VALIKKO

TED

Elokuva kertoo siitä, miten vuonna 1985 yksinäinen pikkupoika John Bennett toivoo saavansa joululahjaksi nallekarhun. Toive toteutuu ja mikä vielä parempaa, Teddy-nimen omaava nalle pystyy puhumaan. Wau. Joten joskus olisi paras olla toivomatta, että se oma rakas – ihana – nallukka – herra Karhu – ei olisi oikea ja se maailman paras ystävä. Lelun olisi paras vaan tyytyä olemaan lelu ja elämään sitä elämäänsä. Näin ei kuitenkaan käynyt Johnille (Mark Wahlberg), jonka pitkäaikainen elämänkumppani on hänen rääväsuinen nalleystävänsä Teddy (Seth MacFarlane). Ja Ted kyllä tekee parhaansa torpeedoidakseen John suhteen Loriin (Mila Kunis), jos vaikuttaa siltä, että hän jää pössyttelemään taustalle. Hyvällä tahdolla elokuvan juonesta voi löytää myös jonkinlaista kasvutarinaan kaksikon kohdalla.

Ohjaaja, tuottaja ja käsikirjoittaja Mr. Seth MacFarlane on ensielokuvassaan ottanut roisit vapaudet esittää katsojille amerikkalaista popkulttuuria satiirisesti ja fyysisen komiikan avulla. Niitä parhaita (tai ainakin joillekin tunnetuimpia) puolia esitellään erityisesti elokuvan alussa ja lopussa. Mukaan välille on päässyt ilmeisestikin myös aikansa klassikko, Flash Gordon. Leffakatsojan kannalta on vain sääli, että esitetyt vitsit jäävät junnaamaan samoihin asioihin uudestaan ja uudestaan ja uudestaan ja uudestaa ja uudestaan ja…….. Asia on sinänsä mielenkiintoinen, koska täytetyn lelunallen ja aikuisen miehen väliselle törppöilylle nauramisen jälkeen elokuva synnyttää makeimmat naurut varsinaisen tarinan – Tedin ja Johnin välinen ystävyys – ulkopuolella. Perinteistä ’ystävyys on tärkeintä’ – sanomaa etsijät saavat kyllä pettyä, koska Mr. MacFarlane keskittyy siihen komiikan puoleen tämän kustannuksella. Varmaankin tästä johtuen elokuvan ensimmäiset ja viimeiset minuutit ovat varmaankin niitä elokuvan parhaimpia – yhteiskunnan tyypillisille piirteille nauramisen kannalta.

TED hankkii hyvin kannuksensa helposti unohdettavana kesäleffana, joka oikeastaan esittelee vain yhden vitsin: täytetyn nallekarhun joka puhuu rivoja ja pössyttelee huumeita. Ei siis ihan se perinteinen ’I love you / hug me’-lelu. Jotkut Teddyn laukomista vitseistä uppoavat katsojaan, toiset uppoavat totaalisesti suon silmään ja osan varmaankin pitäisi upota jonnekin, koska mukana on Mr. Wahlberg. Mutta lopputulos jää suhteellisen köyhäksi ja hailun oloiseksi. Mukana on toki Mr. Wahlbergin onnistuneen esityksen lisäksi Ms. Mila Kunis, jonka tehtäväksi on jäänyt näyttää kauniilta. Se on sääli, koska naisella on potentiaalista komiikan taitoa – sitä olisi saanut kyllä hyödyntää lisää tässä.

Kaikista eniten annan pisteitä ja mieleenpainuvammaksi hahmoksi jäi mahtavine tanssiliikkeineen totaalisen häiriintynyttä Donnya näyttelevä Mr. Giovanni Ribisi. Siis ihan skitso ja sairas tyyppi valkokankaalla, mutta miehen tanssiliikkeitä olisi katsonut pidempäänkin, vaikka samaan aikaan tuskan hiki pyrki selässä pintaan – että joku voikin saada olotilan tuntumaan noinkin epämiellyttävältä. Miehen nimi kannattaa painaa mieleen, sillä hän valloittaa valkokangasta lisää tulevassa elokuvassa The Gangster Squad. Ja vaikka itse elokuvan keskeisen teeman kannalta Mr. Ribisin olemassaololla ja hänen tarjoamalla elokuvan sivujuonella oli selvästi haettu elokuvalle lisäpituutta, niin tässä tapauksessa se ei kyllä haitannut kovinkaan paljon.

Leffa on kuitenkin mielenkiintoinen, ainakin hetkittäin. Vaikka se ei vietä paljonkaan aikaa kuuluisalla 1980-luvulla, se kyllä nostaa lapsen näkökulmasta niitä keskeisiä asioita sieltä esille. Paluu menneisyyteen oli hauska kokemus ja sai jollakin tapaa sekä tyytyväiseksi siihen, että elää nykyaikaa ja haikailemaan niiden klassikkolelujen ja tv-ohjelmien perään. Kuinka mahtavaa oikeasti olisi pitää omana puhelimen soittoäänenään KITT:n tunnusääntä. Tai tavata se lapsuuden sarjakuva- / televisiosarja-idolinsa, jonka kanssa on kasvanut aikuiseksi. Mahtavaa!! Ritari Ässä ja KITT vaan uudelleen maailmankiertueelle!

Katsojia tarkkailessa vaikutti siltä, että TED vaikuttaa perinteiseltä treffi-leffalta. Itse en sitä kuitenkaan ehkä tähän ajatukseen kallistuisi. Toki valkokankaalla vilahtelee viehättävä pari, joka yrittää pitää pitkäaikaista suhdettaan kunnossa – ja nyt en puhu nallesta ja hänen omistajastaan. Toisaalta toki, jos mies keskittyy katsomaan miten sitä lapsuuttaan voi jatkaa ja nainen sitä, että yhteen mennään, niin olen totaalisen väärässä ja leffa todellakin sopii siihen treffi-leffa kategoriaan, josta haetaan tukea ja turvaa omalle parisuhteelle.

Halju leffawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka ei lelunallen olemassaolosta huolimatta ole sitten mikään lasten- tai koko perheen hyvän mielen elokuva. Sen verran rakas nallekarhu muuttuu matkan aikana, että alle 12-vuotiaat olisi hyvä jättää kotiin kasvattelemaan harhakuvaa siitä, että se nallekaveri on oikeasti maailman paras kaveri, eikä TED:n, esittämä alituisesti itseään toistava vitsikone, jonka aiheet yleensä pysyvät navan alapuolella ja elämäntavat kannustavat väärän suuntaan. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on sanottava, että leffa varmasti palvelee tarkoitustaan mitään sanomattomana tuotoksena, joka nollaa katsojan aivot kiitettävällä tavalla. Ikävä kyllä olisin itse kaivannut lisää – komiikkaa ja syvällisempää tarinapohjaa, koska molempiin selvästi mielenkiintoisesssa aiheessa ja hyvissä näyttelijöissä olisi ollut potentiaalia. Tässä kaipuussa ei pelottava Donny tai valkokankaalla vilahtava Mr. Ryan Reynolds paljon pysty auttamaan. Ted joko osuu ja uppoaa, minuun se vain osui ja komedian puolelle tapahtuvaa uppoamista ei ennakko-odotuksista huolimatta tapahatunut, mutta tulipa katsottua. Ehkä leffasta saavat eniten irti ne, jotka pystyvät / osaavat nauraa popkulttuurin piirteille, pössyttelevälle, kiroilevalle ja seksuaalisesti ylikierteillä menevälle nallelle, joka ei halua luopua ukkoskaveristaan. Toisaalta kun en koe yhteyttä tähän, en koe myöskään paljon menettäneeni.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

 

 

Osastot: Kevyttä katseltavaa
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa