VALIKKO

World Oceans Day – Maailman valtamerien päivä 8.6.

Tänään vietetään maailman valtamerien päivää. Päivää on juhlittu vuodesta 1992 lähtien. Virallisen statuksensa se sai YK:ltä vuonna 2008. Maailman valtamerien päivän tarkoitus on oppia arvostamaan merta ja mereneläviä. Olivatpa ne sitten meressä tai akvaariossa. Tämän lisäksi valtamerien päivä tarjoaa oivan mahdollisuuden paikalliseen ja henkilökohtaiseen toimintaan valtamerien ja niiden resurssien hoitamiseksi. Tällaisia voivat olla muun muassa rantojen puhdistustapahtumat, taidekilpailut, ulkoretket, koulutustapahtumat ja tietenkin elokuvafestivaalit. Itse osallistun siihen tämän blogin kautta ja lähtemällä roskien keräykseen rannalta.

Psykoanalyytikko Carl Jungin mukaan valtameri voidaan rinnastaa ihmisen alitajuntaan. Kumpikin niistä on äärimmäisen valtaviaja salaperäisiä. Tätä kautta on tietenkin helppo ymmärtää myös merellisten seikkailu- ja kauhuelokuvien olemassaolona. Mutta ne eivät silti paljon kerro mitään siitä mitä pinnan alla todellakin tapahtuu. Raja piti vetää johonkin ja päätin suosiolla jättää pois kaikki tule syödyksi (Tappajahai…), joudu myrskyn kouriin (Perfect Storm…) ja kohtaa muukalainen merestä (Abyss..,), koska ne eivät sinänsä korosta valtamerten ainutlaatuisuutta. Seuraavat elokuvat/dokumentit käsittelevät enemmän sitä, mitä meressä oikein tapahtuu. Nykyisen tekniikan avulla niitä päästään katsomaan kunnolla, eikä se juonikaan ole niistä aina kokonaan poissuljettu.

Oceans – Valtameret (2009). Ranskalais-amerikkalainen dokumenttielokuva vaatii vessassa käymisen ennen elokuvan katsomista. Kokemuksesta myös suosittelisin vessataukoa heti ensimmäisen 15 minuutin jälkeen. Dokumentti on sen verran lirisevä, loriseva ja veden parissa viihtyvä, että herkempi saa siitä kaikesta vessahädän aikaiseksi. Valkokankaalla kuitenkin Disneynaturen dokumentti kuitenkin esittelee maapallon viiden eri valtameren merieläimiä ja ihmisten toiminnan vaikutusta niihin. Ei siis ihan vältttämättä mikään pienten lasten dokkari, mutta varmasti isommilla ajatuksia (ja toivottavasti toimintaa) herättelevä elokuva.

 

Under the Sea – Meren alla (2009). Under the Sea IMAX dokumentti jatkaa samoilla linjoilla kuin edeltäjänä Deep Sea (2006) IMAX-dokumentti. Siinä katsoja saa mahdollisuuden kurkistaa ehkä hieman eksoottisempiin ja eristyneempiin merenalaisiin paikkoihin, kuten meriin Etelä-Australian, ja Uusi-Guinean alueilla. Dokumentti tuo lähelle hauskalla tavalla niitä erilaisia merieläviä, mitä pinnan alta löytyy. Tämä on todella koko perheen kurkistus pinnan alle.

 

A Sea Change – Muuttuva meri (2009). A Sea Change on yhden miehen dokumentti meren hyvinvoinnin opettamisesta jälkikasvulleen, tässä tapauksessa 5-vuotiaalle lapsenlapselleen. Dokumentti haastaa katsojat miettimään millainen maailma olisi ilman kalaa. Oceans-dokumentin tavoin A Sea Change ottaa kantaa merien olosuhteiden muuttumiseen ihmisten toiminnasta ja miten tämä puolestaan vaikuttaa ihmiskuntaan. Dokumentissä vieraillaan muun muassa Pohjois-Kaliforniassa, Alaskassa ja Norjassa. Dokumentti esittää enemmän tai vähemmän kiusallisia kysymyksiä ja jättää katsojan pohtimaan sitä, että miten sitä omaa toimintaansa oikein voisi muuttaa merien hyvinvointia silmällä pitäen.

 

Deep Sea – Syvä meri (2006). IMAX dokumenttielokuva vie katsojan syvälle pinnan alle. Sen aikana ehditään tutustua meren elämään pinnan alla erilaisin merieläimien näkökulmasta. Valkokankaalle uivat muun muassa meduusar, mustekalat ja kilpikonnat. Tämän lisäksi edellisten dokumenttien tavoin Deep Sea esittelee hyvin sitä, miten eri lajit ovat riippuvaisia toisistaan sekä miten me sovimme tähän joukkoon mukaan.

 

Finding Nemo – Nemoa etsimässä (2003). Koralliriutalla elävä vuokkokala Marlin lähtee yhdessä huonomuistisen Dorin kanssa etsimään poikaansa Nemoa, joka on hävinnyt poistuttuaan riutalta. Nemoa etsimässä on yksi Disneyn suosituimmista mereen liittyvistä animaatioista. Toki Pieni merenneito pitää paikkansa, mutta Marlinin, Dorian ja Nemon seurassa valtameret, niissä elävät eläimet sekä merien kunto tulee aika kivasti esille.

Näissä merkeissä toivotan kaikille antoisaa valtamerien päivää. Pidetään huoli luonnosta ja siinä samalla omasta hyvinvoinnistamme.

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa