VALIKKO

Sherlock Holmes

Guy Ritchie palaa juurilleen kunnon ohjaajana! Ihanaa! Vihdoinkin! Kyllä tätä on odotettukin! Arhur Conan Doylen tunnetuin roolihahmo muuttuu eläväksi Robert Downey Jr:n käsittelyssä, tavalla mikä pyrkii tuomaan tähän tuttuun salapoliisiin lisää syvyyttä (ja lisää silmäniloa). Jude Law näyttelee hänen uskollista apulaistaan tohtori John Watsonia. Elokuva antaakin seikkailun lisäksi lisää syvyyttä heidän kahden väliselle ”työ”toveruudelleen ja sille, miten he ovat kuin kaksi pikkupoikaa, jotka on päästetty seikkailemaan isoille vesille täynnä uskoa itseensä. Siinä osin varmaan piileekin Holmesin ja Watsonin suosio – hehän ovat tavallisia ihmisiä, tavallisine ongelmineen ja siitä huolimatta selvittävät mielenkiintoisia tapauksia. Meissä jokaisessa varmaankin asuu pieni salapoliisi jossakin kohtaa. Downey Jr:n onkin itse sanonut eräässä haastellussa, että jos seikkailu sinänsä ei kiinnosta, niin kannattaa tulla katsomaan tohtorin ja salapoliisin välistä kemiaa – se todellakin toimii hyvin. On ilahduttavaa katsoa kunnon roolityötä, kun päänäyttelijöiden yhteistyö sujuu paremmin kuin hyvin.

Juonena elokuvassa oli mysteeristen okkultisten murhien ja lordi Blackwoodin (Mark Strong) ylösnousemuksen selvittäminen. Kaikki ei aina ole sitä, miltä se näyttää, mutta senhän Holmes kyllä huomaakin ja ei anna pienten silmänkääntötemppujen sumentaa mieltään. Lisää mielenkiintoa elokuvaan on saatu tuomalla mukaan Holmesin salainen ihastus, varastamisen ja pettämisen taitamisen Irene Adler (Rachel McAdams), ja tohtori Watsonin kihlattu kotiopettajatar Mary Morstan (Kelly Reilly). Eddie Marsan tekee myös hyvän roolin poliisitutkija Lestraden roolissa, en voi kuvitella kenenkään muun selviytyvän siitä yhtään paremmin. Mukana olevilla naisrooleilla lienee pyritty tuomaan lisää syvyyttä herrojen rooliin. Samaa syvyyttä on haettu myös satunnaisilla Holmesin suorittamilla kokeilla, mistä Downey Junior suoriutuu hyvin, itsekin entisenä päihteiden väärinkäyttäjänä.

Maisemat elokuvassa olivat siis aika hyvät. Se kertoo jo aika paljon. Sen lisäksi, että sai katsella Downey Jr:a ja Law:ta työn tohinassa, Lontoo näytti parasta puoltaan (ei siis satanut vettä koko ajan, vaikka muuten olsi ollut tyypillinen Lontoo-sää). Voi melkein väittää, että Lontoosta oppi uusia asioita elokuvan myötä ja kun sinne taas suuntaa, niin maisemia katselee ihan eri lailla. Kun taas menee BigBenin ohitse, niin miettii, että mitä siellä kellarissa oikein onkaan…

Maisematwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Hyvät! Joko sitä alkaa tulla ikää riittävästi, tai sitten vain todellakin on viehtynyt tuosta Downey Jr:n ja Law:n väisestä yhteistyöstä. Eikä se ole ainoa syy katsoa tätä elokuvaa aina uudestaan...
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Jos, jotain jäin kaipaamaan elokuvasta, niin lisää yhdenmukaisuutta. Leffan olen nähnyt nyt muutamia kertoja ja se todella kestää katsomisen. Mutta tuntuu kuitenkin siltä, että Ritchie olisi saanut käyttää joitakin tehostuskeinoja paria kertaa enemmän. Esimerkiksi juuri Holmesin kuvailemia tapahtumia tappeluiden etenemisessä tai sitten viljellä lisää myös niitä vihjeitä, joita Holmes löytää tapausten selvittämisen aikana. Ei tietenkään liian suorasti, mutta hieman lisää. Kolmannella katsomiskerralla melkein löysin kaikki jo itsekin. Toisaalta myönnän riskinä on aikamoinen alleviivaaminen, jos esimerkiksi kenkien kuvaamista suoritetaan minuuttitolkulla. Sisäinen salapoliisini siis kaipaa vielä aika paljon harjaantumista, jos se meinaa pysyä Holmesin tahdissa.

Ohjaajan tyylille luonteenomaisesti Ritchie myös mainostaa itseään, tai oikeammin omaa pubiaan elokuvan aikana. Kiinnostuneille tiedoksi, se on Punching Bowl. Mutta tätä samaa tyyliä harjoittaa muun muassa Renny Harlin, joka laittaa joka elokuvaansa jotain suomalaista, vaikka se olisi vain grafiitti seinällä,  kuten Cleaner:ssä.

Arviointiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Elokuva kestää useammankin katsomiskerran ja antaa joka kerralla jotain uutta. Ritchie onnistuu tuomaan jotain uutta ja mielenkiintoista tuttuihin hahmoihin sekä kannattamaan juonta alusta loppuun asti. Elokuva loppuu tavalla, mikä avaa mahdollisuuden jatko-osille (tulkoon sellaisia), mutta samalla myös sulkee tämän kokonaisuuden.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

http://www.youtube.com/watch?v=XNPQjMBJCIU

http://www.youtube.com/watch?v=ITU27Sxzi9w

Osastot: Draama, Jännitys, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa