VALIKKO

Tomorrowland – A World Beyond – Huomisen yhteisö

Tomorrowland kertoo optimistisesta Casey Newtonista (Britt Robertson), joka yrittää säilyttää isänsä työpaikan Nasalla. Yksi yöllinen reissu kuitenkin johtaa vierailuun putkassa, josta palautuessaan Casey saa käsiinsä ihmeellisen T-pinssin. Pinssillä on ihmeellisiä voimia, jotka näyttävät Caseylle Tomorrowlandin. Matkalla asiaa selvittämään Casey törmää Athenaan (Raffey Cassidy), joka tutustuttaa Caseyn erakoituneeseen tiedemieheen Frank Walkeriin (George Clooney). Edessä onkin tämän kolmikon paluu Tomorrowlandiin ja maailman pelastaminen. Vastustusta he saavat kuitenkin maan päällä riehuvilta roboteilta ja Tomorrowlandin kuvernööriltä David Nixiltä (Hugh Laurie).

Ja nyt varoituksen sananen elokuvakatsojille. Tomorrowland-elokuvalta on turha odottaa maagista matkaa paremman huomisen kuvaukseen. Siellä toki käydään, mutta enemmän elokuvallinen matka muistuttaa etsi-löydä-ja-korjaa reissua, jotka ovat tulleet tutuksi jo esimerkiksi Pirates of Caribbean -elokuvista. Perhe-elokuvaksi potentiaalista maapallon tuhoutumista esittelevä leffa on myös mielenkiintoinen valinta onnellisesta (??) ja disneymäisestä lopusta huolimatta. Eli, jos ajatuksenasi oli suunnata leffaan katsomaan optimismin, mielikuvituksen, teknologian ja kekseliäisyyden kuvausta, varaudu pienoisiin pettymyksiin. Toki näitäkin leffassa on tarjolla, mutta itse odottelin vielä suurempaa panosta niiden eteen. Joskin on myönnettävä, että en enää ikinä katso Eiffel-tornia samoin kuin ennen.

Tästä huolimatta elokuvaa on kyllä kehuttava visuaalisista tehoisteista ja maapallon pelastamisen mainostamisesta. Tämä silläkin uhalla, että elokuvan sanoma siitä on voimakkaasti alleviivattua ja hyvin disneymäista. On kuitenkin myönnettävä, että tämä on viihdyttävä vaihtoehto niiden kaikkien leffojen keskellä, joissa taistellaan robotteja tai supersankareita vastaan. Tomorrowlandin esittämät kuvaukset maapallon tilasta ovat todellisia ja siksi myös keskustelun aihetta herättäviä. Käsikirjoittajat olisivat kuitenkin voineet tätä hieman pehmentää nyt kuullun luennon sijasta. Toisaalta leffa varmasti yrittää olla jonkinlainen kunnianosoitus Mr. Walt Disneyn kiville menneelle haaveelle rakentaa se oikea Tomorrowland, jossa ei olisi tilaa pahoille ihmisille ja saastuneelle ympäristölle. Tästä syntyi EPCOT (Experimental Prototype Community of Tomorrow – Huomisen yhteisön kokeellinen prototyyppi). EPCOT ei ikinä saanut oikein kunnolla tulta alleen ja jäikin lähinnä teemapuisto-taholle. Elokuva kuitenkin yrittää osoittaa, ainakin jollakin tasolla, mihin kaikkeen sillä olisi ollut mahdollisuuksia. Ja ennen kaikkea herättää katsojassa ajatuksia siitä, mitä itse voisi tehdä sen paremman huomisen puolesta.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Mr. Brad Birdin elokuvallisesta ohjaus-listasta löytyvät muun muassa The Incredibles (2004), Ratatouille (2007) ja Mission Impossible – Ghost Protocol (2011). Mr. Bird on siirtynyt Mission Impossible vauhdeista hieman hiljaisempaan tahtiin tässä elokuvassa, mutta todellakin vain hieman, sillä menoa on mukana riittävässä määrin. Toisaalta sci-fi aiheena ei ole miehelle myöskään uutta, joten odotusarvot olivat korkeat. Käsikirjoituksessa Mr. Bird teki yhteistyötä Mr. Damon Lindelofin kanssa, jonka kädenjälki löytyy muun muassa elokuvista: Cowboys & Aliens (2011), Prometheus (2012), Star Trek Into Darkness (2012) ja World War Z (2013), mikä puolestaan tasoitti puntteja omassa mielessäni elokuvan lopputuloksen suhteen. Elokuvan kuitenkin tunnistaa Mr. Birdin käsialaksi, sillä niin paljon siinä pullistelee tietynlaista leikkisyyttä, hauskaa tekniikkaa, viittauksia menneeseen sekä ikimuistoisia, nopeatemposia ja toisiaan vikkelästi seuraavia toimintakohtauksia.

Kohti parempaa huomistawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Reippaaseen tahtiin etenevä elokuva, jossa esitellään visuaalisesti kaunista katsottavaa ja teknistä innovaatiota. Elokuvan mottona oleva älä-anna-periksi on toki hieman korni, mutta siihen koko elokuva vaikuttaa itse uskovan. Ja tätä uskoa kai pitäisi itsekin jakaa, että maapallo säilyisi asuinkelpoisena vielä pitkään tuleville sukupolville. Tähän elokuvassa esitetyn moraalisen alleviivauksen lisäksi olisin toivonut jotain kättä pidempää, mutta ehkä elokuva sytyttää nuoremmissa katsojissa juuri niitä innovaatioita, mitä Huomisen yhteiskunta tarvitsee selviytyäkseen. Ja näissä merkeissä on lienee ymmärrettävää, että elokuva ei ole mikään nauruhermoja kutittava kokemus, vaan totista puurtamista kohti maailman pelastamista. Suosittelen leffaa ikärajan puitteissa kaikille tekniikasta kiinnostuneille, joita eivät nykyiset teoriat pidättele. Usko itseensä ja huomiseen vie eteenpäin, tai näin ainakin Tomorrowland haluaa meidän ajattelevan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Do I have to explain everything to you? Can’t you just be amazed? – Frank Walker

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Sci-fi, Seikkailu
Henkilöt: , , ,
1 Comment

Yksi kommentti artikkeliin “Tomorrowland – A World Beyond – Huomisen yhteisö”

  1. Cilo sanoo:

    Jostain luin, että tämä leffa on floppaamassa ja se on erittäin huono asia Hollywoodin omalaatuisuus-keskusteluun. Siis, että kun sitten on tälläinen ensimmäinen-laatuaan-oleva, yksilöllinen -leffa, joka Tomorrowland ilmeisesti on (en ole nähnyt en tiedä), niin sitten se floppaa ja pelottaa studiot entisestään pois tekemään vain jatko-osien jatko-osia ja uudelleen filmatisointeja… Sekin on mielenkiintoista pohdittavaa. Pitäisikö siis tämän takia pelkästään mennä tämä leffa katsomaan, että se olisi jotain erilaista?

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa