VALIKKO

Sameblod / Sami Blood  – Saamelaisveri

Kuvahaun tulos haulle sameblod poster

Elle Marja joutuu pikkusiskonsa Njennan kanssa saamelaiseen kouluun. Opinahjon tarkoitus on opettaa ilmeisesti vain perusteet, eikä etenemismahdollisuuksia opinnoissa ole. Tämä sopii hyvin Elle Marjan pikkusiskolle, mutta elämä saamelaisen kulttuurin ulkopuolella houkuttelee Elle Marjaan. Hän ei halua olla näyttelyeläin, vaan ihan tavallinen kantaväestöön sulautuva ihminen. Oman identiteetin muuttaminen toiseksi ja uusi mahdollinen elämä Upsalassa osoittautuu kuitenkin haasteellisemmaksi kuin Elle Marja uskoi.

Esikoisohjauksen takana on itsekin osin saamelaiset juuret omaavat Ms. Amanda Kernell. Daami on lukenut historian läksynsä hyvin ja kuvaa konkreettisen rehellisesti kolttapukupakkoa, kantaväestön asennetta saamelaisia kohtaan ja jopa rodunjalostusoppia näillä nurkilla 1930-luvulla. Vaikka elokuva on itsessään jo hyvin tiivis ja kauniisti kuvattu niin kaipasin lisää altavastaajan näkökulmasta asioiden käsittelyä / ihmettelyä. Ehkäpä omaan sukuun kohdistuva aihe oli kuitenkin liian arka syvällisempään pohdiskeluun. Toivottavasti ohjaaja saa tästä kuitenkin lisää rohkeutta kuvata saamelaista historiaa uusissa elokuvissa. Lisää saamelaisten historiasta kiinnostuneet voivat klikata itsensä tänne wikipedian sivulle tai mielenkiintoiseen Ylen elävän arkiston katsaukseen Saamenmaasta ja saamelaisista.

Valkokankaalla ei paljon näyttelijöitä nähdä, mutta eipä se juuri ole tarpeenkaan. Saamelaisveri vakuuttaa erityisesti pääosassa olevan Ms. Lene Cecilia Sparrokin taidonnäytteen vuoksi. Daami on niin vahvasti läsnä valkokankaalla, että välillä dialogia olisi voinut karsia vieläkin enemmän. Ja se on nyt jo aika niukka. Ja tämä on aika hyvin todettu ihmiseltä, joka rakastaa kunnon dialogin kuulemista. Mutta kyllä tämä maailman äimistely ja oman ihmisyyden tavoittelun seuraaminen käy myös elokuvallisesta viihteestä.

Elokuva todistaa hyvin sen, että veri on vettä sakeampaa, vaikka kuinka yrittäisi väittää muuta. Joten nyt jokainen voi sitten miettiä sitä, että millaiset ne omat juuret ovat ja mitkä motot / fraasit sieltä oikein mukana seuraa. Omasta suvustani löytyy sellaisia ”rikkauksia” kuin kuulumisiin vastaaminen ”ei kurjuutta kummempaa” ja asioiden tekeminen potenssiin sata. Koskipa se sitten pensaiden istumista, kaalikääryleiden tekemistä tai vaikka barbinvaatteita, niin aina tehdään varmuuden vuoksi reippaasti ylitarjonnan puolelle. Voiko tätä perimäänsä sitten muuttaa, ainakin voi yrittää ja poimia sieltä mukaansa vain ne myönteiset asiat (omasta mielestään).

Saamelaisveri oli ehdokkaana New Yorkissa Nordic Council Film Prize voittajaksi, mutta tänä vuonna palkinnon pokkasi Yösyöttö. Molempien elokuvien jälkeen on vaikea sanoa, mikä Yösyötössä oli niin erinomaista tähän verrattuna. Toki Saamelaisveressä liikutaan pienissä piireissä ja alueella, josta ei mielellään puhuta ääneen omassa historiassa. Mutta silti?!? Miksi Yösyöttö, eikä Saamelaisveri?? Leffa on kuitenkin kannuksensa ansainnut ja hyvä esimerkki siitä on parhaan pohjoismaisen elokuvan palkinnon pysti Göteborgin elokuvajuhlilta.

Veri vetää kotiinwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
vaikka väkisin ja siinä ei auta paljon pullikoida vastaan, edes vuositolkulla. Tai ainahan sitä voi yrittää, kuten Elle Marja tekee, mutta lopulta sitä on aika myöntää totuus itselleen. Saamelaisveri käsittelee pienesti vahvaa syrjinnän aikaa niin suomalaisessa kuin ruotsalaisessa historiassa. Se ei kuitenkaan mässäile tällä häpeäpilkulla vaan esittää yhden ihmisen kokemuksia aiheesta uskottavalla tavalla. Samalla se kyllä myös herättelee nykyajan merkeissä pohtimaan sitä, miten me edelleen ymmärrämme samat asiat eri tavoin. Elokuva etenee tasaiseen tahtiin, Elle Marjan pohdintojen mukana. Dialogia ei ole liiaksi, mutta sävyä sitäkin enemmän. Suosittelen rainaa sitten ihan kaikille ikään, sukupuoleen, uskontoon tai rotuun katsomatta. Historiallisesta aiheestaan huolimatta Saameveri on omalla tavallaan yhä kovin ajankohtainen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Lene Cecilia Sparrok, Maj Doris Rimpi, Mia Erika Sparrok, Hanna Alström, Julius Fleischanderl

Kesto: 1 tunti 48 minuuttia

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa