VALIKKO

A Dangerous Method – Vaarallinen menetelmä

A Dangerous Method on historiallinen elokuva psykoterapian isistä: Sigmund Freudista, Carl Jungista ja heidän väliinsä tulevasta ahdistuneesta Sabina Spielreinista. Elokuvan esi-isä on Mr. Christopher Hamptonin teatterinäytelmässä The Talking Cure (2002), mikä puolestaan taas haki innoitustaan Mr. John Kerrin todellisuuteen perustuvasta kirjasta: A Most Dangerous Method: A story of Jung, Freud and Sabina Spielrein,vuodelta 1993.

Elokuvan juonta kuvaa hyvin kolmiodraama ja psykoanalyysin merkityksen keksiminen. Se keskittyy aikaan ennen ensimmäistä maailmansotaa ja siihen kuinka vivahdekas suhde Carl Jungilla (Michael Fassbender) oli Sigmund Freudiin (Viggo Mortensen). Mukaan miesten väliseen voimien, vai pitäisikö sanoa lääketieteellisten menetelmien, mittelöintiin tulee mukaan hysteriasta kärsivä Sabina Spielrein (Kiera Knightley), joka alunperin oli Jungin potilas, mutta ponnisti niistä näkökulmista ensimmäiseksi naispuoliseksi psykoanalyytikoksi. Jotain Jung siis teki oikein.

Elokuvan teema sopii hyvin sen ohjaajan kanadalaisen Mr. David Cronenbergin harteille. Ohjaaja nimittäin tuntuu olevan tykästynyt elokuviin, joissa ihmiset pelkäävät fyysisiä muutoksia kehossaan. Näitä muutoksia tarkastellaan usein psyyken näkökulmasta. Mutta kun miehet aiemmat tuotokset ovat jättäneet ihon kananlihalle tummasävyisemmällä esitystavalla, niin ihan samaan tämä ei kyllä pysty. Ja jos psykoanalyysin keskiminen siihen olisi pystynyt, niin se ei varmaankaan olisi saavuttanut sille nykyisin kuuluvaa suosiota.

Oikessa elämässä sveitsiläistä Carl Jungia (1875 – 1961) todellakin pidetään analyyttisen psykologian perustajana. Hän oli aikansa ensimmäinen moderni psykologi, jonka mielestä, vastustajiensa suureksi riemuksi, ihmisen psyyke oli tutkittavissa pintaa syvemmältä. Itävaltalainen Sigmund Freud (1856 – 1939) puolestaan kunnostautui psykoanalyyttisen koulukunnan perustajana ja psykoanalyysin kehittäjänä. Jungin ja Freudin välillä oli ammatillinen työtoveruus saman asianhaaran edistämisessä, muttta se kaatui Jungin kokiessa Freudin seksuaaliset teoriat liian kapea-alaisiksi. Jungin mielestä sillä ei voitu yksinomaan selittää ihmisen psyykkistä energiaa. Venäläinen Sabina Spielrein (1885 – 1942) puolestaan päätyi Jungin potilaaksi mielenterveysongelmiensa vuoksi Zurichissa. Jung ei kuitenkaan osannut erottaa työtä ja huvia toisistaan, vaan päätyi Spielreinin rakastetuksi tämän hoitosuhteen lopuksi / aikana. Spielreinin kunniaksi on luettava se, että hän oli yksi ensimmäisistä naispsykoloanalyytikoista.

Myös kotisohvapsykologeille sopiva elokuvawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
jompaan kumpaan suuntaan. Itselleni leffasta jäi avarakatseisuuden merkitys mielen mantteleilla. Ja ennen kaikkea kun tässä on kaivattu sitä elokuvaa, missä puhutaan – dialogi lentää suuntaan ja toiseen niin paperilla kuin vuorovaikutuksessakin, niin vihdoinkin sellainen on taas nähty. Varsinaisia puherooleja ei ole paljon valkokankaalla viime aikoina näkynyt. Elokuvan ja psykologian kannalta on ihan miellyttävää todeta, että hysteriaan hoiton on tarjolla muitakin kuin moottoroituja vaihtoehtoja. Elokuvan tarjoama valtakamppailu on teknisesti hyvin tarjoiltu taitavien näyttelijöiden taholta, mutta jättää sen lopullisen purkautumisen sinne psykoanalyytikon vastaanotolle. Historiallinen kirjeenvaihto ja herrojen välinen valtakamppailu avaa psykoanalyysiä myös tavallisille tallaajille ja niiltä perusteilta kaatuisin Mr. Jungin menetelmien suuntaan. Elokuva arvioinnin näkökulmasta A Dangerour Method onhyvää suoritusta. Se todellakin haastaa näyttelijänsä puherooliin takana olevan ihmisen ajatuksien esittämiseen, mutta samalla ei kuitenkaan onnistu tuomaa mitään muuta kuin psykoanalyysin perustusideoita esille. Poissaololla loistavat erikoistehosteet tai muut visuaaliset tykitykset. Niiden sijaan tilaa on saanut pohdinta siitä, miten ihmisen mieltä on hoidettava. Suosittelen elokuvaa lämpimästi kaikille psykologista ja historiasta kiinnostuneille. Sekä tietenkin meille, jotka nautimme siitä, että valkokankaalla puhutaan enemmän kuin mätkitään.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Draama
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa