VALIKKO

The Change-Up – Vaihto

The Change-Up tekee paluuta kehojen vaihto elokuvien pariin. Tällä kertaa parhaat kaverukset, vetämättömänä sinkkuna viihtyvä Mitch Planko (Ryan Reynolds) ja kiireistä avio-työelämää viettävä lakimies Dave Lockwood (Jason Bateman) haluaisivat elää toistensa elämää. Joten eikun kosteankon baari-illan jälkeen pissimään suihkualtaaseen, niin onnetar hoitaa loput. Kuten arvata saattaa, alussa toisen elämä voi olla hyvinkin hysteeristä, mutta samalla se antaa mahdollisuuden niiden asioiden toteuttamiseen, mihin itsellä ei aikaa tai halua riitä. Kun kerta on pakko, ja samalla pitäisi olla ryssimättä sitä toiselle tyypillistä elämänkuviota.

Käsikirjoittajat herrat Jon Lucas ja Scott Moore eivät varsinaisesti ole tuoneet mitään uutta kehonvaihtoleffoihin. Malli on sama, piirteitä vaan hieman väritetty lisää ja, johtuen (kenties) aikuisten miesten kehonvaihdosta (tämä on sitten totaalista yleistämistä, pahoittelen) vitsitkin ja miesten kokeilemisen tarpeet lähinnä suuntaavat etelään – navan puolelle. Joka tapauksessa tämä mitään uuden tuottamisen saamattomuus oikeasti ihmetyttää. Miesten ajatusmaailmasta ja kynästä on kuitenkin saatu ulos niinkin hauskoja komedioita yhteistyön tuloksena kuin Ghosts of Girlfriends Past (2009), The Hangover (2009) ja The Hangover Part II (2011). Tämän lisäksi Mr. Moore on osaltaan myös panostanut Chicken Little (2005) ja Weddings Crashers (2005) rainoihin. Meriittiä siis pitäisi olla uniikkien ideoiden puolelta. Mihin ne kaikki olivat oikein hävinneet?? En oikein jaksa uskoakaan, että graavi yleistykseni pitää kutinsa ja siten olisi rajoittanut käsikirjoittajien mielikuvitusta. Ohjaaja Mr. David Dobkinm kuitenkin tekee parhaansa. Edellinen näkemäni hänen ohjaamansa tuotos oli vuodelta 2003 Shangai Knights, eikä tyyli kyllä ole paljon tuosta muuttunut. Mutta olkoon jokainen uskollinen sille omalleen, vaikka se pieni kehittyminen meille jokaiselle olisi varmasti myös paikoillaan.

Mr. Reynoldin ja Mr. Batemanin lisäksi valkokankaalla tilaa saavat Mr. Batemanin rouvaa, Jamie Lockwood:ta näyttelevä Ms.Leslie Mann ja kummankin miehen päiväunen kohteena oleva Daven työkaveri Sabrina McArdle (Olivia Wilde). Näistä kahdesta Ms. Mannilla on huomattavasti enemmän tunneskaalaa naamallaan kuin Ms. Wildella. Joten jatkan sen kaipaamista…. ja tyydyn vain toteamaan naisten lähinnä esitelleen itseään ja jäävän humoristisesti sivuosiin.

Body-swap tai kehonvaihto leffat eivät idena ole kovinkaan uusia. Kaivoin omista muistilokeroistani esille ainakin seuraavat ’klassikot’; Like Father Like Son (1987) isää näyttelevä Mr. Dudley Moore joutuu elämään poikansa Mr. Kirk Cameronin housuissa ja päinvastoin. Elokuvassa Freaky Friday (2003) puolestaan Ms. Jamie Lee Curtis joutuu opettelemaan muutamia uusia nuotteja tyttärensä Ms. Lindsay Lohanin kehossa. Kehon vaihto ei ole jäänyt oikeiden näyttelijöiden varaan, vaan myös Shrek The Third (2007) elokuvassa Aasi ja Saapasjalkakissa sekoittavat pakkaa toisensa karvoissa.

Jos oikein venyttelee määritelmää kehon vaihtamisesta ja sitä kautta toisen elämän elämisestä, mainitsemisen arvoisia ovat myös paluu tulevaisuuteen = hyppy aikuisuuteen tai nuoruuteen takaisin omissa nahoissaan. Vuonna 2004 Ms. Jennifer Garner päätti elokuvassa 13 Going on 30 kokeilla teinin elämää täysi-ikäisenä. Totaalinen vastapaino tälle puolestaan on se, kun17 Again elokuvassa Mr. Matthew Perry nuortui takaisin koulumaailmaan Mr. Zac Efronin kropassa. Tässä kohtaa lienee on hyvä todeta, että kehonvaihto on aika sci-fiä, joten listaa voisi jatkaa tietenkin vielä kahdella muulla elokuvalla. Mihin kohtaan realistisesti sijoittuu tämän vuoden Source Code, jossa Mr. Jake Gyllenhaalista ei ollut oikeastaan kovin paljon jäljellä, mutta siitä huolimatta hän pystyi hyvin elämään toisten elämän viimeisiä hetkiä. Entäpä tänä vuonna Cannesissakin esitetty Mr. Pedro Almodóvarin elokuva The Skin I Live In, jossa joudutaan elämään kokeellisessa kehossa.

Hoh-hoi-jaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
leffassa The Change-Up sai kyllä nauraa ihan riittävästi ja vaikka satun vielä pitämään Mr. Reynoldsin ja Mr. Batemanin tyyleistä, niin leffa kyllä tuntui ihan liian väkäisesti kasaan raavitulta. Toivottavasti tämä oli kummankin herran cv:ssä vain ohimenevä täyttötyö, jonka voi jättää omaan arvoonsa siitäkin huolimatta, että Mr. Reynoldsin tilannekomiikka pelastaa välillä TOSI paljon. Aivot meinaan leffan loppumisen jälkeen, eivät kovinkaan paljon siihen kiinnekohtia esitä. Leffaan tuli mentyä, se tuli nähtyä, mutta rahansa olisi voinut käyttää toisinkin. Onneksi sentään oli todella ihanaa seuraa. Kiitos E. Hommahan on joka tapauksessa niin, että jos Change-Up ei kerää triljoona voittoa, uutta body swap leffaa ei tule pitkääään aikaan (hurraa!!), vaan käsikirjoittavat Mr. Lucas ja Mr. Moore voivat oikeasti keskittyä uusien hauskojen ja yllättävien ideoiden valkokankaalle purkamiseen. Tähän leffaan kannattaa mennä, jos on tylsää – siis todella riittävän tylsää..
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Dave: tästä leffastahan olisi voinut tulla vaikka mitä

Mitch: Aargh, niin todellakin.. nyt taidettiin keskittyä vähän liikaa napapiirin alaisiin asioihin

Dave: Eipäs, kun mukana on myös muutamia tosi hyviä pukeutumisohjeita

Mitch: Kuule, pidä vaan ne pukeutumisohjeet itselläsi ja keskity tuohon vauvanhoitoon…

Osastot: Kevyttä katseltavaa
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa