VALIKKO

Movies about robots – Elokuvia roboteista

http://static.squarespace.com/static/51b3dc8ee4b051b96ceb10de/t/5388d4e5e4b0bc4f423d9549/1401476343291/a-visual-guide-to-robots-and-cyborgs-in-movies-and-tv?format=750w

Uusimman ja ilmeisesti ei viimeisimmän Transformes-elokuvan merkeissä aloin pongailemaan roboteista tehtyjä elokuvia. Niitä osottautui olevan erittäin runsaasti, joten säästän lukijaa tässä esittelemällä niistä vain ensiksi mieleeni pullahtaneita ja varmasti myös omalta osaltaan ikimuistoisimpia niin muiden robottien kuin katsojakokemusten kannalta.

Mykkäelokuva Metropolis (1927) elokuva esitteli meille koneihmisen Marian. Elokuvaa pidetään edelleen yhtenä maailman parhaimmista ja Marian sanotaan toimineen innoittajana useille elokuvaroboteille hänen jälkeensä. Maria ja Metropolis olivat aikaansa edellä huomattavasti, mikä varmasti on vaikuttanut tähän innoituksen lähteenä toimimiseen.

Kielletty planeetta – Forbidden Planet (1956) puolestaan teki kuolemattoman vaikutuksen Robby the Robot:n avulla. Robbystä tuli niin suosittu, että se pääsi myös muihin elokuviin ja televisio-ohjelmiin. Ennen Robbyn valkokankaan valloitusta elokuvien robotit olivat yleensä tunteettomia metallikasoja. Elokuvaa itsessään pidetään tieteiselokuvien edelläkävijänä ja uranuurtajana erikoistehosteidensa ja elektronisen taustamusiikin vuoksi.

Tähtien Sota: Episodi IV – Uusi toivo – Star Wars Episode IV: A New Hope (1977) elokuvasta katsojien tietoisuuden pongahtivat C-3PO & R2-D2. Kumppanukset ovat ikimuistoiset kumppanukset useammastakin Tähtien Sota -elokuvasta, mutta niiden valkokankaan valloitus alkoi tästä elokuvasta. Niiden innoittajana toimi Mr. Akira Kurosawan elokuvan The Hidden Fortress (1958) kaksi maatyöläistä Tahei ja Matashichi. Joten olettaa voi, että seuraavassa Star Wars: Episode VII -elokuvassa parivaljakko nähdään taas itse pulassa ja muita auttamassa.

http://www.youtube.com/watch?v=lHz95RYUbik

Tuhoaja – Terminator (1984). Terminaattori-elokuvien tuhoajakyborgi aloittaa taipaleensa sarjassa T-800 –luokassa, mutta saa vastaansa uusissa elokuvissa aina vaan kehittyneempiä kyborja. Mikään niistä ei kuitenkaan vedä vertoja tälle pahojen robottien esi-isälle, joka laittaa mutkat suoriksi ja kehittää siinä samalla jonkinlaisen robottimaisen omantunnon.

http://www.youtube.com/watch?v=kSHytxvDDqU

Star Trek: Sukupolvet – Star Trek: Generations (1994) esitteli meille androidin nimeltään Data. Älykäs ja rakastettu androidi tuli pysyväksi osaksi Enterprisen miehistöä ja niiden seikkailuja. Data oli hyvä korvaaja Spockille ja hänelle olisi suonut runsaasti lisää aikaa tutkia ihmismielen omituisuuksia.

http://www.youtube.com/watch?v=d2_cmaeGDCE

Real Steel (2011) elokuvassa nyrkkeilyrobotti Atom herättää myötätuntoja isän ja pojan opettaessa sitä selviämään nyrkkeilyotteluissa muita robotteja vastaan. Tälle elokuvalle olisin toivonut jatkoa, vaikka miksikään nyrkkeilyn ystäväksi en tunnustaudu, vaan sitäkin enemmän pidän Atomista.

Näiden ulkopuolelle jää tietenkin vielä monta robotin, androidin ja tekoälyn taitoja esitteleviä elokuvia, muun muassa omat suosikkini WarGames – Sotaleikkien WORP/Joshua-tietokone (1983), Short Circuitin Johnny (1986), Bicentennial Man – Robotin elämää (1999) elokuvan Andrew, WALL-E (2008) ja sekä tietenkin kolossaaliset robotit Pacific Rim -elokuvasta. Muita robottimaisen listan ulkopuolelle jääneitä elokuvia voi käydä katsomassa tästä.

 

 

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa