VALIKKO

Ja vuoden 2016 elokuvallisen kehnoimman suorituksen…. And the Razzie goes to….

Kuvahaun tulos haulle razzies 2017

Siinä missä Oscar-ehdokkaat saavat kunnon hehkutusta osakseen, annettakoon se sama myös vuoden surkeimmille elokuville ja niissä esiintyneille ihmisille Razzie-palkintojen avulla. Tässä kohtaa on myös hyvä huomata, että makuja on erilaisia ja niistä ei aina sovi kiistellä. Arvioijaraadin mielestä viime vuonna oli siinä määrin surkeita elokuvia, että ehdokasmääriä piti nostaa kategorioiden sisällä viidestä kuuteen. Eniten ehdokkuksia keräsivät Zoolander 2 ja eeppinen yhteenotto Batman v Superman. Muita useamman maininnan saaneita olivat Dirty Grandpa, Gods of Egypt, Hillary’s America ja Independence Day: Resurgence. Mainittakoon myös, että menestys muissa kisoissa, kuten esimerkiksi Oscareissa, ei ole mikään tae siitä, että nimeään ei löytäisi Razzie-listalta. Tänä vuonna mukana on yllättävän paljon Oscar-ehdokkuuden tai pystin saaneita.

Viime vuoden kehnoimman elokuvan tittelistä kilpailivat: Batman v Superman: Dawn of Justice; Dirty Grandpa; Gods of Egypt; Hillary’s America: The Secret History of the Democratic Party; Independence Day: Resurgence ja Zoolander No. 2. Lopullisen ehdokaslistan ulkopuolelle jäivät muun muassa sellaiset tulevat klassikot kuin The Divergent Series: Allegiant, London Has Fallen, Mother’s Day ja Suicide Squad. Peruslaadultaan kaikki nämä rainat ovat suhteellisen tasalaatuisia. Mutta tässä kohtaa on myös purnattava vastaan, sillä mukaan mahtuu myös tosi hienoja elokuvia, tosin lopullisen listalle ne eivät ole sitten päässeet. Razzie-raatilaisten mielestä kaikista onnettomin elokuva tästä joukosta oli Hillary’s America: The Secret History of the Democratic Party.

Kuvahaun tulos haulle Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party poster

Tässä kohtaa pitää sitten varmaan olla tyytyväinen siitä, että kyseinen raina ei ole löytänyt  tietään Suomen valkokankaille ja näin olen sen katsomiselta välttynyt. Raina keräsi kotiin vietäväksi yhteensä neljä Razzie-palkintoa. Niiden avulla voi melkein jo aloittaa omien vattupuskien istuttamisen.

Vuoden kehnoimman ohjaajan tittelistä loppukiriä ottivat useamman eri ehdokkaan joukosta seuraavat tahtipuikkoa heiluttaneet:

  • Dinesh D’Souza ja Bruce Schooley (Hillary’s America: The Secret History of the Democratic Party)
  • Roland Emmerich (Independence Day: Resurgence)
  • Tyler Perry (BOO! A Madea Halloween)
  • Alex Proyas (Gods of Egypt)
  • Zack Snyder (Batman v Superman: Dawn of Justice)
  • Ben Stiller (Zoolander No. 2).

Heistä ohjaaja Mr. Roland Emmerich on ollut kaksi aiemmin Razzie-ohjaaja-ehdokkaana. Viimeksi yhdestä lempielokuvastani Godzillasta (1999). Myös Mr. Tyler Perry myös uusi ohjaaja-ehdokkuutensa Madean parista tänä vuonna. Muutoin vuoden kehnoimman ohjaajan Razzie-palkinnosta kisanneet herrat olivat ensikertalaisia. Mutta joskushan se Razzie-ura on aloitettava. Tänä vuonna vadelmaisen palkinnon saivat kotiinsa kantaa Mr. Dinesh D’Souza ja Bruce Schooley (Hillary’s America: The Secret History of the Democratic Party).

Kuvahaun tulos haulle and Bruce Schooley Kuvahaun tulos haulle Dinesh D'Souza

Ja jälleen kerran on tullut todistetuksi, että ne ensikertalaiset ideat ovat hyviä. Vaikka olen ihan varma, että ensi vuonna täältä nimensä löytää Swiss Army Man -elokuva ainutlaatuisuudestaan huolimatta – tai ehkäpä juuri sen vuoksi. Joka tapauksessa vuoden surkein jatko-osa/ aloitusosa/ uusinta tai muuten vaan uusi rahastusyritys oli raadin mielestä yksi seuraavista: Alice Through the Looking Glass; Batman v Superman: Dawn of Justice: Dawn of Justice; Fifty Shades of Black; Independence Day: Resurgence; Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows tai Zoolander No. 2. Arvovaltainen Razzie-raati antoi palkinnon tänä vuonna elokuvalle Batman v Superman: Dawn of Justice: Dawn of Justice.

Kuvahaun tulos haulle Batman v Superman: Dawn of Justice: Dawn of Justice

Itse tykkäsin leffasta, vaikka se poikkesi paljon odotetusta. Mutta erilainenkin voi olla hyvä. Tai sitten en vain omaa niin voimakasta Batman – Superman – Wonderwoman kiintymystä, että olisin vetänyt herneen nenään kumpaankiin sieraimeen kyseisen leffan vuoksi. Mikä muuten on sitten Batmanin ja Supermanin yhteistyön merkki: Superbat??

Kehityskelpoisimmasta (toivottavasti näin) näyttelijättären palkinnosta kisasivat:

  • Megan Fox (Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows)
  • Tyler Perry (BOO! A Madea Halloween)
  • Julia Roberts (Mother’s Day)
  • Becky Turner (Hillary’s America: The Secret History of the Democratic Party)
  • Naomi Watts (Divergent Series: Allegiant & Shut-In)
  • Shailene Woodley (Divergent Series: Allegiant)

Mahdollisuudet voiton uusimiseen olivat suurimmat Ms. Megan Foxille, joka viime vuonna nappasi samasta elokuvasarjasta (Teenage Mutant Ninja Turtles) Razzie-palkinnon naissivuosasta. Ehdokkuus tippui aikoinaan myös Transformers: Revenge of the Fallen (2009) elokuvasta. Mutta tuolloin daami jäi ilman palkintoa. Onko näyttelemisen taito sitten parantunut tässä kahden elokuvan välillä jäi raadin päätettäväksi, samoin kuin se, oliko jonkun toisen daamin suoritus vielä kehnompi. Toinen potentiaalinen voittaja oli Mr. Tyler Perry (kyllä yhä tässä vaan ollaan sen kehnoimman NAISnäyttelijän kategoriassa). Miehen luoma hahmo Madea on kerännyt Razzie-ehdokkuksia vuosina 2013 ja 2014 usessa eri kategoriassa. Ja vuonna 2014 viimein onnistui voittamaan surkeimman naispääosan palkinnon. Monista ehdokkuuksistaan huolimatta Mr. Tyler Perry nauraa varmaan koko matkan pankkiin. Vaikka mies on virallisesti näyttelijä, ohjaaja, näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja, tuottaja ja kirjailija, niin se ei välttämättä tuo hänelle näyttelemisen taitoja. Tällä ei kuitenkaan vaikuta olevan vaikutusta, sillä hemmon leffat takovat taaloja taskuun ihan kiitettävään tahtiin.

Daamit Julia Roberts ja Naomi Watts eivät aina jaksa näytellä hyvin vaan uusivat nyt Razzie-ehdokkuutensa. Ensi kertalaisia kisoissa ovat daamit Shailene Woodley ja Becky Turner. Ehdokkaiden lisäksi minut yllättää Razzie-raadin suosikin Ms. Jennifer Anistonin poissaolo lopulliselta listalta. Toki daami sai Redeemer palkinnon vuonna 2015 (asiallisen Cake-elokuvan ansiosta). Mutta vuodet 2011 ja 2012 olivat hänelle razziemaisia. Ja nyt verrattuna muihin ehdokkaisiin en kyllä osaa sanoa miten paljon parempi hän suorituksensa oli Mother’s Day tai Office Christmas Party kuin esimerkiksi Julia Robertsin. Joka tapauksessa kehitystä eniten kaipaavaksi daamiksi Razzie-raati valitsi Ms. Becky Turnerin (Hillary’s America: The Secret History of the Democratic Party).

Kuvahaun tulos haulle Becky Turner Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party

Naissivuosassa katsojat sai voihkimaan kivusta ja särystä seuraavat daamit:

  • Julianne Hough (Dirty Grandpa)
  • Kate Hudson (Mother’s Day)
  • Aubrey Plaza (Dirty Grandpa)
  • Jane Seymour (Fifty Shades of Black)
  • Sela Ward (Independence Day: Resurgence)
  • Kristen Wiig (Zoolander No. 2).

Ms. Kate Hudson ei ole ensimmäistä kertaa mukana. Sen sijaan kaikki muut daamit olivat Razzie-ensikertalaisia. Naissivuosassa matkatoivotuksia näyttelijäkoulutukseen toivotettiin erityisesti Ms. Kristen Wiig (Zoolander No. 2) , joka sai vatun kotiinsa. Ja tässä kohtaa täytyy todeta, että vattu todellakin löysi tiensä kotiin. Toki koko Zoolanderin väki oli enemmän tai vähemmän pihalla, mutta Ms. Wiigin hahmo oli totaalisen takapihalla.

Kuvahaun tulos haulle Kristen Wiig (Zoolander No. 2).

Miesten puolella syviä huokauksia elokuvan loppumisesta puolestaan keräsivät osakseen kehnoimmasta miespääosasta kisaavat

  • Ben Affleck (Batman v Superman: Dawn of Justice)
  • Henry Cavill / Batman v Superman: Dawn of Justice)
  • Gerard Butler (Gods of Egypt & London Has Fallen)
  • Robert De Niro (Dirty Grandpa)
  • Dinesh D’Souza (Hillary’s America: The Secret History of the Democratic Party)
  • Ben Stiller (Zoolander No. 2)

Mr. Robert De Niro on ollut Oscar-ehdokkaana seitsemän kertaa voittaen kahdesti ja Razzie-ehdokkuuksia miehelle on ehtinyt tulla vain kerran aiemmin surkeimmasta valkokankaan kemiasta vuonna 2003, tosin tuolloin useammasta eri elokuvasta. Myöskin Mr. Affleckille on Razzie-ehdokkuuksia sen sijaan tippunut vuodesta 1998 lähtien joko valkokankaan surkeimmasta kemiasta tai sitten näyttelijätyöstä viiden vuoden ajalta. Vuonna 2015 kotiin tosin oli tuliaisena Redeemer Award, mutta nyt tuli sitten se kuudes kerta ja jälleen kahdessa eri kategoriassa. Ehkäpä Mr. Affleckin olisi parasta pysyä kameran toisella puolella. Mr. Ben Stiller vaikuttaa myös olevan Razzie-raadin suosikkipoika, joka mennessään metsään tekee sen useamman elokuvan kohdalla. Mr. Stiller on ollut vain kerran aiemmin Razzie-ehdokkaana, mutta vuonna 2004 oli jotain vikana, sillä vuoden 2015 Razzie-kisoihin Mr. Stiller sai surkeimman miesnäyttelijän ehdokkuuden useammasta eri elokuvasta. Myös Mr. Gerald Butler uusi tänä vuonna Razzie-ehdokkuutensa. Ehdokkaista Razzie-ensikertalaisia ovat vain herrat Henry Cavill ja Dinesh D’Souza. Raadin mielestä Mr. Dinesh D’Souzalla (Hillary’s America: The Secret History of the Democratic Party) oli kuitenkin edellä mainituista herroista eniten parantamisen varaan ja siitä hänelle annettiin myös muistutukseksi tämän vuoden vattu-pysti. Ja tämä on todellakin aika hyvin, koska mies näytteli itseään kyseissä filmissä.

Kuvahaun tulos haulle Dinesh D'Souza (Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party)

Lähes samoista elokuvista löytyvät myös miessivuosaehdokkuksia keränneet herrat,joiden esitys valkokankaalla sai (nais)katsojat huokailemaan ihan vääristä syistä:

Miesivuosan kehnoimman suorituksen pystiä on Mr. Cage tavoitellut aiemminkin viitenä eri vuotena. Hemmo osaa mielestäni oikeasti näytellä, mutta on joutunut nyt vain kehnojen leffojen pariin. Pohjalta pääseee kuitenkin vain ylöspäin ja toivon miehelle parasta. Mr. Johnny Deppillä ei mene paljon paremmin. Mies on ollut vain kahtena vuonna Razzie-ehdokkaana, mutta vaikuttaa siltä, että hänen karismansa alkaa karista. Aika näyttää. Razzie-ensikertalainen ei ole myöskään Mr. Will Ferrell, jolle on kertynyt ehdokkuuksia myös kahtena eri vuonna. Tai Mr. Owen Wilson, jolle vuosi 2003 toi useamman eri Razzie-ehdokkuuden kemian puuttumisesta. Ensi kertaa lusikkansa tänne soppaan kuitenkin ovat työntäneet herrat Jared Leto ja Jesse Eisenberg, jotka oikeasti osaavat ainakin omasta mielestään näytellä. Razzie-raati päätti tänä vuonna antaa potkun persuksiin kehnosta suorituksesta Mr. Jesse Eisenberg (Batman v Superman: Dawn of Justice) ja toivotti samalla parempaa menestystä seuraavissa elokuvissa.

Kuvahaun tulos haulle Jesse Eisenberg (Batman v Superman: Dawn of Justice)

Ja grande-finale, vuoden ehdottonasti surkeimman parityön Razzie-palkinnosta kisasivat: Ben Affleck ja Henry Cavill (Batman v Superman: Dawn of Justice), Ben Stiller ja Owen Wilson (Zoolander No. 2), mitkä tahansa Egyptin jumalista tai kuolevaisista (Gods of Egypt), Johnny Depp ja hänen vaatevalikoimansa (Alice Through the Looking Glass), Tyler Perrty ja hänen peruukkinsa (BOO! A Madea Halloween) sekä koko Collateral Beauty -elokuvan näyttelijäkaarti. Itse olen joistakin näistä totaalisen eri mieltä, mutta kuten sanottu makuasioista ei sovi kiistellä. Razzie-raadin mielestä surkeinta keskinäistä kemiaa esiintyi herrojen Ben Affleck ja Henry Cavill (Batman v Superman: Dawn of Justice) välillä.

Kuvahaun tulos haulle Ben Affleck Henry Cavill (Batman v Superman: Dawn of Justice)

Razzie-kisaa pidettiin mielenkiintoisena panttaamalla ”parannuksen tehnyttä” -palkintoa. Razzie Redeemer Award on jaettu vuodesta 2014 lähtien. Ensimmäisellä kerralla sen voitti Mr. Ben Affleck , joka on repsahtanut nyt takaisin ehdokaslistalle elokuvasta Batman v. Superman: Dawn of Justice. Joten ilmeisesti näyttelijöillekin sattuu niitä huonoja päiviä. Tänä vuonna ”parannuspalkinnon” sai Mr. Mel Gibson kunniakkaasta paluusta takasin parrasvaloihin elokuvan Hacksaw Ridge myötä. Samainen elokuva muuten kisaa yhtenä ehdokkaana vuoden parhaasta elokuvasta Oscar-gaalassa. Joten onnea ja menestystä vaan sinnekin.

Kuvahaun tulos haulle mel gibson hacksaw ridge

Näissä merkeissä jään odottelemaan Oscareiden tuloksia ja toivotan kaikille antoisaa elokuvallista vuotta niin hyvin kuin vähän vähemmän hyvien elokuvien parissa.

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa