VALIKKO

Take This Waltz – Ota tämä valssi

Take this waltz-elokuvassa kirjailijan urasta haaveileva Margot (Michelle Williams) tapaa lentokoneessa taiteellisen riksaa kuljettavan Danielin (Luke Kirby). Perinteiseen tyttö tapaa pojan tyyliin tapaamisessa lähes tulkoon sinkoilee kipinöitä suuntaan jos toiseen. Haaste ihastuksen kokemiselle tulee kuitenkin siitä, että Margot on onnellisesti naimisissa kanareseptejä kokkailevan Loun (Seth Rogen) kanssa ja Daniel sattuu asumaan kotikadun vastakkaisella puolella. Elokuva Take This Waltz keskittyy kertoaan siitä, mitä Margotin elämässä tapahtuu, kun hän tuntee olevansa epätasapainossa ja tyytymätön elämässään. Kaikkea ei voi kuitenkaan kerralla saada.

Life has a gap in it. It just does. You don’t go crazy trying to fill it.- Geraldine

Elokuvan pääteema, nykyiseen olotilaan tyytymättömyys, on haasteellista saada näkymään vakuuttavasti valkokankaalla. Miten kuvata sitä, että menee hyvin, mutta jokin kuitenkin mättää tai luulee ruohon olevan vihreämpää aidan toisella puolella, lyömättä asiaa lekkeriksi. Take This Waltz kuitenkin onnistuu tässä hyvin. Ja elokuva antaa(kin) ehkä lopullaan jonkinlainen opetuksen siitä, että keskeneräisessä ja muuttuvassa elämässä on vain opittava elämään. Muutos ei välttämättä muuta keskeneräistä olotilaa, vaan pelkästään siirtää sitä eteenpäin. Kaikesta uudesta tulee joskus vanhaa ja sitä kai on vaan opittava elämään ilman, että elämää itsessään pelkäisi.

I don’t like being in between things. – Margot

Ohjaaja Ms. Sarah Polley pitää aviokriiseistä ja ihmisten tarkkailuista pitkissä parisuhteissa. Hänen ensimmäinen elokuvansa Away From Her kertoi pariskunnasta, jonka elämä järkkyi toisen sairastuessa Alzheimerin tautiin. Take This Waltz elokuvassa ollaan nuorempia, mutta avioliitto on tässäkin koetuksella. Varmaa on kuitenkin se, että leffan kaikki päähenkilöt eivät selviä puhtain jauhoin loppuun asti, vaan ainakin joku tulee varmasti loukatuksi – ellei sitten kaikki. Leffan loppu esittää tämän hyvin, sillä se jättää katsojan pohtimaan, että onko Margot nyt onnellisempia? Tasapainoisempi? Vai onko hän vain paennut omia ongelmiaan johonkin uuteen?

Elokuvasta pitää antaa kiitosta erityisesti sivuosassa totuuksia laukoneelle Loun siskolle Geraldinelle (Sarah Silverman) ja Mr. Rogenille, joka puolestaan tekee varmasti elämänsä parhaan roolin. Se kyllä voi johtua siitä, että hän joutuu oikeasti näyttelemään jotain muutakin kuin itseään. Molemmille näyttelijöille olisin suonut huomattavasti enemmän valkokangasaikaa, sillä nyt heidän hahmonsa jäävät heikon – joskin vaikuttavan – kosketuksen esittäjiksi. Ms. Williams puolestaan oli oivallinen valinta rooliin. Hänellä on taito tuoda herkkyys ja syvällisyys kohtauksiin, mitä saa muilta saman sukupolven näyttelijöiltä vielä hakea.

Tässä yhteydessä on sitten pakko vielä mainita, että elokuvassa kuullaan jälleen Mr. Leonard Cohenin kappale Take This Waltz sekä Closing Time, eli mies saa lisätä yhden leffan lisää taiteelliseen katsaukseensa. Mr. Cohen taitaa ainakin siitä olla tyytyväinen, että leffassa ei esitetty (jälleen kerran) Hallelujah-biisiä, joka miehen itsensä mielestä alkaa kohta olla ylikäytetty elokuvissa, mutta minkäs sille mahtaa jos kappale nyt vaan sattuu olemaan niiiiiiin hyvä.

Leffan ikäraja Suomessa on K12, enkä oikeasti usko sen ikäluokan vielä olevan kovin kiinnostunut tätä rainaa näkemään. Mutta vanhemmille tiedoksi, että luvassa on valkokankaalla kuitenkin paljasta pintaa ja aika ylimalkaista seksiä. Päätätte sitten itse, että haluatteko jälkikasvunne näitä katselevan.

Erään avioliiton tarinawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Take This Waltz ei kaikesta rakkauden tunteen perässä haahuilustaan huolimatta ole liian masentava tai liian melodraamallinen, mutta ei myöskään tajuntaa uuteen uskoon räjäyttävä raina. Se on jo värityksensä puolesta loppukesän tyylinen ja sitä kautta pohdiskeleva, lämmin ja koskettava. Aiheena fyysisen ja psyykkisen etäisyyden kuvaaminen avioliitossa (tai oman pään sisällä) ei itsessään ole mikään leffasaliin houkutteleva tekijä, mutta tässä kohtaa suosittelen kuitenkin suuntaamaan sinne saliin. Elokuva arvioinnin näkökulmasta take this waltz yllättää myönteisesti, sillä jahkaamisen katselu ja omien tunteiden setviminen ei välttämättä ole niitä myyvimpiä aiheita. Mutta toisaalta jokainen meistä on joskus ollut vastaavassa tilanteessa, joten onhan se mielenkiintoista nähdä, miten asioissa voisi käydä. Itse ainakin voisin sopia ne treffit 30 vuoden päähän jonnekin Vapaudenpatsaan nurkille katsomaan, että vieläkö ne kipinät lentelee... Mutta sitä odotellessa elokuvasta on todettava, että se varmasti herättää katsojissa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Luulen, että usea haluaa todella pitää elokuvasta, mutta kaiken edellä mainitun sisäistäminen voi tuottaa kielteisen kannan leffaa kohtaan. Elokuva on joka tapauksessa katsomisen arvoinen jo pelkkien hyvien näyttelijäsuoritusten vuoksi.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

’Love is a temporary insanity curable by marriage’- Camus.

Lopuksi muistutan vielä ystävällisesti Finnkinon leffalippu-arvonnasta, jonka suoritan marraskuun alussa lokakuussa 2012 leffablogia kommentoiden kesken. Elokuvia katsomaan ja mielipiteitä peliin, niitä on aina niin kiva lukea.

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa