VALIKKO

Batman v Superman: Dawn of Justice – Lepakkomies vastaan supermies: oikeuden aamunkoitto

Oman käden oikeuden edustaja Batman matkustaa Gotham Citystä Metropoliseen tutustumaan Teräsmieheen ja hänen edustamiin voimiinsa. Näiden kahden nokitellessa toisiaan, maapalloa kohtaa kuitenkin vielä suurempi uhka Tuomiopäivä, mikä kätevästi edellyttää herrojen voimien yhdistämistä.

Ne, jotka lähtevät katsomaan Supermiehen ja Lepakkomiehen yhteentörmäämistä kahden ja puolen tunnin ajaksi saavat varautua pettymykseen. Heidän voiman mittelöönsä on yhtä selvä vastaus, kun kysyin Neiti 5-veeltä, että kumpi voittaa Hämähäkkimies vai Frozenin Elsa. Vastaus oli ilman mitään epäröintiä Elsa, koska hän pystyy jäädyttämään. Joten kumpi voittaa, tulikatseen omaava Supermies vai lepakoista innoituksensa hakeva Lepakkomies? I rest my case. Sen sijaan voi kyllä pohtia sitä, että onnistuuko Mr. Ben Affleck Batmanin roolissaan. Mielestäni onnistuu ja vielä suhteellisen hyvin. Rooli on hyvin erisävyinen verrattuna aiempiin Lepakkoliitelijän esiintymisiin valkokankaalla, eikä mies tee siitä pilkkaa. Ainostaan varustautuminen Supermiestä vastaan erikoispaksun puvun kanssa nosti hymyn huulilleni, eikä se ole sieltä vielä poistunut. Ne kengät, wau… läskipohjat ovat virallisesti palanneet.

Supersankarien yhteentörmäyksen ohjauksesta on vastannut Mr. Zack Snyder, jolla on kyllä kokemusta ”wau”-efektien luomisesta. Mies on vastannut sellaisten klassikoiden ohjauksesta kuin Dawn of the Dead (2004), 300 (2007), Watchmen (2009), Sucker Punch (2011) luonnollisesti Man of Steel. Ei siis ole ihme, että hemmo on myös kiinnitetty ohjaamaan tulevia DCEU:n leffoja, kuten Suicide Squad ja Justice League. Ohjaajan elokuvat ovat tosin olleet hieman kiistanalaisia kriitikkojen keskuudessa. Ne ovat toki hyvin synkkäsävyisiä väritykseltään ja teemoiltaan, eikä nyt nähty leffa tee siitä poikkeusta. Mutta onko Mr. Snyder sittenkin vain väärinymmärretty nero kaiken muun kevyen hattarahutun keskellä? Ohjaaja Mr. Snyderin elokuvissa sankarit ja antisankarit saavat lähes tasapuolisesti jumalalliset piirteensä sekä heidän väliset toimintakohtaukset ovat hyvin rytmitettyä. Mittakaavat näissä kohtauksissa eivät ole vain massiivisia vaan ne ovat myös kauniita katsella viimeiseen piirteeseen asti. Toki nyt valkokankaalla nähdään aikamoista kukkotappelua, mutta kun laittaa uhittelun syrjään huomaa elokuvan olevan hyvin kuvattu todellinen tahdon voitto voimasta. Harva ohjaaja pystyy tähän yhtä hyvin. Asiaa voi tietenkin auttaa se, että ohjaaja vaikuttaa erikoistuneen siirtämään sarjakuvakirjojen maailmaa valkokankaalle. Mr. Snyder kuuluu kuitenkin samaan kastiin kuin valkokankaalla onnistuneesti katsojia kalastelleet ohjaajat herrat Tony Scott (mm. Top Gun) ja Michael Bay (mm. Transformers). Heistä poiketen ohjaajan tyyli on enemmän klassista ja jokainen otos tarkkaan loppu asti harkittua Coenin veljesten tavoin sekä kuten sanottu hyvin synkkäsävyistä.

Batman vastaan Superman: Dawn of Justice -elokuva jatkaa Man of Steel -leffan tapahtumia, mutta toimii toki myösi tsenäisenä rainana. Vaikka DC Extended Universen (DCEU) mielestä edellinen leffa olisikin tarpeen ollut nähdä. Se on joka tapauksessa DCEU:n toinen raina ja näin ollen firma osoittaa kilpailukykyä Marvelia universiumin valloitusta kohtaan. Marvelin maailmanvalloituksen tavoin DCEU:n supersankarit törmäävät toisiinsa useissa eri elokuvissa. Ja tämä on varmasti mielenkiintoista, mutta osaan kuvitella paremmin (tai markkinat ovat ainakin tämän paremmin päähäni myyneet) ajatuksen Avengerseista ja heidän joukostaan kuin esimerkiksi Supermiehen, Batmanin, WonderWomanin ja Aquamanin yhteisistä seikkailuista. Mutta ehkäpä DCEU:n alkuperäinen teema Detective Comics antaa tähän jotain puuttuvaa punaista lankaa, sillä sarjakuvien sivuille on mahtunut taitavia etsiviä / salapoliiseja / ryhmiä, kun vastassa on ollut niin mielenkiintoisia pahiksia kuin Jokeri, Lex Luthor, Kissanainen, Ra’s al Ghul, Sinestero ja Brainiac.

Mutta sitten sen vertailun pariin. Kumpi on parempi, vai voidaanko sellaista edes päättää. Kumpi saa katsoja herruuden Marvel vai DCEU? Varmaa on vain se, että kummallakin heistä on hyvin samankaltaiset sarjakuvasankarit, jotka pyrkivät valkokankaalle vai mitä seuraavasta listasta pitäisi ajatella. Mutta onneksi elokuvien tunnelma on puolestaan suhteellisen erilainen.

Marvel Universe DC Universe
Thor Superman / Green Lantern
Natasha Romanov Wonder Woman
Captain America Shazam / Captain Marvel
Hawkeye Green Arrow
Hawk Hawkman
Quicksilver Flash

Oma mielipiteeni on, että DCEU:n supersankarit vaikuttavat synkkäsävyisimmiltä verrattuna Marvelin Kostajien sakkia vastaan. Ja tässä mielessä valkokankaalla on kyllä tilaa heille kummallakin. Ei sillä, että DCEU olisi kokonaan sulkenut huumorin hanat elokuvan dialogista, mutta siinä ei ole taatusti sitä samanlaista kepeyttä mitä Kostajien porukasta löytyy.

Kokonaan toinen asia puolestaan on se, mitä Supermiehen ja Lepakkomiehen yhdistäminen samaan elokuvaan tekee niiden yksittäisille glamourille. Elokuvahistoriaan sukeltaessa sieltä löytyy useampi surullisen kuuluisa esimerkki siitä, milloin tällaista yhdistämistä on tehty (yleisö alkaa kyllästyä hahmoihin) ja mikä vaikutus sillä on ollut (totaali fiasko). Asiaa voi tietenkin lieventää se, että samaan leffaan on myös ängetty mukaan Ihmenainen sekä vilaukselta Vesimies, Kyborgi ja Salama. Tai sitten se, että valkokankaalla toki nähdään alfauroksen tittelistä kisaamista, mutta pelkkä elokuva ei ole voimainkoittelua. Katsojat ja kassakoneet päättäköön tämän asian.

Oikeuden jakamisesta kiistelemistäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
erilaisin voimakeinoin on varmaan se, millä elokuvaa on mainostettu eniten. Superman vastaan Batman, kumpi voittaa ja niin edelleen. Onneksi elokuva ei kuitenkaan totaalisesti uppoa tähän suohon, vaan rakentaa juonta kiitettävästi supersankarien omilla tahoillaan pitkään ennen pakollista törmäystä. Välillä kyllä mennään niin kevyellä juonentasolla, että leffan uskottavuus kärsii, mutta annettakoon se anteeksi. Sen sijaan sulattelemista on paljon siinä, miten pitkä leffa on. Siitä olisi voinut reippaasti leikata pois ainakin 10 – 15 minuuttia eri toimintakohtauksia tiivistämällä. Asia tulee kyllä muutekin harvinaisen selväksi katsojalle vähemmälläkin rytinällä. Valkokankaan mittelöstä pisteet vie kotiin Mr. Affleck kaiken mutristelun ja kulmien kurtistelun alta. Mr. Cavill ei pysty millään tavalla laittamaan hänelle kampoihin. Joten kaikki, jotka pelkäsivät, että Mr. Afflect ei pysty kannattelemaan Batmanin viittaa voivat mennä nurkkaan mutisemaan itsekseen. Suosittelen elokuvaa kaikille DCEU:n elokuvien ja supersankarien ystäville. Leffa vie pitkästä kestosta hyvin mukanaan, tarjoaa hyvin piiloteltuja hauskoja hetkiä eikä tee Wonderwomanista pilkkaa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Scoit McNairy, Michael Shannon, Diana Lane, Robin Atkin Downes, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher, Gallan Mulvey

Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , ,
3 Comments

3 kommenttia artikkeliin “Batman v Superman: Dawn of Justice – Lepakkomies vastaan supermies: oikeuden aamunkoitto”

  1. […] vuoden kehnoimman elokuvan tittelistä kilpailivat: Batman v Superman: Dawn of Justice; Dirty Grandpa; Gods of Egypt; Hillary’s America: The Secret History of the […]

  2. teacher sanoo:

    I used to be suggested this blog by way of my cousin. I am no
    longer sure whether this post is written by way of him
    as nobody else realize such precise approximately
    my difficulty. You’re wonderful! Thank you!

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa