VALIKKO

Eddie the Eagle

Valkokankaalla tavataan urheiluhullu ja motorisesti kömpelö Eddie. Nuorena hän haaveili kesäolympialaisiin osallistumisesta, mutta onnea ei vaikuta tässä tulevan lajista riippumatta joten Eddie päätti suunnata mielenkiintonsa talvilajien pariin. Edessä onkin mäkihypyn pariin liitelyä ja taidon opettelu Garmisch-Partenkirchenissä. Apua Eddie saa yllättävältä taholta, Bronson Pearyltä, joka aikoinaan otti yhteen oman valmentajansa Warren Sharpin kanssa. Vastoinkäymisiä, kolhuja ja ivaa onkin edessä ennen suuren haaveen toteutumista: olympialaisiin osallistumista.

Näyttelijät tekevät hyvää työtä. Valkokankaalla toki vilisee useampiakin nimekkäitä näyttelijöitä, mutta leffa lepää hyvin herrojen Taron Egertonin ja Hugh Jackmanin harteilla. Brittiläistä Mr. Egertonia kannattaa pitää silmällä. Mies teki kunnon esiintulon elokuvassa Kingsman: The Secret Service ja nyt vaihtaa uskottavasti toimintaa.  Altavastaajan asema toki pysyy edelleen ja sama trendi näyttää esiintyvän myös joissakin hemmon tulevissakin elokuvissa kuten Robin Hoodissa. Mr. Jackman puolestaan on aina yhtä ihastuttava kuin ennenkin ja toivon hänelle paljon elokuvia X-men sarjan ulkopuolella. Elokuva luonnollisesti on käyttänyt niin sanottuja taiteellisia vapauksia siinä määrin, että Mr. Eddie Edwards (1963 – ) toteaa totuuspohjaa löytyvän siitä vain noin viiden prosentin verran. Mutta hemmo on kuitenkin tyytyväinen siihen, miten hyvin Mr. Egerton on onnistunut napsimaan hänen maneerinsa valkokankaalle.

Composite image of Taron Egerton and Hugh Jackman (left) alongside Eddie 'The Eagle' Edwards

Tämän elokuvan voi olettaa menestyvän Suomessa, koska se kertoo mäkihypystä. Tämä siitäkin huolimatta, että suomalainen mäkihyppy on aika kaukana tuosta ajasta, jolloin brittiläinen mäkikisojen väriläiskä Eddie The Eagle Edwards liiteli lajia rakastavien sydämiin 1980-luvulla. Eddie Edwardsia ei kuitenkaan voi syyttää yrittämisen puutteesta ja hän saikin olla ainoa, joka edusti Iso-Britanniaa talviolympialaisissa vuonna 1988 Calgaryssä tässä lajissa. Syy valintaan ei ollut miehen ilmiömäinen lahjakkuus vaan tavoitetun rajan rikkominen. Lentävä kotka oli jäänyt ilman kunnon valmennusta, omasi jonkinasteisen korkeanpaikan kammon ja pullonpohjalinssit, joihin kertyi huurua mäkihyppytouhuilun lomassa. Ei siis liene yllätä, että Eddie the Eaglen sijoitus oli niin normaali- kuin suurmäessä viimeinen. Suomi kuitenkin saa oman osuutensa tästä elokuvasta juuri mäkihypyn merkeissä ja siitä on kiittäminen Mr. Matti Nykästä. Eddie piti Mattia omana innoittajanaan ja sai häneltä myös henkistä tukea kisan aikana. Nuorisolaisille tiedoksi, että Calgaryn kisoissa Mr. Nykänen voitti kolme olympiakultaa.

Joka tapauksessa mitä surkeammin Eddie menestyi, sitä enemmän katsojat häntä rakastivat. Tämä saattoi johtua miehen sisukkuudesta osallistua Olympialaisiin ilman selkeää toivoa kisan voitosta, mutta sitäkin enemmän sen oman parhaan suorituksen tekemisestä. Joidenkin mielestä se kuvastaa hyvin olympialaisten aitoa ja alkuperäistä henkeä. Kaikille on annettava yhtäläinen mahdollisuus osallistumiseen ja voittoon. Toisaalta samaan aikaan urheilijoiden ja lajin muiden edustajien joukosta kuului soraääniä, joiden mukaan Mr. Edwards teki lajista pilkkaa ja tällaisten urheilijoiden osallistuminen kisoihin tulisi tulevaisuudessa estää. Tästä johtuen vuonna 1990 kansainvälinen olympiakomitea esitti Eddie the Eagle –säännön. Sen mukaan olympialaisiin osallistuvalta vaaditaan näyttöjä kansainvälisissä kisoissa kuluvan kauden aikana. Ei liene siis ollut yllätys kenellekään, että tämän jälkeen Mr. Edwardsin osallisuus muissa olympialaisissa jäi saavuttamatta.

Miehen sinnikkyys menestymättömyydestä huolimatta ei jäänyt katsojilta huomaamatta. Mäkihyppyjä rakastava yleisö rakastui mieheen ja hänen persoonaansa. Ja oikeasti voiko hemmosta olla pitämättä, jos itseensä tiukasti uskova ja rakastettava persoona nousee mäkihyppymäen laella ja vielä uskaltaa laskea sieltä pois. Miehen yleisöystävällisestä luonteesta voisivat monet hyppääjät ottaa mallia. Mikäli haluat palata menneisyyteen niin suosittelen kuuntelemaan Mr. Irwin Goodmanin tekemät kappaleet ”Mun nimeni on Eetu” ja ”Eddien siivellä”, Mr. Edwards laulaa lurittelee niissä suhteellisen sujuvasti soomeksi.

Mäkihyppyä hyvällä mielelläwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Elokuva kertoo toki unelmien tavoittelusta, omiin poissaolollaan loistaviin kykyihin uskomista ja sitä, että kyllä sen median kanssa voi tehdä hymyhuulinkin töitä. Valkokankaalla tavataan sympaattinen ja lahjaton mies, joka haluaa osallistua olympialaisiin. Se myös osoittaa, että mäkihyppy on kovaa työtä, vaatii huimapäisyyttä ja sinne hyppyrin laelle kiipeäviä olisi syytä kunnioittaa. Eddie the Eagle elokuva vie hyvin mukanaan, vaikka lopputuloksen tietää jo. Matka sinne on kuitenkin hyvin kerrottu ja viihdyttävä. Suosittelen elokuvaa kaikille hyvän mielen leffaa etsiville, erilaista urheiluelokuvaa kaipaaville ja tietenkin mäkihypyn ystäville. Tätä elokuvaa kestää myös katsoa uudemman kerran.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttteljät: Taron Egerton, Hugh Jackman, Christopher Walken, Jim Broadbent, Mark Benton, Jo Hartley, Tim McInnerny, Edvin Endre

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa