VALIKKO

Jack Ryan: Shadow Recruit – Jack Ryan: varjorekrytointi

CIA palauttaa uudelleen yhden agenttinsa valkokankaalle Jack Ryan -elokuvan myötä. Elokuvan mainoksissa on uhiteltu, että nyt kannattaa sitten unohtaa viimeisen tuore kasvo, Aaron Cross (Jeremy Renner) ja keskittyä pelkästään Jackiin (Chris Pine), mutta jokainen tehköön itse päätöksensä asiasta. Uusimmassa Jack Ryan rainassa, Jack (Chris Pine) toimii CIA:n piiloagenttina Wall Street:llä seuratan venäläisen Viktor Cherevinin (Kenneth Branaghan) salaisia rahavirtoja. Edessä on taloudellinen tutkimus Moskovassa,  jonka uusi pomo William Harper (Kevin Coster) ja vaimoke Cathy (Kiera Knightley) haluvat kumpikin omia asioitaan.

Ohjaajan puikoissa pyörinyt Mr. Branagh ei ole ensimmäistä kertaa vastuussa elokuvan etenemisestä. Mies on päässyt toteuttamaan ohjauksellista intohimoaan vuodesta 1989 lähtien (Henry V), keskittäen mielenkiintonsa lähinnä Shakespearen näytelmäsovituksiin valkokankaalla. Oma ehdoton suosikkini on Much Ado About Nothing – Paljon melua tyhjästä (1993). Shakespearelaisen tyylin lisäksi Mr. Branagh on päättänyt selvästi ottaa askeleen toiminnallisempaan suuntaan elokuvien Thor (2011) ja Jack Ryan myötä. Shakespearea on kuitenkin vaikea karistaa kannoiltaan / harteiltaan ja mielestäni se näkyy myös tässä Jack Ryanissa hieman erilaisena lähestymistavana perinteiseen vakoojatrilleriin.

Elokuvan eduksi(ko?) on mainittava, että se on ensimmäinen Jack Ryan raina, joka ei perustu mihinkään tiettyyn Mr. Tom Clancyn kirjaan. Leffa sen sijaan pyrkii esittämään sen, miten Mr. Ryan oikein päätyi CIAn palvelukseen. Ehkä tällainen esiosa pystyy palauttamaan Jack Ryanin elokuvien jatkumoon, aika näyttää. Näyttelijöiden valintaa tarkastellessa on pakko pohtia sitä, että minkä sarjan uusioaloittamista Mr. Pinelle ehdotetaan seuraavaksi. Mies sai aloitella tätä prequel-linjaansa vuonna 2009 Star Trek:ssä kapteeni James T. Kirkin vaatteissa, nyt vastaan tuli Jack Ryan esiosa. Mitä siis seuraavaksi? Miehen elokuvallisesta CV:stä löytyy kyllä muutakin, mutta näille elokuville on kyllä yhteistä se, että kummassakin on ehkä vähän altavastaajan roolista nouseva mies, joka ei halua olla mikään sankari, mutta sellaiseksi kuitenkin päätyy. Näyttelijävalinnoissa myös Mr. Kevin Costner on mielenkiintoinen tuttavuus, sillä miehelle tarjottiin aikoinaan useita kertoja mahdollisuutta esittää Jack Ryania valkokankaalla elokuvassa The Hunt For Red October, mutta Mr. Costner suosi tulloin omaa elokuvaansa Dances With Wolves.

CIA vaikuttaa olevan loputon kaivo erilaisille sankareille valkokankaalla. CIA-analyytikko Jack Ryan lienee niistä vanhimpia ja miehen manttelia ovat itselleen sovitelleet muun muassa herrat Alec Balwdin, Harrison Ford ja Ben Affleck. Toinen tunnettu CIA-agentti on selvästi Ethan Hunt, jota Mr. Tom Cruise pitää edelleen omassa tallissaan ja esittelee Ethanin taitoja Mission Impossible -elokuvissa. Ja näistä firman herroista ei voi tietenkään puhua mainitsematta Jason Bournea, jonka Mr. Matt Damon yritti vapauttaa firman palveluksista, vain tuomalla esiin seuralaisensa Aaron Crossin (Jeremy Renner). Firman vaikutuksesta vaikuttaa kuitenkin olevan vaikea päästä eroon, siitä on hyvä esimerkki Frank Moses (Bruce Willis) yhdessä muiden RED-tiimiläisten kanssa. Jack Ryan -hahmoa pidetään kuitenkin erilaisena kuin esimerkiksi Bournea. Siinä missä Jason Bourne hallitsi 101 erilaista itämaista taistelutapaa, Jack Ryan hakee yleensä vertaistaan MacGyverin tyylisestä toiminnasta. Tai tähän on ohjaajan Mr. Branaghanin mukaan ainakin pyritty, katsoja sitten päättäköön lopullisesti, että miten asia oikein on.

Mikäli haluaa ottaa vain pikaisen katselmuksen CIA-agenttien taiteellisin vapauksin esitettyyn toimintaan, jäämättä kiinni itse agenttien seuraamiseen suosittelen erittäin lämpimästi seuraavia elokuvia: In the Line of Fire (1993), Spy Game (2001), The Recruit (2003), The Good Shephard (2006), Charlie Wilson’s War (2007), Body of Lies (2008), Salt (2010) ja viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä Safe House (2012). Ehkäpä tässä pitäisi lähettää kiitos-kortti elokuvien kannustimisena toimimisesta Langleyn Virginiaan.

Jack Ryanin uran aloituswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Banaalista ja alleviivatusta alusta huolimatta Jack Ryan löytää leffan edetessä elokuvalliset vahvuutensa. Tämä saavutetaan kunnon toiminnan, riittävän jännityksen ja hyvin rakennetun tarinan avulla. Joten suotakoon amerikkalaiselle James Bondin vastineelle vielä monta elokuvakankaan valloistuskertaa. Elokuvanautintoja Jack Ryanista saa kuitenkin monella eri taholla. Maisemat ovat vakuuttavat, tarinankerronta sujuvaa ja jopa vakoilukin ja oivallusten tekeminen jossain määrin uskottavaa. Mitä muuta sitä viihdyttävältä elokuvalta oikein voi toivoa? Suosittelen leffaa kaikille Mr. Pinen ja Jack Ryan-hahmon ystäville. Luvassa on hyvää pohjaa rakentavaa vakoilujännitystä sopivan laimein kääntein, että myös perheen arkajalat selviävät leffasta hengissä. Aivot vaan narikkaan saliin mennessä ja pop-cornia mukaan, niin leffanautinto voi alkaa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa