VALIKKO

Baby driver – Lapsikuski

Kuvahaun tulos haulle baby driver film poster

Ohjaaja-käsikirjoittaja Mr. Edgar Wright (Hot Fuzz – pahoittelen rakas kälyni edelleen tätä; Scott Pilgrim vastaan maailma ja The World’s End) on onnistunut tekemään elokuvan, joka keskittyy kaiken ryöstelyn keskellä yksinomaan pakoautoa ajavaan ja omaa musiikkilistaansa kuuntelevaan nuoreen mieheen. Ja näissä merkeissä ohjaaja ilmeisesti myös ajattelee tehneensä elokuvan musiikista, tai oikeammin ihmisten tarpeesta kuunnella musiikkia omassa elämässään. Ja miehen käsikirjoitustaitojen (mm. The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn; Ant-Man) mukaan tämä on ihan uskottava ajatus. Mutta lisäksi Baby Driver on elokuva pakkomielteestä ja siinä sivussa vähän ryöstöstä ja rakkaudesta. Asiallehan ei voi mitään, mutta näin esitettynä tämä muistuttaa yllättävän paljon Drive-elokuvaa.

Baby driver on tyypillinen Mr. Edgar Wright elokuva, joka singahtelee useiden juonentasojen kanssa paikasta toiseen. Luvassa on ryöstöjen suunnittelua, musalistojen tekemistä, nuorta rakkautta ja pop-musiikkia sekä sitä pakkomielisyyttä. Mr. Wrightin elokuvissa pakkomielisyys on yleensä viety äärimmilleen, joka välillä tekee sen omaavasta hahmosta intohimoisesti sitoutuneen, luovasti hullun ja samalla totaalisen omistautuneen asiallee. Leffan ulkopuolella tällaisia ihmisiä kutsutaan yleensä psykopaateiksi tai stalkkereiksi. Babylle pakkomielteisyyden kohteena ovat autot ja musiikki, joka on valittu aina tilanteeseen sopivaksi.

Baby työskentelee pakoautokuskina Doc:n alaisuudessa ja laatii uusia musiikkilistojaan aina eri keikkojen mukaan. Mutkia matkaan tulee kuitenkin, Baby ihastuu nuoreen tarjoilijaan Deboraan ja haluaisi aloittaa hänen kanssaan uuden elämän. Ja pian kaikki laulutkin ovat Deborasta, jonka kanssa Baby haluaisi ajaa aurinkonlaskuun. Muttta Doc haluaa hänet vielä mukaan sille kuuluisalla viimeiselle keikalle, ennen kuin miesten väliset tilit ovat tasan. Ja sillä keikalla kaikki ei vaikuta menevän ihan suunnitelmien mukaan.

Odotin pitkään, enkä tiedä miksi, ennen kuin menin katsomaan rainaa. Tai oikeammin kuuntelemaan sitä. Musiikki vie sitä kuin sikaa säkissä eteenpäin ja leffaa voisi hyvin seurata vain kuuntelemalla näitä tausta(??)biisejä. Toisaalta leffalla on kyllä nostettava hattua musiikin lisäksi siitä, että se jaksaa kantaa itseään eteenpäin hyvinkin perinteisin keinoin. Valkokankaalla eivät erikoistehosteet rellestä, vaan painopiste on perinteisissä juonenkäänteissä, autolla kaahaamisessa ja realistisessa romanttisessa hömpötyksessä. Ja kaikkien näiden avulla saadaan aikaiseksi asiallisen jännittävä elokuva. Toki kaikki ne, jotka fanittavat kovaa ja korkealta -mentaliteettia saavat tästä omat kiksinsä, mutta musiikin vaikutukselta ei voi välttyä.

Oman elämänsä musiikkilistawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka ohjaa kiitettävällä tavalla elokuvaa eteenpäin. Ratin takana oleminen ja oman osuutensa tekeminen ryöstöissä ei ole koskaan ennen ollut näin intensiivistä. Baby Driver yllättää myönteisesti, se ei jätä varsinaisia korvamatoja, mutta antaa kaiken kunnian musiikille. Musiikki vie elokuvaa kiitettävästi eteenpäin ja toimii tavallaan omana roolihahmonaan. Todella upeeta kuunneltavaa. Näyttelijät tekevät hyvää työtä, eikä kukaan nouse diivailemaan ylitse muiden. Leffasta henkii vanhanaikaisen elokuvan mentaliteetti (lue ja ymmärrä: ei juurikaan erikoistehosteita), mutta se ei tee siitä huonoa, pikemminkin päinvastoin. Suosittelen rainaa kaikille ikärajan puitteissa. Se vie mukanaan ihan huomaamatta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Ansel Elgort, Kevin Spacey, Lily James, Jon Hamm, Jamie Foxx, Eiza González, CJ Jones

Kesto: 1 tunti 53 minuuttia

Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa