VALIKKO

The Alaska Highway – Alaskan maantie

The Alaska Highway on kotimainen draamallinen dokumentti yhden miehen, Hesen (Heikki Tolosen), haaveen toteuttamisesta. Hese on saanut tarpeekseen lumesta ja siirtolaisuudesta. Hän haluaa toteuttaa haaveeensa ja muuttaa Vancouverin saarelle Kanadan rannikolle. Matkaan lähtee halpa, mutta ’pienen’ remontin jälkeen ajokelpoinen rekka, pari hyvää mekaniikkokaveria Rhys ja Jon, sekä dokumentin teosta vastanneet neljä perheellistä miestä. Näille herroille tarjoitus mahdollisuus elää hetki Hesen unelmaa, vaikkakin vain kameran takana.

Edessä on noin 4000 kilometriä tietä valkokankaalla, jännitystä rekan kestävyydestä ja ystävyyden venymisestä. Kaikki tämä löytyy perinteisistä fiktiivisistäkin road-trip-leffoista. Nyt vain mennään eikä meinata suomalaisen mentaliteetin malliin ja vastoinkäymiset otetaan vastaan ilman suurempia stressireaktioita, toki aikamoisten ärräpäiden tulvien keskellä. Luvassa on myös paljon autonosista puhumista, jotka olivat yllättävän mielenkiintoisia. Tästä huolimatta en kyllä vielä lähde luottomekaanikkoani ilahduttamaan, sillä saan edelleen kuulla iloisia kysymyksiä kaasunesteestä. Joten tässä kohtaa kaikkien prinsessa-hienohelmojen ei tarvitse pelätä otteen menettämistä leffasta. Tilanne vie mukanaan, vaikka puhuttavista asioista ei mitään juuri ymmärtäisikään.

Alaska Highway on mielenkiintoinen dokumentti myös sen vuoksi, että se ei mainosta nyt paljon tapetilla ollut downshiftaamista rauhallisesta etenemisestään huolimatta. Hesen tarkoitus ei ole elämänsä hidastaminen, paikallaan pysyminen, vaan oman unelmansa toteuttaminen. Meillä kaikilla on se oma juttumme, jota kohti pyrkiä ja jota kautta ilmaista itseämme.  Elokuvan jälkeen voikin pohtia yhdessä ohjaaja Salmenperän kanssa sitä, että ovatko tehdyt valinnat todellakin omia, vai onko elämämme vain ajatunut tähän pisteeseen satunnaisten sattumien kautta. Elokuva jaksaa  myös ilahduttaa tuntemattomilla ja ystävällisillä ihmisillä. Maailma tuntuu paremmalta paikalta, kun huomaa saavansa apua. Tätä pyyteetöntä auttamista soisi vain enemmän näkevän nykyään myös arjessa. Ja toivottavasti se ei edellytä ikivanhalla rekalla ajelemista.

Ohjaaja Mr. Salmenperä on tehnyt mielenkiintoisen dokumentin, joka laajenee auton korjaamisen ulkopuolelle, omien haaveiden tavoitteluun ja sopivassa suhteessa Alaskan jylhien maisemisen kuvaamiseen. Mikäli Mr. Salmenperän tyyli innostaa, kannattaa katsastaa miehen aiemmatkin elokuvat Paha perhe (2010) ja Miehen työ (2007). Näiden elokuvien yksi keskeinen teema oli miehisyys ja miehen asema nykyisessä yhteiskunnassa. Alaska Highway ei tätä linjaa suoranaisesti jatka, sillä niin äijäpuuhana kuin autonkorjausta pidetäänkin, siitä ovat myös naiset kiinnostuneet.

Kohti vapautta, unelmia ja itsensä ilmaisuawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Alaska Highway kannustaa tähän kaikkeen. Elämään pitäisi alkaa nyt eikä sitten vasta joskus kun -vaiheessa. Vaikka autoista en mitään ymmärrä - ja tämän voi lähimekaanikkoni todistaa- Alaska Highway imaisee hyvin mukaansa. Miesten väliset puheet autojen osista menevät kyllä ohitse reippaasti, mutta se ei estä tarinasta nauttimasta. Alkuun sitä jännittää, että saadaanko rekkaa lainkaan liikeelle ja sen jälkeen, pääseekö se lainkaan perille. Hesen sinnikkyyden kuvaamisen, taivaanrannan maalarin ja insinöörin piirteiden yhdistämisen lisäksi elokuva opettaa hyvin asenteesta elämään. Joskus sitä pitää tinkiä jostain kohtaan, että pääsee niiden varsinaisten tavoitteiden suuntaan. Suosittelen leffaa erittäin mielelläni kaikille niille, joilla on suuria, pieniä tai keskikokoisia haaveita. Aina niiden toteuttaminen ei ole niin haastavaa kuin ehkä itsellemme uskottelemme. Alaska Higghway on todellinen hyvänmielen elokuva, jolle soisin runsain mitoin katsojia.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

P.S. Kaikille pohtijoille tiedoksi, että Hese pääsi kuin pääsikin perille kohteeseensa, vaikka tähän asti elokuvallinen dokumentti hänen reissuaan ei seurannutkaan. Ehkä se olisi ollut tarpeen mainita lopputeksteissä.

Osastot: Dokumentti, Kotimainen
Kommentit

Vastaa