VALIKKO

Madagaskar 3: Europe’s Most Wanted – 3D (orig) – Madagaskar 3: Euroopan etsityimmät

Ice Age -elokuvan tavoin, Madagascar iski eläimelliseen kultasuoneen hakkunsa vuonna 2005, kun se esitteli meille ensimmäisen kerran New Yorkin eläintarhassa asustelevan nelikon: Alexin, Martyn, Melmamin ja Glorian. Heidän pakomatkansa (maailman valloituksensa) sai jatkoa vuonna 2008, kun nelikko päätyi Afrikkaan (Madagascar: Escape 2 Africa). Nyt samat hurjapäät koittavat edelleen päästä kotiin – tavalla tai toisella,mutta kuitenkin yhä ihastuttavien viisaiden pingviinien avulla, jotka ovat elokuvan alussa kuitenkin jättäneet nelikon ruskettumaan rauhassa Afrikkaan.

Takaisin elokuvaan, missä Alex (Ben Stiller), Marty (Chris Rock), Melman (David Schwimmer) ja Gloria (Jada Pinkett Smith) yrittävät päästä takaisin kotiin New Yorkiin Alexin koti-ikävän vuoksi. He ovat tällä reissulla kuitenkin riippuvaisia pingviinien ja simpanssien tietotaidosta, joiden perässä nelikon matka on päätynyt Monte Carloon. Siellä he törmäävät eläinkontrollin johtajaan kapteeni Chantel DuBoisiin (Frances McDormand), jota pakiessaan nelikkö päättyy liittymään kiertävään sirkukseen, jota johtaa eläinten puolella siperiantiikeri Vitali (Bryan Granston). Maailmaa kiertävällä sirkuksella on omat uskottavuusongelmansa yleisöhävikin vuoksi, joten karkuteillä/ kotimatkalla oleva nelikko ryhtyy auttamaan Vitalia, merileijona Stefanoa (Martin Short) ja jaguaari Gia (Jessica Chastain) uuden esityksen kokoonpanossa. Mukana reissulla on tietenkin myös itseän maailman napana pitävä Kuningas Julien XIII (Sacha Baron Cohen) hovineen Mauricen (Cedric the Entertainer) ja Mortin (Andy Richter) kanssa ja hänen uusi ihastuksensa kohdeon  suoraan sirkusareenoilta: pyöräilevä karhu Sonya (FrankWelker). Voisiko olla niin, että Kuningas Julien XIII on vihdoinkin kohdannut vastinparinsa ja todellisen rakkautensa – itsensä lisäksi?

Elokuva tosiaan tuo mukaan uuden joukon eläintuttavuuksia. Ilkeämielisempi voisi väittää, että kyse on rahastuksesta oheistuotteita ajatellen (ja kyllä, siperiantiikeri Vitali on aika vakuuttava loikissaan). Mutta itse pidin hahmoista, jotka tuovat uusia ulottuvuuksia seikkailevan nelikon elämään. Ja pakkohan siinä sirkuksessa on oltava muita eläimiä. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole vielä pelkoa, että seuraava Madagaskar käsittelisi sitten vain sirkus-elämää, sillä aiheeseen liittyen DreamWorks Animationilta on lähinnä tulossa The Penguins of Madagaskar alustavasti vuonna 2015 – sitä odotellessa. Vaikka kyllä tämän uuden kokoonpanon seikkailuja katselisi varmasti mielellään uudestaankin. Tällä hetkellä se kuitenkin tarkoittaa matkaa DVD-osastolle.

Elokuvaa on kovasti myös kritisoitu nelikon rahastamisella hyvän tarinan kustannuksella. Animaatiton ollessa suunnattu lapsille ja lapsenmielisille, minun on vaikea ymmärtää, miten tätä asiaa voi väittää tylsäksi. Ja mitä pahaa siinä on, jos tarinassa alleviivataan ystävyyden merkitystä, unelmista kiinni pitämistä ja uskoa omaan itseensä. Näitä kaikkia tarvitaan tässä yhteiskunnassa selviytymiseen ja jos se kannustus tähän tulee Madagaskarista, niin antaa tulla vaan. Nyt nähty tarina ei paljon uusia piirteitä sankareista tarjoa, mutta sitäkin enemmän vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ja ehkä juuri ovelien pingviinien jan lemurin Kuningas Julienin avulla Madagaskarin hahmoista jaksaa edelleen välittää. Leffan aikana ei todellakaan ehtinyt tulla tylsä. Eikä se myöskään ollut liian jännittävä – vaikka mukavasti pitkin otteessaan, kuten vieressäni istunut Väinö-poika asian todisti ja malttoi jännittyneenä seurata elokuvan loppuun asti. Väinölle ja hänen isälleen terveisiä 🙂 🙂

Rainan ohjaaja Ms. Mirelle Sorian kertoo halunneensa tehdä elokuvan, jossa on matkustamista, ystävyyttä ja hauskuutta ja sitä tosiaan on tarjolla – vaikka maantieteellisesti suurimmat maamerkit taisivat kaatua Rooman vastuulle. Itse en lukeudu miksikään sirkus-faniksi, mutta kyllä tuota menoa siitä huolimatta ihan mielellään katseli. Vaikkakin joissakin sirkuskohdissa oli kyse enemmänkin värikkäistä psykedeelisistä rinkuloista ja animaatioakrobatiasta kuin varsinaisista sirkuspektaakkeleista. Vaikka mistä sen tietäisin, koska en siellä sirkuksessa käy valkokankaan tällä puolella. Animaatiohahmot valkokankaalla yrittävät kuitenkin parhaansa mukaan laittaa kampoihin kuuluisalle kanadialaiselle Aurinko-sirkukselle, Cirque du Soleil, tavoilla, joista ihmiset voivat vain haaveilla. Siinä missä Cirque de Soleil ei käytä eläimiä esityksissään, nelikko ystävineen on päättänyt vapauttaa ihmiset vastuustaan ja tehdä sirkuksesta todella eläimellisen – paikan, jossa he innostuvat yrittämään uusia ohjelmanumeroita.

Eläintarhasta karanneiden kulkureiden matka jatkuuwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
kuvaisi varmaan kaikista parhaiten nykyistä elokuvaa. Ja varmasti sille tulee myös jatkoa uusien hahmojen ollessa mukana. Ja mielellään tällä tasolla, sillä verrattuna muihin animaatioihin, Madagaskar on suorastaan lempeä kaiken ystävyyden tuputtamisen ja yhteishenkeen puhaltamisen kategoriassa. Leffa viljelee myös jonkin verran viitteitä, jotka aukeavat aikuiselle lasta enemmän, jolloin leffaa voi pitää myös koko perheen rainana. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on sanottava, että jos leffan tarkoitus on olla viihdyttävä, hauska ja koko perheelle sopiva, niin Madagaskar hoitaa sen kaiken kunnialla kotiin - ehkä jopa paremmin kuin edeltäjänsä. Tarinansa puolesta se ei ehkä kosiskele mitään syvempää, mutta hauskanpitoa, jytäävää musiikkia ja akrobatiaa katsellessa voi suosiolla heittää aivot narikkaan. Onneksi possea ei kannata ottaa liian tosissaan, vaan tyytyä katselemaan heidän tempauksiaan ja nauttia siitä väriloistosta, jota valkokankaalta meille tarjoillaan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Matkailu avartaa, ja tällä kertaa kyllä suosittelen hyppäämään tämän sirkus-junan kyytiin. Siitä vauhdista ei voi olla kuin nauttimatta.

Osastot: Animaatio
Kommentit

Vastaa