VALIKKO

The Fault in Our Stars – Tähtiin kirjoitettu virhe

Hazelin (Shailene Woodley) äiti Frannie (Laura Dern) ja isä Michael (Sam Trammell) pakottavat tyttärensä syöpänuorten tukiryhmään, jossa hän törmää muihin kohtalotovereihinsa ja ennenkaikkea Augustukseen (Ansel Elgort) ja ’Gusin’ ystävään Isaaciin (Nat Wolff). Jokaisella heistä on oma syöpänsä ja oma vaiheensa sen hoidossa tai uusiutumisessa, joten pureskeltavaa varmasti riittää. Tukiryhmää suurempaan merkitykseen nousee kuitenkin Peter Van Houtenin (Willem Dafoe) kirja ”An Imperial Affliction”, joka innostaa sekä Hazelia ja Augustusta. Tästä alkaakin elokuvan rakkaustarina toiseen ihmiseen ja kirjaan, jolla on suurempi merkitys kuin ensikuulemalta uskoisi.

The Fault in Our Star perustuu samannimiseen Mr. John Greenin kirjaan vuodelta 2012 ja se on suhteellisen uskollinen alkuperäiselle teokselle – tietenkin ne taiteelliset vapaudet huomioiden. Otsikko on saanut innoituksensa Mr. Shakespearen näytelmästä Julius Caesar, jossa Cassius toteaa Brutukselle: The fault, dear Brutus, is not in our stars, / But in ourselves, that we are underlings. Mielestäni tämä kuvaa myös hyvin koko elokuvan sisäistä sanomaa. Toisaalta kun elokuvassa käsitellään lähellä olevaa elämää, kuolemaa ja nuorisolaisten ihmissuhteita ei paljon muuta koskettavaan tarinaan vaaditakkaan.

Nessuja voit hyvällä omalla tunnolla varata mukaan isommankin kasan, että voit osallistua elokuvan loppupuolella alkavaan vollotuskuoroon. Tämä itkuhanojen aukaisi ei johdu elokuvan lopusta, eikä oikeastaan koskettavista ihmiskohtaloistakaan vaan enemmänkin – ainakin omalla kohdallani rakkauden tunnustuksista. Varoitus on siis annettu. Miessukupuolen edustajat voivat tästä syytä pitää leffaa liian pehmona, mutta mielestäni rehellinen tunteiden ilmaisu kuuluu kaikille. Ja salissa on kyllä luvassa niin tasainen nyyhkytys, että kyllä sinne mukaan mahtuu muutama möreämpikin rääkäisy.

Valkokankaan valloittajista suurimpaan rooliin nousee Ms. Shailene Woodley, joka kantaa elokuvaa suhteellisen hyvin harteillaan. Daami omine pohdintoineen elämän rajallisuudesta ja kuoleman läheisyydestä lähes jättää muut hyvät näyttelijät varjoonsa. Tosin tunnustusta on annettava myös herroille Ansel Elgort ja Nat Wolff, vaikka välillä heillä oli statistin rooli elämää suuremmissa pohdinnoissa. Tästä näkökulmasta katsottuna olikin mielenkiintoista kokea heidän roolisuoritustensa vaikutus itseeni, vaikka enemmänkin kyse taitaa olla herrojen suuhun laitetuista sanoista.

Standardin ulkopuolinen rakkaustarinawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
kahdesta nuoresta, jotka ovat suhteellisen sujut syöpänsä kanssa. Kyse ei ole mistään happy face -teemasta, vaan rehellisistä tunteista vaikeaa sairautta ja sen vaatimia uhrauksia kohtaan. Päärooleissa olevat henkilöt ovat inhimillisiä kaikkine heikkouksinaan ja vahvuuksineen, mikä varmasti vaikuttaa elokuvan suosioon myönteisesti. Elokuva ei yritä liian selvästi voittaa katsojaa puolelleen, vaan hänelle mahdollisuuden itkuun ja nauruun sopivissa kohdissa ja siten elokuvan rakastamiseen ilman mitään selvää alleviivaamista. Suosittelen leffaa kaikille, jotka kaipaavat kunnon vollotusta leffateaterissa ja uskoa ikuisiin rakkaustarinoihin. Tähtiin kirjoitettu virhe ei jätä katsojaa kylmäksi, vaikka jättääkin elokuvan jälkeen auki muutamia kysymyksiä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Mikäli syöpäaiheiset elokuvat innostavat ja haluat puhdistaa kyynelkanaviasi, niin suosittelen nessupaketin esiin kaivamista (tai suuremman paketin ostamista) ja seuraavien elokuvien katsomista. Listasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Nestetankkauksesta on hyvä muistaa myös huolehtia kaiken vollottamisen keskellä ja muistaa, että nämä eivät ole mitään treffi-leffoja, sillä kyynelkanavat ovat kovilla tai sitten olet mieleltäsi aikamoinen tunnevammainen ihminen.

  • Elysium (2013)

  • Now Is Good (2012)

  • 50/50 (2011)

  • Biutiful (2010)

  • My Sisters’s Keeper (2009)

  • Funny People (2009)

  • The Bucket List (2007)

  • My Life Without Me (2003)

  • Autumn in New York (2000)

  • One True Thing (1998)

  • Stepmom (1998)

  • My Life (1993)

  • Love Story (1970)

Mutta nyt tämä daami suuntaan kirjastoon etsimään / varaamaan opuksen, että saan harjoittaa samanlaista vollutusta kirja kourassa kuin itse elokuvan kanssa.

Osastot: Draama, Leffat
Henkilöt: , , , , ,
Kommentit

Vastaa