VALIKKO

Omoide no Mānī / When Marnie Was There – Kun Marnie oli siellä / Marnie – tyttö ikkunassa

Marnie – tyttö ikkunassa on brittiläisen Ms. Joan G. Robinsonin käsialaa vuodelta 1967. Alkuperäisestä teoksesta kiinnostuneet voivat suunnata kirjastoon etsimään teosta Tyttö ikkunassa (1970), mutta elokuva myös osoittaa, että aika ei ole ollut pahaksi tälle lastensadulle. “When Marnie Was There” on ohjaaja Mr. Hiromasa Yonebayashi toinen animaatio Studio Ghibliltä. Debyyttinsä ohjaaja teki The Secret World of Arrietty – Kätkijät (2010) elokuvan parissa. Ghibli on tehnyt tästä klassikkosadusta kauniin tarinan, mutta toivon todellakin, että se ei jää studion viimeiseksi animaatioksi, vaikka se ilmoittikin jättävänsä pitkät animaatiot tämän elokuvan myötä tauolle määräämättömäksi ajaksi. Sniifs, toivottavasti tauko on todella lyhyt ja Ghibli jatkaa pian kauniiden animaatioiden ja ihanien elämänarvojen edistämistä edelleen. Uusia pitkiä animaatioita odoteltaessa on annettava kiitosta ja kunniaa tälle taidokkaalle käsityön ilmaisumuodolle.

Anna on pienenä adoptoitu tyttö, jonka biologiset vanhemmat kuolivat aikaa sitten. Nyt Anna on astmaattinen, yksinäinen ja masentunut, jonka kasvattivanhemmat lähettävät hänet saarelle tervehtymään. Saarella Anna törmää mielenkiintoiseen talon röttelöön, jossa kuulemma kummittelee. Täällä Anna tapaa Marnien, joka on täydellinen vastakohta Annalle niin fyysisesti kuin henkisestikin. Mutta tämä ei estä tyttöjä tutustumasta ja täydentämästä toisiaan ja aloittavan ystävyyden joka kantaa kaiken mahdollisen ja mahdottoman rajan yli.

Elokuva esittelee kysymyksiä siitä, että kuka Marnie oikein on ja miksi muut eivät häntä huomaa? Marnien koti röttelö rannalla tuntuu Annasta jotenkin tutulta, joten hän ei myöskään ylläty siitä, että hänen läsnäolonsa herättää talon henkiin ja palauttaa entiseen loistoonsa. Annan sukeltaminen Marnien maailmaan ja päinvastoin sopii kaikille katsojille, sillä se herättelee meissä sen pienen lapsen, joka ei ole vielä sulkenut maailmaa ulkopuolelleen. Ja samalla se myös esittelee hienovaraisesti sitä, miltä tuntuu olla erilainen.

Marnie-elokuva on hyvin tyypillinen Ghibli tuotos. Sen sankaritar on nuori neiti, jonka täytyy löytää oma paikkansa tässä elämässä. Marnien sankaritar Anna on vain vähän huonommassa asemassa kuin muut Ghiblin nuoret daamit ovat olleet. Elämä on ollut rankkaa pienestä pitäen ja Anna on sulkenut maailman itsensä ulkopuolelle pärjätäkseen siinä. Ghiblin animaatiot voivat toki olla synkkämielisiä, mutta Marnie vaikuttaa astuvan askeleen pidemmälle tässä kategoriassa. Tähän tunnetilaan voi vaikuttaa toki se, että animaatiosta loistavat poissaolollaan ihmeelliset otukset ja itsepäiset henget. Leffasta enemmän kiinnostuneet ja japania paremmin taitavat (Ms. E. – tämä on sinulle), voivat klikata itsensä tänne. Animaatio on myös sujuva esimerkki musiikin taidollisesta käytöstä, joten kauniin kiitoksen voi myös osoittaa pianisti Mr.  Takatsugu Muramatsun suuntaan.

Ystävyyden merkitys elämässä onnistumisellewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Marnie-elokuvan myötä kiitän kauniisti kaikkia ystäviäni. Kiitos. Elokuva osoittaa hyvin sen, että vaikka olisimme sinne sisuksiimme kätkeytyneitä, hyvät ystävät rohkaisevat meitä elämään tavalla, joka saa meidät henkiin. Elokuvan teema olisi varmasti toiminut myös näytteljöiden esittämänä, mutta tätä animaation suomaa herkkyyttä siinä tuskin olisi ollut samalla tavalla havaittavissa - nessupaketti on hyvä olla mukana. Studio Ghiblin animaatio vie jälleen kerran katsojansa mukanaan pehmeän visuaalisen esityksensä ja oivallisen musiikin avulla. Vaikka osa Ghiblin elokuvien tunnusmerkeistä puuttuu, niin pääosassa on edelleen nuori daami, joka etsii itseään – onnistuneesti. Marnie on yhtä aikaa kummitustarina, fantasia ja tarina ystävyydestä. Ja jollakin ihmeen taidokkaalla tavalla ohjaaja Mr. Yonebayashi on onnistunut pitämään tämän kaiken kasassa. Taidokkaasta esitystavasta huolimatta Marnie jää osin puolitiehen enkä osaa selittää tätä tunnetta. Loppu tulee hieman yllättäen tai töksähtäen, tai sitten minulla vaan oli vaikeuksia hyväksyä Marnien kohtaloa. Oikea elämä voittaa, eikä tähän taistoon sisälly hurjasti erilaisia henkiä tai ihmeolioita, joiden avulla animaatiosta olisi voinut tulla mielenkiintoisempi. Suosittelen elokuvaa kaikille Studio Ghiblin animaatioiden ystäville - sitä seuraavaa pitkää animaatiota voi nimittäin joutua odottelemaan aikamoisen ajan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Ja lopuksi kaikki voivat sitten vollottaa yhteen ääneen Ms. Priscilla Ahnin Fine On the Outside -kappaleen tahdissa.

 

Osastot: Animaatio, Draama
Kommentit

Vastaa