VALIKKO

Bamse och tjuvstaden – Maailman vahvin Nalle ja Rosvokaupunki

Maailman vahvin Nalle (tai Ruotsinmaassa nimellä Bamse kulkeva karvakuono) on saapunut valkokankaalle yhdessä ystäviensä viisaan kilpikonna-Kilpisen ja aran Pomppi-kanin kanssa. Ystävysten seikkailujen kohteena on tällä kertaa Rosvokaupunki, jonne täytyy mennä jännittävän Peikkometsän läpi pelastamaan kidnapattua jymyhunajaa valmistava isoäiti Augusta Beata. Edessä onkin yhteenotto Kasimir Ketun ja hänen kumppaneiden kanssa isoäidin pelastusretkellä, jossa myös suureen rooliin nousevat Kotihiiri, Kissa Jansson ja Nalle-Maija sekä tietenkin Susi.

Ensiesiintymisensä lasten parissa Maailman vahvin Nalle (alias Bamse / Världens starkaste och snällaste björn) sai vuonna 1961. Sarjakuva Nallesta ja hänen seikkailuistaan alkoi ensin ilmestyä ruotsiksi Allers-lehdessä vuonna 1966 ja Nallen suosiosta johtuen se sai oman nimikkolehtensä vuonna 1973. Suomessa lehti ilmestyy 17 kertaa vuodessa nimellä Bamse (mikä mielestäni on huutava vääryys Maailman vahvin Nalle -nimeä kohtaan) ja itsekin muistan sitä joskus lukeneeni. Bamse och tjuvstaden – Maailman vahvin nalle ja Rosvokaupunki on Nallen ensimmäinen kunnon pitkä elokuva.

Nalle on nimensä mukaisesti maailman vahvin ja kiltein. Erityisesti hän on sarjakuvissaan opettanut lapsia eri kulttuureista, maailmasta, eläimistä ja uskomuksista. Vaikka Nalle puhuukin riitojen selvittämisestä puhumisen kautta, ei pidä väkivallasta, niin siitä huolimatta hän tulee aina välillä kumauttaneeksi vihollisiaan kovalla tassullaan kuonoon. Maailman vahvimman Nallen valkokankaan valloituksen jälkeen sinne voikin seuraavaksi odotella vaikka sinistä norsua Pellefanttia ystävänsä Piip-hiiren kanssa.

Valkokankaalla on nähty tämän blogin elinkaaren aikana jonkin verran ruotsalaisia animaatioita. Samanlaista ryntäystä toivoisin suomalaisten lasten elokuvien ja animaatioiden puolelta. Tiedän toki, että leffan tai animaation aikaansaaminen valkokankaalle vie vuosia tietotekniikan ihmeistä huolimatta, mutta niitä on aina niin ilo katsella. Rakkaan naapurimaamme tuotantoa olemme saaneet ihailla animaatioiden Pikku Kummitus Lapanen ja Setä Riukuliini, Viiru ja Pesonen, Mimmi Lehmä ja Varis, Vaahteramäen Eemeli ja Iida sekä Mikko Mallikkaan seurassa. Näiden parissa huomaan kunnon, riittävän yksinkertaisen mutta sisällöllisen tarinan kantavan pitkälle, eikä Maailman vahvin Nalle tee tästä poikkeusta.

Hyvä Maailman vahvin Nallewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
animaatio osoittaa, että kaikille kannattaa olla ystävällinen ja kiltti, sillä se kantaa paljon pidemmälle kuin pahan puhuminen. Elokuvassa Maailman vahvin Nalle tietenkin omalta osaltaan pelastaa maailman, mutta saa siihen apua Nalle-Maijalta. Tyttöenergian näkökulmasta tämä on ihastuttavaa. Vaikka Nalle onkin vahva oikeudenpuolustaja, on aina mukavaa, että myös tytöillä on vahva rooli elokuvassa ja tätä roolimallia ei voi olla koskaan liikaa. Olipa se sitten nalle-muodossa tai ei. Animaatio on riittävän jännä, mutta ei liian pelottava. Tämä on hyvä suoritus miltä tahansa lasten elokuvalta. Suosittelenkin leffaa kaikille perheen pienimmille ja meille isommille, joilla on omat muistomme Maailman vahvimmasta Nallesta. Jymyhunaja ei pettänyt tälläkään kertaa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa