VALIKKO

Cop Out – Pari Kyttää

Kesäkausi on sitten virallisesti korkattu. Eläköön kevytjuoniset, toimintaa täynnä olevat, komeita miehiä – kauniita naisia sisältävät elokuvat, joilla koitetaan keventää katsojien kukkaroa. Eikun siis elokuviin. Kun ulkona paistaa helle niin, että heikompia heikottaa, saanen muistuttaa, että elokuvasaleissa on ILMASTOINTI!!! 🙂 🙂 🙂

Cop Out (Kyttä kaksikko, vaikka suomennos kytät vapaalla olisi ehkä vähän sujuvampi käännös) on amerikkalainen peruskomedia pläjäys kyttäkaksikosta. Bruce Willis ja Tracy Morgan näyttelevät pääosia tässä rainassa. Ja jos olet tottunut ajatukseen siitä, että on se paha poliisi ja hyvä poliisi, niin okei. Kyllä nekin ”varmaan” löytyvät tästä hullun poliisin ja vieläkin hullumman poliisin takaa.

Yhdeksän vuotta yhdessä töitä tehnyt poliisipari James ”Jimmy” Monroe (Mr. Willis) ja Paul Hodges (Mr. Morgan) joutuvat palkattomalle vapaalle mämmittyään raskaalla kädellä, mikä tietenkin antaa heille vapaat kädet tehdä mitä he haluavat, tosin ilman NYPD:n suojelusta. Kärsiessään tätä rangaistusta he joutuvat samalla pohtimaan sitä, miten Monroe (Mr. Willis) voi kustantaa tyttärensä häät (ja kyllähän se tiedetään millaisia hössöttäjiä morsiamet ovat ja kuinka budjetti leviää käsistä, kun halutaan ne ISOT häät), kun taas Hodges (Mr. Morgan) epäilee vaimonsa pettävän häntä. Lisää tähän soppaan varastettu baseball keräilykortti, kiristystä, huumeita ja muuta mukavaa, niin elokuva on valmis. Kyseisen poliisiparin työtä muuten, niin virka-aikana kuin vapaalla, kuvaa hyvin heidän pomonsa lause: “There’s a right way to do police work, then there is a wrong way, and then there is a way that you two idiots do it.”

http://www.youtube.com/watch?v=KkJsBWUkSKQ

Ja tässä vaiheessa on myös tunnustettava, että jos joutuisin toimimaan parina Hodgesille, niin ruumiita (yksi ruumis) olisi syntynyt jo aikaa sitten – tämän yhteisen yhdeksän vuoden alkutaipaleella. Voihan vitalis, mies voisi kyllä kasvaa aikuiseksi ja jättää noiden kakka-pissa-Pikku-Kalle-vitsien kertomisen nuoremmille -ja olla välillä oikeasti HILJAA!!!! Ja oikeasti en uskoisi elokuvan siitä myöskään pahemmin kärsivän, vaikka niitä sieltä olisi reippaalla (TOSI reippaalla) kädellä pois karsinut. Jotenkin yhdistelmä Mr.Hogdes ja Sean William Scott (Daven roolissa) oli liikaa, ainakin minun alatyylin huumorin kestämiselle – vai onko tämä oikeasti amerikkalaisten käsitys komediasta??

Vaikka elokuvassa räiskitään, mitään ei suoraan näytetä, niin ikäraja on nostettu huimaan K15, sen kyllä sille myös pitäisin – jo pelkästään näiden alatyylin juttujen vuoksi. Omassa kategoriassani antaisin OS. Välillä kyllä otti niin pattiin kaikki ko. jutut, että teki mieli läjäyttää edellä mainittuja näyttelijöitä lättyyn – ja lujaa. Mutta onneksi miehethän eivät ”tosi elämässä” puhu tuollaisia koko ajan, eihän?? Ja jos puhuvat, niin sitten en todellakaan halua kuulla siitä!

Mr. Williswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
tekee aina yhtä ihastuttavan roolin ja sopii mielestäni osaansa hyvin. Kuulun niihin harvoihin, joiden mielestä hän osaa näytellä (vaikka välillä aikamoinen kivikasvo onkin). Silti, kiva katsella, kuunnella ja miettiä, kuinka hyvän koomikon taidot valuvat hukkaan suuremmalta yleisöltä. Toinen myönteinen yllätys elokuvassa oli Adam Brodyn kasvaminen aikuiseksi O.C.:n aikaisesta pikkupojan roolista – minä tykkään, vaikka hän ei saanutkaan kovin paljon valkokangastilaa, mutta tilaa kuitenkin. Ehkä tulevaisuus on armollinen tälle nuorelle miehelle eikä hän valitse huonoja elokuvia.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

NYPD (New York City Police Department) muuten esiintyy hyvinkin useassa filmissä. Syy tähän on varmaankin se, että niin usea elokuva filmataan New Yorkissa. Joten vuonna 1845 perustettu poliisilaitos (ensimmäinen laatuaan Yhdysvalloissa) ansaitkoon erityismaininnan lyhyestä, hyvästä ja ansiokakasta esiintymisestä, tässäkin, elokuvassa. Ja jälleen kerran se suorittaa osansa hyvin antaen katsojalle juuri sitä, mitä hän haluaakin.

Perusraina ja sen alapuolellawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Cop Out kirvoittaa muutamat naurut (eri kohdissa kylläkin katsojien sukupuolijakauman suhteen), mutta varsinaiseen komedialliseen kikatukseen ei elokuvan aikana päästä. Itsenäni ei todellakaan jaksa naurattaa kaikki pissa-kakka-pano-vitsit, mutta ilmeisesti ne ovat saaneet käsikirjoittajat hyvälle päälle. Samalla tuli vähän mietittyä sitä, että MIKSI IHMEESSÄ Mr. Willis oli moiseen rainaan suostunut. Leffassa on toki hauskat hetkensä, alleviivattujen ja ylinäyteltyjen kohtauksien ulkopuolella. Vai onko asia sittenkin niin, että ollakseen hyvä komedia, asiat täytyy todellakin ylinäytellä, eikö siinä ole pikemmin paluuta mykkäelokuvien aikaan (ja Mr. Taylorin vuorosanojen kohdalla en todellakaan olisi laittanut sitä pahaksi)?? Jos sinulla ei ole muuta tekemistä ja ulkona sataa kaatamalla vettä ja olet juuri silloin elokuvateatterin vieressä sekä tarvitset epätoivoisesti muutamia hyviä heittoja 5- tai 6-luokkalaisten poikien kanssa heitettäväksi, niin silloin EHKÄ voit harkita rainan näkemistä, mutta vain ehkä. Oikeasti elokuva osaa kyllä olla myös hauska, mutta olisin tehnyt niin paljon toisin….
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Edesmennyt Samuel Goldwyn kiteyttää elokuvan sanoman myös suhteellisen hyvin: ”Komediamme ei ole naurun asia.” 🙂 🙂

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa