VALIKKO

The Pirates! Band of Misfits! – Merirosvot! Joukko sopeutumattomia!

Aardmanin Studiot löytyvät Piraattien takaa. He ovat myös tuttuja aiemmista savianimaatio teoksistaan, joita ovat Chicken Run, Ware Rabbit sekä Wallacen & Gormitin seikkailut. Näistä hyvistä elokuvista huolimatta Piraatteja pidetään studion yhtenä kunnianhimoisimmista tuotteista viime vuosina. Tätä selittää osaltaan elokuvan hidas eteneminen verrattuna tietokonepohjaiseen työskentelyyn. Kun jokainen hahmo jouduttiin keskimäärin asettelemaan uudestaan 24 kertaa yhden sekunnin kuvaa varten, aikaa kuluu paljoooooon 88 minuuttisen elokuvan valmiiksi saattamiseen. Vaikka valkokankaalla ei kaikkien heidän tuotosta näykään ja tuskin pysyy laskuissa mukana, niin mainittakoon, että Piraattien teossa oli mukana 525, joista vain 33 oli animaattoreita. Ihmismäärä lienee oli tarpeen, sillä elokuvan viikkotahtinen eteneminen Piraattien teossa oli neljä sekuntia / viikko ja koko elokuvan teko kesti viisi vuotta ja sinä aikana nautittiin peribrittiläiseen tapaan 120,200 kuppia kello viiden teetä – mitä tosin ei elokuvassa itsessään juurikaan nautita, vaan siinä keskitytään muihin kulinaarisiin (???) makuihin.

Piraatit elokuvassa yritteliäs, omalaatuinen ja hieman kehnoa ryöstelyonnea omaava Kapteeni Piraatti on ristiretkellä voittaakseen vuoden 1837 Piraatti-palkinnon kilpailijoiden Black Bellamyn ja Cutlass Lizin nenän edestä. Tämän kisan tavoittelussa Piraatti Kapteeni ja hänen maskottinsa dodon, Polly, joutuvat tekemisiin Kuningatar Viktorian ja Charles Darwinin omien tavoitteiden kanssa. Kisassa mukana ja kapteeniaan vaikeuksiin estämässä on hänen uskollinen miehistönsä, joka on aina valmis seikkailuun ja syömään kinkkua.

Vaikka voisi ajatella, että piraatti-kiintiö alkaa olla täynnä Kapteeni Jack Sparrowin osoittamana täynnä, niin kyllä sinne valkokankaalle mahtuu yksi mahtaileva ja parrastaan huolta pitävä Merirosvo Kapteeni lisää. Pirates elokuvassa innostusta aiheeseen oli saatu Mr. Gideon Defeon saman nimisestä kirjasarjasta. Sarjasta innoittajina toimivat teokset: The Pirates! In an Adventure with Scientist (2004) ja The Pirates! In an Adventure with Whaling (2005). Luvassa on vielä kolme muuta saman sarjan kirjaa: The Pirates! in an Adventure with Communists (2006), The Pirates! in an Adventure with Napoleon (2008) ja The Pirates! in an Adventure with the Romantics (2012). Koko perheen kannalta mielenkiintoista on se, että nämä kirjat ovat verbaalisen antinsa puolesta suunnattua enemmän aikuisille kuin lapsille, mutta Pirates! elokuvassa tätä ei kyllä tule esille, leffan dialogi uppoaa kyllä jokaiseen ikäluokkaan ja korostaa ystävyyden merkitystä kaiken muun ylitse. Englanniksi elokuvan näkeminen / kuuleminen on tietenkin toinen asia, koska kaikki vitsit eivät vaan käänny sujuvaksi suomeksi – mutta ainakin dubbauksen puolesta leffaa voi katsella rauhassa kaikissa ikäluokissa.

Kaiken teolliseen (tietokoneistetun) animaation keskellä savianimaatio jaksaa taas myönteisesti yllättää. Tämä siitäkin huolimatta, että tarinallisesti Piraatit ei saa yhtä tiukkaa jännitystä aikaiseksi kuin Aardamin aiemmat tuotannot. Sitä ei kuitenkaan käy kieltäminen, etteikö Piraatti Kapteenin ja hänen miehistönsä tempauksia olisi seurannut lähes sydän kurkussa koko elokuvan ajan. Leffa jaksoi pitää hyvin otteessaan siitäkin huolimatta, että tarinalle olisin toivonut hieman enemmän syvyyttä – varsinkin kun sitä on  tottunut saamaan muiden Aardmanin tuotosten yhteydessä (muun muassa Kananlento, Kanin kosto).

Elokuva seilaa Suomessa teattereihin vain suomenkielisenä (bu-huuu)… Aiheesta voisin mussuttaa taas rivitolkulla, sillä tällä kertaa valkokankaalla jäivät kuulematta muun muassa sellaiset äänet kuin: Hugh Grant (Piraatti Kapteeni), Imelda Stauton (Kuningatar Viktoria) ja David Tennant (Charles Darwin) sekä tietenkin Piraatti Kapteenin koko loppumiehistö. Mussuttamisen sijaan tyydyn kohtalooni, eli odottelemaan elokuvaa DVD:lle, jolloin kotona kaikessa rauhassa katsella ja kuunnella sen alkuperäisin äänin. Samalla ehkä tulee parimmin ymmärretyksi se, mitä kaikkea alkuperäinen kirjallinen innostus elokuvan takana on tuonut valkokankaalle asti.

Aardman Studios onnistuu jälleenwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Wallace ja Gormit kohtavat Pirates of Caribbeanin, tai ainakin niin voisi ajatella. Ajatusta tukee toki tämän hetkinen tieto, että Piraateille on luvassa mahdollinen jatko-osa. Toivottavasti sitä ei sitten tarvitse odotella viittä vuotta, sillä en jaksa uskoa Piraatti Kapteenin karisman kantavan yhtä kauan Kapteeni Jack Sparrown tavoin. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on sanottava, että Pirates -elokuva jaksoi kyllä naurattaa sekä kiinnostaa sitä nuorempaa että vanhempaa sukupolvea. Itse nautin erityisesti historian uudelleen kirjoittamisesta ja visuaalisista yhteyksistä, joita valkokankaalta tarjoiltiin. Perheen pienemmille esimerksi Manpanzee -apinan toimiminen Charles Darwinin apulaisena aukeaa varmasti eri lailla kuin historiansa lukeneelle aikuiselle. Elokuva Pirates toimisi varmasti myös ilman 3D-efektejä ja itse jäin harmittelemaan sitä, että jollakin asteella ne sumentavat varsinaista savianimaatiota, mutta kai sitä studioiden pitää yrittää elää ajan hermolla. Niin paljon kuin Aardmanin tuotoksia fanitankin, niin hieman kevyen tarinan puolesta rokotan lopullisista pisteistä ja siitä, että aina ei tarvitsisi yrittää olla siellä ajan hermolla - nyt 3D:n kustannuksella. Ehkä savianimaatiosta pitävien vaan kannattaa suosiolla suunnata katsomaan elokuva ilman 3D-efektejä Cine Atlakseen. Pirates! on kuitenkin vallan mainio tapa viettää aikaa koko perheelle, sillä elokuva ei keskity vain pikkuväen viihdyttämiseen, vaan varmasti tarjoaa paljon aikuisillekin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Infopläjäyksenä on kuitenkin kerrottava seuraavat tosiasiat, sillä Pirates! -elokuvassa on käytetty hyväksi taiteellista vapautta englantilaisten kuuluisuuksien yhdistämisessä samaan elokuvaan. Kaikki muut alla mainitut hahmot ovat olleet elokuvan ajanlaskussa todellisesti olemassa paitsi Ms. Jane Austen (1775 – 1817). Ja en voi oikein ymmärtää, miksi hänet piti leffaan saada. Eikö Englannin mantereelta olisi löytynyt toista kirjailijatarta, joka olisi aikakautensa puolesta sopinut paremmin elokuvaan?

* Kuningatar Viktoria (1819 – 1901) oli Iso-Britannia ja Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan hallitsija. Viktorian valtakausi kesti 63 vuotta.

* Jane Austen (1775 – 1817) oli englantilainen kirjailija, jonka kirjalliset teokset ovat tunnettuja ironian, huumorin ja naisten kuvauksien vuoksi.

* Drontti eli Mauritiuksendodo (Raphus cucullatus) on kuollut sukupuuttoon ihmisen toimesta vuoteen 1681 mennessä. Niitä eli vain Mauritiuksen saarella Intian valtameressä.

* Charles Darwin (1809 – 1882) oli brittiläinen luonnontieteilijä, joka kartoitti eläinkunnan ihmeellisyyksiä viisi vuotta kestäneen tutkimusmatkansa aikana HMS Beagle laivalla. Darwinin merkittävin teos on Lajien synty (1859). Elokuvassa esitettyä poikamiespohdinta ja tieteellisen yhteisön jäseneksi hyväksymisen vimma toteutuivat omalta osaltaan Mr. Darwinin arjessa. Hän avioitui serkkunsa Emman kanssa sekä pääsi lopulta myös englantilaisen Royal Societyn tiedeyhteisön jäseneksi. Mainitsemisen arvoista (ihan tieteelliselle elämälle panostamisen näkökulmasta) on Mr. Darwinin pohdinta avioliiton hyvistä ja huonoista puolista. Huonoina puolina hän piti sitä ajanhaaskuuna sekä koki sen vievän rahaa, mitkä muuten voisi sijoittaa kirjallisuuteen. Hyvänä puolena puolestaan oli: jatkuvaa seura ja ystävyys vanhuuden päivän varalle…mikä on joka tapauksessa parempi kuin koira.

* Joseph Merrick (1862 – 1890) alias elefanttimies, työskenteli muun muassa sirkuksessa vetonaulana. Mutta tuli myös tunnetuksi siitä, että kuningatar Viktoria sääli häntä hänen ulkomuotonsa vuoksi.

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa
Kommentit

Vastaa