VALIKKO

The Girl King – Tyttökuningas

Tyttökuningas esittelee meille Ruotsin kuningattaren Kristiinan ja hänen hallituskauttaan aina kruunusta luopumiseen asti. Sitä riepottelivat perinteiset valtataistelut, mutta samalla myös Kristiinan into tuoda sivistystä pohjolaan. Elokuva käsittelee myös Kristiinan ihmissuhteita niin poliittisiin neuvonantajiinsa kuin hovineitoonsa Ebba Sparreen ”la belle comtesse” (kauniiseen kreivittäreen).

https://www.youtube.com/watch?v=z65cdquVuMU

Tyttökuningas on kansainvälinen sekametelisoppa, jossa ei ole osattu päättää kuka tekee mitäkin. Tai tältä ainakin lopputulos osin vaikuttaa. Osaamista mukana on kuitenkin ollut enemmän kuin laki sallii. Projektissa ohjaajan Mr. Mika Kaurismäen lisäksi ovat pyörineet kanadalainen asiansa osaava kuvaaja Mr. Guy Dufaux. Käsikirjoitusta on rustannut kasaan toinen taitava kanadalainen Mr. Michel Marc Bouchard, joka nyt kuitenkin on kadottanut historiallisen punaisen langan ja esittelee vain rääppiäistä rääppiäisen perään. Yritystä miehellä on kuitenkin varmasti ollut tuodessaan suurta historiallista draamaa valkokankaalle. Dialogista ja elokuvasta käy ilmi Kristiinan tavoitteet sivistyksen lisäämiseksi, tieteiden vaalimiseksi ja sotien lopettamiseksi kaiken sosiaalisen pelaamisen keskellä. Tämä on ihastuttavaa, sillä elokuva pullistelee myös voimakasta valtataistelua hovin sisällä, kun napit kolisevat (tai ilmeisesti siihen ainakin pyritään) Kristiinan ajaessa tärkeiksi kokemiaan asioitaan ja valtakunnankansleri Axel Oxenstiernan ei välttämättä jaa näitä näkemyksiä.

Elokuvalla on tosipohjainen tausta Skandinaavisessa historiassa, se kertoo Kuningatar Kristiinasta. Joidenkin historiallisten lähteinen mukaan daamia pidetään yhtenä historian merkittävimmistä kuningattarista. Katsoja saakin sitten elokuvan jälkeen päättää, onko hän samaa mieltä historijoiden kanssa. Suomen näkökulmasta elokuvaa voi kuitenkin pitää merkittävänä, sillä se kuvattiin lähinnä Turun seudulla ja Turun linnassa, joka lavastettiin muistuttamaan palossa 1600-luvulla tuhoutunutta Tre Kronor -kuninkaanlinnaa. Jos kummitytsyni olisi hieman vanhempi, menisimme ensin leffaan ja sitten Turun linnaan leffassa nähtyjä paikkoja ihmettelemään. Historia tuli tämän elokuvan myötä ainakin arkkitehtuurisesti itselleni lähemmäksi ja kuningatar Kristiinaa saa kiittää muun muassa sitä, että hän antoi luvan perustaa Turkuun Suomen ensimmäisen yliopiston vuonna 1640. Ja Turun linnassa kuvattuja kohtauksia ei voi olla katsomatta naureskelematta samalla itselleen vauvasiemeniä varten piirretystä labyrintistä ikkunan vieressä. Jos asiaa ihmettelet, kysy oppaalta. Saat varmasti aiheesta hyvät naurut.

Ohjaaja Mr. Kaurismäki ei pidä elokuvaansa vain pelkkänä historiallisena pukudraamana. Se olisikin ihme, jos joku ohjaaja sen oikeasti myöntäisi. Mutta kompataan ohjaajan mielipidettä. Ainakin elokuvaan on saatu upotettua noin 6,5 miljoonaa euroa, mikä tekee sen yhdeksi kalleimmiksi Suomessa kuvatuksi elokuvaksi ja se näkyy muun muassa puvustossa. Ohjaaja painottaa puvustuksen olevan toissijaista ja painopisteen löytyvän kuningatar Kristiinan ihmissuhteista. Näin varmasti onkin, mutta jossakin muualla olisin myös toivonut ison budjetin näkyneen, sillä pelkkä puitteiden kuvaus ei tee elokuvasta vakuuttavaa.

Kuningatar Kristiina ei taivu elokuvaksi nyt kuitenkaan ensimmäistä kertaa, vaan hänet on nähty valkokankaalla jo vuonna 1933 Ms. Greta Garbon tulkitsemana. Ms. Malin Buska on mielestäni oivallinen valinta elokuvan päärooliin. Daami on ihastuttavan lapsenkasvoinen, utelias, tyttömäinen ja peloton. Kaikista näyttelijöistä hänelle on annettu eniten tilaa toimia. Kuningatar-roolin vuoksi tämä on toki ymmärrettävää, mutta samalla harmittaa hieman sivurooleissa olevien vähäinen osuus. Hyvää näyttelijätyötä heitetään hukkaan oikein roppakaupalla.

Oikeassa elämässä Kristiina (1626 – 1689) oli Kustaa II Aadolfin tytär ja Ruotsin kruunun ainoa perijä. Kristiinaa kasvatettiin isänsä pyynnöstä prinssinä, mikä mahdollisti hänelle perinteisen naiskäsityksen muuttamisen ja erilaisen ajatusmaailman perinteisestä prinsessamallista . Tytön ollessa viisivuotias hänen isänsä kuoli 30-vuotisessa sodassa. Kristiinan täysi-ikäisyyteen, vuoteen 1644, asti Ruotsia hallitsi holhoojahallitus. Kuningatar Kristiina hallitsi Ruotsia vuodesta 1632 vuoteen 1654 asti, jolloin hän luopui kruunusta kääntyessään katolilaiseksi vasta 28-vuotiaana. Tämä kuulostaa toki nuorelta, mutta on hyvä muistaa, että esimerkiksi vielä 1700-luvulla väestön keski-ikä oli noin 24 vuotta. Sata vuotta kruunusta luopumisen jälkeen, vuonna 1751, naisten keski-ikä oli hieman alle 40 vuotta.

Hallitusaikana kuningatarta arvosteltiin liian tuhlailevaksi ja aatelisten valtaa liikaa lisääväksi. Tästä huolimatta hänen hallitustapansa oli hyvin määrätietoinen ja johdonmukainen nostaen samalla Ruotsin hovin toviksi Euroopan suurimmaksi kulttuurikeskukseksi. Vuonna 1649 kuningatar ilmoitti pysyvänsä naimattomana ja nimesi seuraajakseen serkkunsa Kaarle X Kustaan. Seuraajan kuoltua Kristiina yritti palata vallan kahvaan, mutta valtiopäivät estivät sen vuonna 1660. Tähän on voinut vaikuttaa muun muassa Kristiinan kääntyminen katolilaiseksi, joka oli kova isku luterilaisuutta puolustaneelle kuningaskunnalle. Tämä koettiin jopa kruunusta luopumista suuremmaksi skandaaliksi.

Make love not warwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
fraasi sopisi hyvin myös tämän elokuvan teemaksi, sillä niin reippaasti se hyppää Kristiinan ihmissuhteisiin ja hovin juonitteluihin. Kuningatar vaikuttaa kapinoivan työkseen ja sitä on omalla tavalla ilo seurata. Ohjaaja on onnistunut pukudraaman lisäksi nostamaan elokuvan teemoiksi poliittisen ja uskonnollisen valtapelin, jota on kiva seurata ja siinä samalla huomata mielipiteiden muuttumista. Suosittelen elokuvaa kaikille historian ystäville. Mikään miljoonien avustajien leffa tämä ei ole, mutta pääsee asiaan nopeasti ja tekee asiallista työtä taitavien näyttelijöiden avulla. Itseäni harmittaa vain se, että näinkin suurella budjetilla ei saatu vakuuttavampaa elokuvaa aikaiseksi.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Malin Buska, Sarah Gadon, Michael Nyqvist, Lucas Bryant, Laura Birn, François Arnaud, Martina Gedeck, Peter Lohmeyer, Patrick Bauchau, Hippolyte Girardot, Mikko Leppilampi, Timo Torikka

P.s. Aiheesta lisää kiinnostuneet voivat klikata itsensä tänne, missä kerrotaan Turun linnan Tyttökuningas näyttelystä. Näyttely on avoinna 10.1.2016 asti.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa