VALIKKO

The Bourne Legacy – Meduusan / Bournen perintö

Keskittyessä  itse elokuvaan ja jättäessä omaan arvoonsa sen keskustelun, että onko Bourne Legacy Bourne-elokuva lainkaan, koska siinä ei ole Mr. Matt Damonia ja se ei perustu Mr. Robert Ludlumin The Bourne Legacy nimiseen kirjalliseen tuotokseen, voi alkaa nauttia näkemästään. Leffa on hyvä, se ei ole kuitenkaan mikään laukaisualusta uusille Bourne-seikkailuille, vaan pikemminkin esittelee samassa ohjelmassa olleen toisen rekrytoidun. Uuden agentin Aaron Crossin taustalla / rinnalla kuitenkin kummittelevat Bourne-sarjan aiemmat elokuvat: The Bourne Identity (2002), The Bourne Supremacy (2004) ja The Bourne Ultimatum (2007). Ja tämä on aika hyvä saavutus, kun ottaa huomioon, että alkuvaiheessa studioilla ei ollut käsikirjoitusta, ei ohjaajaa, ei käsikirjoittajaa eikä miehitystä uuteen elokuvaan. Uuden Bourne-tarinan syntyminen oli yhtä todennäköistä kuin Titanic pinnalle nouseminen. Onneksi asiat on kuitenkin tehty muutettaviksi ja se on nyt nähtävissä valkokankaalla. Se taas, miten onnistunut tämä Titanicin pinnalle nostaminen uuden agentin muodossa on, jääköön jokaisen katsojan päätettäväksi.

Onko Mr. Renner sitten onnistunut Bournen tarinan jatkamisessa karkuun juoksu linjalla. Itse olen ehdottomasti myönteistä mieltä. Ja en osaa kuvitella muita miehiä hänen tilalleen, vaikka ehdokkaat olivat varsin vaikuttavia: Joel Edgerton, Luke Evans, Garrett Hedlund, Taylor Kitsch ja Jake Gyllenhaal. Vaikka Mr. Renner alkaa joidenkin mielestä varsinaisesti ajaa toimintasankarien iän ohitse (ellei sitten lasketa mukaan Expendables porukkaa), niin hän suoriutuu tehtävästään hyvin. Jopa siinä määrin, että ikä voi jäädä sivutekijäksi mahdollisten uusien Bourne, Avengers ja Mission Impossible pestien myötä.  Vaikka Mr. Renner suoriutuu hyvin elokuvan asettamasta fyysestä rääkistä, mitä leffa hänen kohdallaan esittää olisin kaiken sen toiminnan keskelle toivonut hieman syvällisempää hahmon kehitystä – miehellä kun kuitenkin on myös siihen hyvät taidot – siis sen syvällisyyden tuomiseen valkokankaalle rymistelyn rinnalle mistä mm. The Town on hyvä esimerkki. Nyt miehen taidot jäivät aika lailla yksiselitteisten naamanilmeiden ja pillereiden perässä rymyämisen varaan. Ei sen puoleen, tuota rymyämistä katselee ihan mielellään, joten Miss. E. – don’t worry, I’ll be there.

Elokuvassa CIA päättää lopettaa Operaatio Treadstonea seuranneen / rinnalla kulkeneen Operaatio Outcomin (on tunnustettava, että tässä kohtaa tipuin valkopaitaisten miesten selittelyn kyydistä). Sen yksi agentti Aaron Cross (Jeremy Renner) ei kuitenkaan pidä itsensä eliminoimisen ajatuksesta ja pakenee yhdessä häntä muokanneen lääkärin Stephanie Snyderin (Rachel Weisz) kanssa. Pakomatkalle he saavat peräänsä CIA:n tahtipuikoissa pyörivän Byerin (Edward Norton), jonka pääasiallinen tehtävä on päästää Mr. Cross hengiltä. Tässä on se elokuvan juoni tiiviissä paketissa. Eli ei sen kummempaa tappelua tai taistelua, vaan kissa-hiiri-leikkiä, missä koitetaan koko ajan olla toista ainakin sen kuuluisan askeleen verran edellä.

Mr. Renner on itse todennut uudesta roolistaan Bourne-sarjassa, sen eroavan merkittävästi Jason Bournesta. Aaron Cross tietää kuka hän on, mistä hän on tullut ja millaiseksi hänet on muokattu. Cross haluaa vain kuulua joukkoon, olla osa jotakin suurempaa ja elokuvassa tämä riistetään häneltä pois. Vastaavasti Mr. Norton totesi omasta hahmostaan sen liikkuvan harmaan rajamailla. Byer ei ole paha eikä hyvä, vaan työskentelee moraalin harmaalla raja-alueella ja se todellakin näkyy hänen toiminnassaan. Valkokankaalla tämä näkyy siinä, että tarina on sama – karkuun mennään ja lujaa, yritetään etsiä oikeutta oman käden kautta, vain päähenkilö ja hänen motiivinsa selvittää asioita on muuttunut. Uskoisin, että totaalifaneilla voi olla elokuvassa sulattelemista, mutta itselläni ei moista rasitetta ole, joten leffasta pystyi nauttimaan ihan kiitettävästi. Vaikka myönnän, että loppukohtausta olisi kyllä saanut tiivistää aika paljon…. Ei se moottoripyöräkruisailu niin olennaista ole juonen käänteiden kannalta.

Lopuksi elokuvan sisällöstä on todettava, että uusi agentti Aaron laittaa ihmisiä ketoon varmaan enemmän kuin Jason aikoinaan. Ehkä tämä kertoo elokuvakerronnan muuttumisesta tai yleisön vaateista yhtä väkivaltaisempia leffoja kohtaan, mene  ja tiedä. Toiseksi totaali-toiminta-fanien on hyvä muistaa, että kyseessä ei tästä huolimatta ole mikään perinteinen lättyä lyttyyn-toimintapläjäys, vaan juoni todellakin kertoo vain karkuun pyrkimisestä ja hengissä pysymisestä. Siinä mielessä se täydentää mielestäni hyvin aiempia Bourne-leffoja. Ja kolmanneksi (jälleen kerran) naisen tehtäväksi on jäänyt jäädä näyttää kauniilta sekä kimittää apua. Olisin toivonut hieman rohkeampaa osallistumista Ms. Weiszilta, potentiaali tähän kuitenkin löytyy, mikä tuli todistettua Deep Blue Sea -elokuvan myötä. Mutta kai sitä pitää olla tyytyväinen, että nainen edes sitten kimittää sitä apua, ei vain vikise nurkassa.

Kassamenestys kummassakin tapauksessawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
oli leffa sitten totaalinen floppi Bourne-sarjan jatkolle tai täysi onnistuja. Studio saa tästä kuitenkin kiitettävän summan rahaa. Valkokankaalta jyrisee alas erikoistehosteita, hieman epärealistisia stuntteja – toisaalta superihminen pystyy nyt mihin vaan – ja paljon parkouria. Mutta elokuvan sisäpuoli ja syvällinen sanoma ikävä kyllä katoaa niiden taakse samoin kuin liialliseen selittämiseen / yhdistelemiseen aiempiin Bourne-elokuviin. Elokuva arvioinnin näkökulmasta Bourne Legacy saa varmasti hyvin ristiriitaisen vastaanoton. Se ei ole samanlainen kuin aiemmat, mutta se ei liene ollut tarkoituskaan. Joten voiko elokuvaa kritisoida sen perusteella, että se poikkeaa massasta luomalla uuden hahmon. Hmmm.. ehkä. Mutta oli niin tai näin, niin kaikki toimintaleffoista pitävät varmasti raahaavat roposensa elokuvateattereihin ja hyvä niin, sillä leffa pitää kyllä nähdä isolla valkokankaalla – silloin saa rahalla rymistelevää vastinetta kunnolla. Mitä taas tulee agenttipuoleen niin vaikuttaa siltä, että Mr. Bourne on muuttumassa Mr. Bondiksi niin hyvässä kuin pahassakin. Aika elokuvan parissa kului kuitenkin suhteellisen kepeästi, koin saaneeni jotain hyvien maisemien lisäksi ja voin suositella elokuvaa kaikille takaa-ajo elokuvista kiinnostuneille. Iso veli todellakin valvoo meitä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa