskareiden jakautumista ihmettelevien on hyvä muistaa se, että niiden kohteesta pääasiallisesti päättää vanhempi keski-ikäinen, valkoihoinen ja hyvin konservatiivinen elokuva-akatemian jäsen. Tämä kuvitteellinen henkilö ei siten välttämättä edusta samaa mielipidettä kuin ne massat, jotka elokuvissa käyvät. Perinteisyys näkyykin näissä kisoissa kaikista parhaiten kiitospuheita pitämään valittujen ihmisten kohdalla. Luvassa oli lyhyitä ja ytimekkäitä puheita, joissa yritettiin ajan puitteissa kiittää kaikkia mahdollisia.

Viime vuoden parhaasta elokuvasta oli runsasta tarjontaa. Oscar-raadilla on mahdollisuus valintansa ja omatuntonsa mukaan valita kisaan 5 – 10 elokuvaa. Tänä vuonna niitä oli mukana yhdeksän, joista Argo, Django Unchained, Life of Pi, Lincoln, Zero Dark Thirty, Les Miserables ja Silver Linings Playbook tavoittelivat myös Kultaista maapalloa. Näiden lisäksi Oscar ehdokkaiksi nousivat Beasts of the Southern Wild ja ranskalainen Amour. Tähän listaan omia suosikkeja olisi ollut vielä laittaa hurjasti, mutta tyydyttäköön totetamaan, että voittaja lienee ansainnut pystinsä.

argo-poster

Mr. Ben Affleckin elokuva Argo on niittänyt palkintoja kuin viikate heinää kesäpellolla viime aikaisissa kisoissa, joten paineet sen suhteen olivat varmasti järkyttävän kovat. Yhdeksästä ehdokkaasta omia suosikkejani olivat ehdottomasti Amour, Lincoln ja Zero Dark Thirty sekä ehkäpä Silver Linings Playbook. Argo oli toki vaikuttava elokuva, mutta niin vaikuttava, että sen palkitsisin – nips, sorry about that Mr. Affleck. Oscar-tuomaristo oli kuitenkin kanssani tästä eri mieltä ja palkitsi Argon viime vuoden parhaana elokuvana.

Ja perinteiseen tapaan, se vuoden paras elokuva vaatii vuoden parhaan ohjaajan, jotka yleensä kulkevat käsi kädessä, mutta mieli on hyvä kuitenkin pitää poikkeuksille avoinna. Parhaan ohjaajan Oscar-pystin tavoittelun ulkopuolelle jäivät yllätyksellisesti Ms. Kathryn Bigelow ja Mr. Ben Affleck, sen sijaan kisaan oli nostettu mukaan yllätyksellisesti Mr. Benh Zeitlin. Mielestäni varsinaisesta kisaa keskenään pystyivät käymään vain herrat Micheal Haneke (Amour), Ang Lee (Life of Pi), Steven Spielberg (Lincoln) ja David O. Russell (Silver Linings Playbook). Joidenkin mielestä kisaa kävivät oikeasti vain herrat Spielberg ja Lee.

AngLee3D

Vuonna 2012 vuoden parhaimman ohjaustyön Oscar-raadin mielestä oli tehnyt Mr. Ang Lee Life of Pi -elokuvasta, lisäten miehen nimen historiaan niiden poikkeuksien kohdalla, joissa vuoden parhaan elokuvan pysti menee eri osoitteeseen kuin vuoden parhaan ohjaajan pysti. Mr. Lee toisti oscarillisen hattutemppunsa. Hän sai edellisen ohjaus-Oscarin elokuvastaan Brokeback Mountain (2005), joka tuolloin myös hävisi parhaan elokuvaan Oscarin elokuvalle Crash. Oscar-historiassa vain kolme elokuvaa on voittanut parhaan elokuvan palkinnon niin, että paras ohjaaja palkinto on mennyt toiseen suuntaan ja nyt tähän listaan taisi tulla neljäs lisää.

Naisten kohdalla Oscar-voittajan valinta ei varmaankaan ole ollut helppoa parhaasta naispääosasta. Parhaan naispääosan Oscarin voittajasta vedot ovat vaihdelleet rajusti aina sen mukaan, mikä elokuva milloinkin on pyörinyt markkinoille. Viime vuoden syyskuussa Ms. Jennifer Lawrence aloitti hypetyksen Toronton Filmi festivaaleilla Silver Linings Playbook-elokuvan kanssa ja hänellä meni hyvin niin kauan, kunnes Ms. Jessica Chastain tuli valkokankaalle Zero Dark Thirty -elokuvansa kanssa marraskuussa. Kamppailu vaikutti suhteellisen tasaväkiseltä kädenväännöltä näiden daamien kesken, kunnes nurkan takaa pullahti mukaan ranskalainen elokuva Amour ja Ms. Emmanuelle Riva (joka muuten on vanhin Oscar-ehdokas ja täytti Oscar-iltana vielä kaiken lisäksi 86 vuotta). Vanhimman Oscar-ehdokkaan rinnalle kisoissa oli noussut pystiä myös tavoittelemaan se nuorin ehdokas, Quvenzhané Wallis elokuvasta Beasts of the Southern Wild. Näiden daamien rinnalla en nähnyt Ms. Naomi Watttsin (The Impossible) roolia kovinkaan suuressa mahdollisuudessa voittoon. Jännitystä todellakin oli ilmassa siitä, kuka kiitospuheessa kuittaan – ’I’m the man!’.  Itse olisin tästä listasta mielelläni löytänyt kuitenkin pari muuta nimeä, esimerkiksi Helen Mirrenin (Hitchcock) sekä Rachel Weisz (The Deep Blue Sea). Mutta tällä kertaa näin. Teoriassa Ms. Jennifer Lawrencen voittaminen ei kyllä kauheasti yllättänttänyt, sillä Ms. Lawrence keräsi palkinnon myös itselleen parhaana naisnäyttelijänä musikaali/komediaelokuvissa kultaisen maapallon kisoissa sekä vei pääpalkinnon kotiin SAG-mittelöissä.

lawrence_2397638b

Winter’s Bone -elokuvan aikaan ehdokkaana ollut Ms. Lawrence oli tuolloin kolmanneksi nuorin Oscar-ehdokas ikinä. Häntä nuorempina ehdokkaina ovat olleet vain nyt kisoissa mukana ollut Ms. Quvenzhané Wallis (9 vuotta) ja vuonna 2003 Whale Rider-elokuvasta ehdokkaana ollut Ms. Keisha Castle-Hughes (13 vuotta). Nuoruuden vimman ja taidon osoittaminen jatkui Silver Linings Playbook -elokuvan myötä. Ms. Lawrencea nuorempia voittajia on vain yksi, Ms. Marlee Matlin, joka voitti 21-vuotiaana parhaan naispääosa-Oscarin elokuvasta Children of a Lesser God (1986). Daamia voi siis hyvällä omatunnolla pitää taitavana näyttelijänä. Hänen uraansa valkokankaalla on mielenkiintoista seurata ja jäänkin Hunger Games-sarjan sijasta elokuvia The Falling (Serena), X-Men: Days of Future Past ja The Ends of the Earth.

Jos parhaan naispääosan voittajan valitseminen oli haastavaa, niin tilanne ei varmaan ollut yhtään helpompi sivuosassa olleen naisen valinnassa. Naissivuosasta voikin sitten pohtia, oliko kenelläkään muulla naisella todellakaan mitään mahdollisuuksia Ms. Anne Hathawayta vastaan. Les Miserablesin valkokankaalle tulosta lähtien Ms. Hathawayn nimeen on liitetty Oscar-pysti ja joidenkin mielestä hänellä ei varsinaisesti ole vakuuttavia kilpasiskoja daamin putsatessa palkintojapöytiä kaikissa kisoissa mihin hän osallistuu Les Miserablesin myötä. Ms. Sally Fieldiä (Lincoln) on pidetty potentiaalisena voittajana ja daamin voitto olisi tuonut hänelle myös sen kolmannen Oscar-pystin manttelinreunalle, mutta olisiko näin todellakin voinut käydä? Itse kuitenkin pidin loppuun asti Ms. Hathawayn potentiaalisina kisasiskoina daameja Helen Hunt (The Sessions) ja Amy Adams (The Master), joista varsinkin jälkimmäinen osoitti hyvin kaapin paikan valkokankaalla. Heitä vastaan Ms. Jacki Weaverin (Silver Linings Playbook) roolilla ei ollut kovinkaan paljon mahdollisuuksia. Itse olisin hänen tilalleen kisajoukkoon nostanut Ms. Nicole Kidmanin (The Paperboy) esityksen. Oscar raadin mielestä Ms. Anne Hathawayn laulun luritukset ja tuskainen olemus olivat kuitenkin vuoden parasta satoa ja se toi hänelle naisen ensimmäisen Oscar-pystin.

les_miserables_anne_hathaway

Ms. Anne Hathaway on tullut pitkän matkan Prinsessa-päiväkirjoista (2001) Oscar-ehdokkuuteen. Daamin elokuvat ovat kyllä aina saaneet osuutensa ehdokkuuksissa, mutta kultainen poika on vielä jäänyt tähän asti saamatta, vaikka ehdokkuus tuli jo elokuvasta Racher Getting Married (2008). Naisen elokuvat ovat kautta linjan olleet mielenkiintoisia ja niitä on ollut siinä mielessä ihastuttavaa seurata, että samassa teemassa ei ole pysytty koko ajan. Omia suosikkejani pitkästä listasta ovat muun muassa The Devils Wears Prada (2006), Becoming Jane (2007), Rachel Getting Married (2008) ja One Day (2011).

Vuonna 2013 parhaan miespääosan Oscarin saaja ei varsinaisesti yllättänyt. Kolmessa kovassa kisassa (Golden Globe, SAG ja Oscar) mukana ovat olleet lähinnä samat herrat: Daniel Day-Lewis (Lincoln), Denzel Washington (Flight), Bradley Cooper (Silver Linings Playbook) ja Hugh Jackman (Les Miserables). Viidennelle pallille pääsi mukaan Joaquin Phoenix (The Master) huolimatta miehen suhteellisen kielteisestä asenteestaan elokuvapalkintoja kohtaan. Toisaalta miehen taidot oli huomattu Golden Globe ehdokkuuksissa. Ikävä kyllä miesten välisten Oscar-mittelöiden ulkopuolelle jäi taitava John Hawkes (The Sessions), joka kuitenkin sai mainetta ja mammonaa osakseen niin SAG- kuin Kultainen maapallo ehdokkuuksissa. Mutta ehkä vammaisuus ja seksuaalisuus ei oikein istunut Oscar-raadin tuomariston päähän. Mr. Day-Lewis todellakin on ansainnut kaikki ehdokkuutensa ja voittonsa, joita on myös ropissut miehen piippuhyllylle kultaisen maapallon muodossa parhaasta draamaroolista ja parhaan miespäänäyttelijän palkinto SAG-kisoista. Mr. Hugh Jackman kyllä laittoi kampoihin kaikilla mahdollisilla tavoilla, voittamalla muun muassa parhaan miespääosan musikaali/komedia elokuvissa kultaisessa maapallossa. Vaikka Mr. Spielbergin elokuvan nenän edestä sitten vietiinkin kasa muita Oscar-pystejä, niin mies voi lohduttautua sillä, että Mr. Daniel Day-Lewis korjasi pääpotin kotiin (tämä siitäkin huolimatta, että mielestäni Mr. Phoenix olisi todellakin ansainnut voittonsa Freddie Quellin roolista) voittamalla parhaan miespääosan-Oscarin.

lincoln-daniel-day-lewis-jpg_110622

Onneksi olkoon, tämän voiton myötä Mr. Day-Lewis on ensimmäinen (mies)näyttelijä, joka on voittanut Oscarin kolme kertaa.  Aiemmat Oscar-pystit tulivat elokuvista My Left Foot (1989) ja There Will Be Blood (2007). No, jonkunhan pitää asettaa niitä rimoja tuleville valkokankaan valloittajille. Ja olihan se miehen roolityö todella vakuuttava Lincoln-leffassa, sitä vastaan oli muiden ehdokkaiden oikeasti vaikea kisata (paitsi Mr. Phoenixin). Joka tapauksessa miehen edellisen elokuvan Nine (2009) jälkeen oli todella ilahduttavaa nähdä mies sellaisessa roolissa, mistä minäkin ymmärsin jotain.

Parhaasta miehisestä sivuosasta kisasivat myös jälleen tutut kilpakumppanit aiemmista elokuvakisoista. Alan Arkin (Argo), Tommy Lee Jones (Lincoln) ja Philip Seymour Hoffman (The Master) olivat ainoat herramiehet, jotka mittelöivät toisiaan vastaan kaikissa edellä mainituissa kisoissa. Oscar-ehdokkuuden lisäksi toisen ehdokkuuden olivat napanneet Robert De Niro (Silver Linings Playbook) ja Christopher Waltz (Django Unchained). Kultaisen maapallon vei aikoinaan kotiin Mr. Waltz ja SAG-palkinnon puolestaan Mr. Jones. Miessivuosan jaossa tähän kolmen Oscarin-kyytiin oli oivat mahdollisuudet myös Mr. De Nirolla, pysti elokuvasta Silver Linings Playbook veisi hänet samaan kastiin Mr. Day-Lewisin kanssa. Mutta kaikki ehdokkaat tekivät kyllä kukin riittävän vakuuttavaa työtä saadakseen minut sahaamaan tuon kultaisen pojan viiteen yhtä tasaiseen osaan. Oli voittaja sitten kuka tahansa herroista Arkin, De Niro, Hoffman, Jones tai Waltz, niin onneksi minun ei sitä tarvinnut valita. Joten raatia voi vain onnitella päätöksenteosta ja Oscarin antamisesta Mr. Christopher Waltzille.

django2

Mr. Waltzilla on mahdollisuuksia iän ja terveyden puitteissa saada Mr. Day-Lewis kiinni Oscar-pysteissä. Nyt saatu palkinto oli hänen toinen. Ensimmäisen Oscar-palkinnon mies vei kotiinsa Mr. Quentin Tarantinon ohjaaman elokuvan Inglourius Bastard (2009) jälkeen. Tätä seuranneet leffat Water for Elephants (2011) ja The Tree Musketeers (2011) olivat hyviä, mutta seuraavia ehdokkuuksia tuli vasta Carnage (2011) elokuvasta. Ehkä Mr. Waltzin kannattaa jatkaa yhteistyötä Mr. Tarantinon kanssa. Oli niin tai näin, niin mielenkiinnolla voi odottaa hänen seuraavia tuotoksiaan animaatiota Epic ja elokuvaa The Zero Theorem.

amour2

Paras ulkomaalainen elokuva hollywoodlandian mielestä oli viime vuonna yksi seuraavista: Amour (Itävalta), Kon-Tiki (Norja), No (Chile), A Royal Affair (Tanska) tai War Witch (Kanada). Lista on siinä mielessä mielenkiintoinen, että ehdokkaana ollut Amour löytyy myös viime vuoden parhaan elokuvaehdokkaiden listalta. Joten sen voittaminen Kultaisen maapallon kisoissa ei yllättänyt, vaan lisäsi lisää paineita näihin mittelöihin. Näitä muita kisassa mukana olevia ulkomaalaisia elokuvia saakin sitten odottaa Suomeen. Toivottavasti edes osa löytää tiensä tänne. Amour on meitä jo ihastuttanut ja ne jotka valitsevat elokuvansa sen saamien voittojen perusteella, voivat suunnata nyt elokuvateattereihin, sillä itävaltalainen Amour lähti kotiinsa parhaan ulkomaalaisen elokuvan Oscarin kanssa.

Walt Disneyn Pictures vaikutti valloittaneet parhaan animaation ehdokkaat joko yksin tai yhteistyössä Pixarin kanssa. Heidän tuotannosta valkokankaalla tuota voittoa tavoittelivat Oscareissa (ja Kultaisessa maapallo-kisassa) Brave, Frankieweenie ja Wreck-It Ralph. Saman Oscar-pystin perässä olivat myös ParaNorman sekä The Pirates! Band of Misfits. Kisan ulkopuolelle jäivät kokonaan Kultaisessa maapallossa vaikutusta tehneet Hotel Transsylvania ja Rise of the Guardians. Kultaisen maapallon korjasi kotiinsa Disneyn tiimi Brave-elokuvallaan, joten se toi mukanaan ennakkosuosikin paineet tähän kisaan. Itse liputin voimakkaimmin ParaNormanin ja Piraattien puolesta. Voiton kuitenkin  kotiin kuljetti jylhien nummien ja perhekriisien läpi Brave.

Brave

Disney-Pixar yhteistyö vaikuttaa määräävän Oscarin paikan animaatioissa. Heidän yhteistyönsä viime vuosina on ollut varsin voittoisaa: Toy Story 3 (2010), Up (2009), WALL-E (2008), Ratatouille (2007), The Incredibles (2004) ja Finding Nemo (2003). Poikkeuksia listaan kuitenkin onneksi on. Viime vuonna Rango (Nickelodoen Movies) laittoi kampoihin voittamalla parhaan animaation Oscarin ja jatkoi siten Disney-Pixarille vastaan laittaneiden elokuvien listaa. Kampoihin aiemmin ovat onnistuneet laittamaan: Happy Feet (2006 – Animal Logic), Wallace & Gormit: The Curse of the Were-Rabbit (2005 – Aardman Animations) ja Spirited Away (2002 – Studio Ghibli) ja Sherk (2001 – DreamWorks)

Animaation lisäksi minua edelleen kiinnostavat ne visuaaliset vaikutukset. Parhaasta erikoistehostepalkinnosta kisasivat: Prometheus, The Hobbit: An Unexpected Journey, Life of Pi, Marvel’s The Avengers ja Snow White and the Huntsman. Itse kaikki nämä nähneenä, Prometheusta lukuunottamatta, mielelläni tietenkin olisin suonut Oscarin joko Hobittille tai Avengereille. Kummassakin oli omalla tavallaan ryminää ja ryskettä sekä selviä erikoistehosteiden paikkoja. Mutta pakkohan se on myöntää, että elämä avomerellä oli omaa luokkaansa ja siten Life of Pi oli pystinsä ansainnut.

life-of-pi2

Aiemmat voittajat Hugo, Inception, Avatar, Curious Case of Benjamin Button, Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest, King Kong, ja The Lord of the Rings saivat Life of Pi -elokuvan myötä yhtä vaikuttavaa seuraa. Ja vaikka Piin elämä – elokuva itsessään oli mielestäni pienoinen pettymys, niin tunnustan kyllä sen, että elokuva tarjoaa erikoistehosteiden kautta katsojille jotain uutta ja hämmentävää.

Jälleen kerran armoton ennakkopaineiden kasaaminen tiettyjen elokuvien päälle ei kuitenkaan taannut niiden menestystä Oscareissa. Esimerkiksi Mr. Spielbergin Lincoln-elokuva sai kaikkiaan 12 ehdokkuutta, mutta keräsi mukaansa vain kaksi palkintoa, joista toinen tosin tuli parhaasta miespääosasta. Vastaavasti Life of Pi keräsi myös 11 ehdokkuutta ja vei kotiin vain 4 palkintoa, joista mielenkiintoisimmat (mielestäni) tulivat parhaasta ohjaajasta ja erikoistehosteita. Paljon melua herättänyt Les Miserables sai kaikkiaan 8 ehdokkuutta, mutta loppujen lopuksi vain kolme palkintoa, joista yksi tuli parhaasta naissivuosasta ja Silver Lingings Playbook sai 8 ehdokkuudesta vain yhden palkinnon, tosin parhaasta naispääosasta. Eli ensi kerralla on ehkä parempi suoraa veikata näitä kuuluisia mustia hevosia…

 

 

 

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa